"Çevreyi yaşatmayan insanı yaşatamaz"

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, mecliste yaptığı konuşmada Ergene Nehri'nde canlı türlerinin kirlilikten dolayı yaşamadığını ifade etti.  Konuşmasında "Ergene'de yaş

Tekirdağ 2.12.2018 13:15:00 0

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan Çevre kanun teklifi ile ilgili meclis genel kurulunda söz aldı. Konuşmasına Edirne’de yaşanan sel felaketinde ölen vatandaşa baş sağlığı dileyerek başlayan Kaplan; “30 maddelik kanun maddesinin 9. maddesinde yaban hayvanları için gösterdiğiniz gayret beni çok duygulandırdı. Bu madde hakkında düşünen uğraşan arkadaşlarımızın ellerine sağlık. Trakya’nın kalbinden geçen Ergene Nehri ve Ergene Nehri yatağı boyunca artık ölebilecek tek bir yaban hayvan kalmadığı gibi nehrin içinde de hiçbir canlı türüne rastlanmaktadır.” Dedi.

 

“ERGENE BOYUNCA ÖLÜYORUZ”

 

Kaplan konuşmasında Ergene Havzası’ndaki kanser vakalarına dikkat çekti. Ergene Nehri ile ilgili AK Parti’nin 16 yıllık iktidarında 1 tanesi kendisine ait olmak üzere 26 tane yazılı soru önergesi 14 adet meclis araştırma önergesi verildiğini kaydeden Kaplan; “16 yıl boyunca tüm canlılık yavaş yavaş öldü. Ergene Havzası’nda kurtarılacak yaban türü, nehirde yaşayan hiçbir canlı kalmadı. Bu teklifte insan yok. İnsanlarda ölüyor. Ergene boyunca kanser vakaları arttı. Kör sağır dilsiz davranarak uyguladığınız politikalar insanları öldürüyor. Ergene boyunca ölüyoruz. Seçim bölgemi dolaşırken annesi babası kanser hastalığı yüzünden ölen bir çocuk önümü kesse, ‘insanlık da bu nehir yüzünde ölmüş müdür?’ diye sorsa ne cevap vereceğiz sayın vekiller” dedi.

 

“İNSANLARI HEDEF ALMADAN BİR ŞEYLER YAPMAMIZ LAZIM”

 

 “Ergene’de yaşanan facia yetmezmiş gibi Tekirdağ ve Kırklareli’nde termik santraller kurulmak isteniyor” diyen Kaplan; “Hem de binlerce dönüm verimli tarım ve orman alanlarını betonlaştırarak. Anlaşılıyor ki Ergene yatağını yok edip canlıların ölmesine seyirci kalanlar bunlarla yetinmiyor. Ergene için hiçbir çözüm üretmeyenler Trakya’nın eko sistemini yerle yeksan edecek projelerle Trakya’da yaşayan vatandaşlarımızı gözden çıkarmıştır. Çevreyi yaşatmayanlar insanı yaşatamazlar. Ergene ve termik santraller insanları hedef almadan bir şeyler yapmamız lazım” şeklinde konuştu.

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10