Yüceer: "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu" kurulmalı

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ milletvekili Dr. Candan Yüceer, kadınların seçme ve seçilme hakkına sahip olmalarının 84. Yıl dönümü arifesinde yerel yönetimlerde kadınların haklarını korumak ve yerel

Tekirdağ 30.11.2018 16:46:00 0
Yüceer:

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer kanun teklifinin gerekçesinde altında imzamız olan uluslararası sözleşmelerde imzacı devletlere “kadınların karar alma sürecine tam ve eşit katılımını özendirecek politika ve uygulamaları formüle etmek ve kuvvetlendirmek“ görevi yüklendiğini kaydederek il genel meclislerinde kadınları karar süreçlerine dahil edecek, bütçelemeden başlayarak kadınların da etkilendiği kararları sorgulayacak bir mekanizma gerektiğini ifade etti.

 

“TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KOMİSYONU” KURULMALI

 

Bu amaçla 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun “İhtisas Komisyonları”nı düzenleyen 16’ncı maddesi 2’nci fıkrasında yer alan kurulması zorunlu komisyonlara “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu” ibaresi eklenmesini teklif eden Yüceer, böylece toplumsal cinsiyet politikalarının yerel yönetimlerde uygulanabilirliğinin sağlanmasının hedeflendiğini kaydetti. Yüceer “Teklifin gerekçesinde kadınlara yönelik hizmetlerin önceliğinin, yerel yönetimlerin olanakları ve yöneticilerin inisiyatifine bağlıdır. Kadınların yerel demokrasi ve kalkınmaya katılımına yönelik çabalar, bütünlüklü ve kalıcı olmaktan uzaktır. Bütün bunlar yerel düzeyde kadınların karar alma süreçlerinin dışında bırakmaktadır”diye konuştu.

 

“MEKANİZMA OLUŞTURULMALIDIR”

 

Yüceer”  Yerel yönetimlerde politika oluşturma, kaynak dağılımı ve uygulamayla ilgili süreçlere kadınların katılımının sağlanması ve uygulanacak politikalar ile verilecek hizmetlerde eşitlikçi bir yaklaşım geliştirilebilmesi için toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı mekanizmalara gereksinim olduğu açıktır. Bu nedenle yerel düzeyde kadınların yönetime katılımının artırılması ve kent yaşamının toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak biçimde düzenlenmesi için tüm hizmetlerin özel olarak kadınların da gereksinmelerini düşünerek programlanması ve uygulamasına ilişkin bir mekanizma oluşturulmalıdır.”dedi.

 

Haber/ Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10