Yurtta sulh cihanda sulh

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından faaliyete geçirilen ve yaklaşık 1500 fotoğrafın yer aldığı Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi hizmete açıldı. Yaptığı açılış konuşmasında T?

Süleymanpaşa 2.12.2018 13:37:00 0
Yurtta sulh cihanda sulh

Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesine Tekirdağ’ın eski dönemine ait 1500 fotoğrafını bağışlayan Dimitrios Mavridis ve ailesi, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ı ziyaret etti.

 

ZİYARET ETTİ

 

Ziyarette Eşkinat, Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi hakkında bilgi vererek, “Evimizin restorasyonunun ardından içinin müzeye dönüşmesi için gerekli çalışmaları da tamamladık. Bu güzel günde aynı evin çocukları olarak birlikte olduğumuz için çok mutluyum.” dedi. Dimitrios Mavridis de, yapılan çalışmanın Türk-Yunan dostluğuna büyük katkı vereceğine inandığını ifade ederek“Henüz müzeyi görme fırsatım olmadı. Yarına açılışta benim için de sürpriz olacak. Türk – Yunan dostluğu adına çok önemli bir gün bizi bekliyor. Ekrem Eşkinat dostluğumuza, komşuluğumuza büyük katkı verecek bir çalışmayı başarıyor. Kendisini tebrik ediyorum” dedi.  Ziyaretin sonunda Eşkinat, Mavridis’in 1998 yılında yazdığı “İstanbul’dan Tekirdağ’a Çağdaş Yunan Kimliğinin Arayışında” kitabını, Mavridis’in özel koleksiyonundan seçilmiş fotoğraflarla oluşturulan posta kartı serisini, Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi hediyeliklerini ve “Basında Mustafa Kemal Atatürk” kitabını hediye etti.

 

HİZMETE AÇILDI

 

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından faaliyete geçirilen ve yaklaşık 1500 fotoğrafın yer aldığı Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi hizmete açıldı.

 

KATILIM YOĞUNDU

 

İbrahim Müteferrika Parkı’nda düzenlenen açılışa Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Dimitrios Mavridis ve ailesi, AB Parlamento Milletvekili Miltiadis Kyrkos, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Eski Tekirdağ Milletvekili Güneş Gürseler, TESKİ Genel Müdürü İbrahim İçöz, Süleymanpaşa Belediye Meclis üyeleri,  Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ İl Başkanı Mehmet Ali Işıkgör, İl ve ilçe protokolü, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

 

DOĞUM GÜNÜ HEDİYESİ VERMEK İSTEDİK

 

Saygı duruşu, Türk ve Yunan milli marşları okunması ile başlayan törende tarihi binanın müzeye dönüşme hikayesinin katılımcılarla paylaşılmasıyla devam etmesinin ardından Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat açılış konuşmasını yaptı. Eşkinat; “Biz Mavridis’in evini ziyaret ettiğimizde yaşadığımız olağanüstü anı sizlere kelimelerle tarif etmem mümkün değil. Aynı evin çocukları, aynı hissiyatı yaşayarak, birbirlerine sarılarak bir bütün olmanın verdiği güç ile neleri hissettiklerini ancak yaşayarak öğrenebilirler. Bu ev Mavridis ailesinin 1914 yılında yaptırdığı ve 1922 yılında mübadele ile ayrılmak zorunda kaldığı çok özel bir ev. Aynı şekilde benim ailemde kendi topraklarından ayrılıp Türkiye’ye geldiğinde yerleştirildiği ev burası ve biz bugün müzemizi özellikle açmak istedik. Çünkü Dimitrios Mavridis’e doğum günü hediyesi vermek istedik.” dedi.

 

TEKİRDAĞ’IN ÖZEL BİR BÖLGE

 

Tekirdağ’ın özel bir bölge olduğunu ifade eden Eşkinat,Bu mahallede bugün 3. müzemizi açıyoruz. Müzik Teknolojileri Müzesi ile başlayan arkadan Balaban Müzesi ile devam eden seri bugün Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi ile sürüyor. Arkası da gelecek. Arkamda bulunan 3 adanın kamulaştırma kararı Süleymanpaşa Belediyesi tarafından alındı. Bu adaların iki tarafındaki yollar yayalaştırılıp beton binalar yıkıldıktan sonra iki tane kalan eski eser de restore edilip müze haline getirildikten sonra Tekirdağ’ın müzeler bölgesi haline gelecek.” diye konuştu.

 

YURTTA SULH CİHANDA SULH

 

Türk ve Yunan halklarının dostluğu ile ilgili de konuşan Eşkinat; “Baktığınız zaman iki toplum aynı coğrafyada yaşamış, yer değiştirmiş, ama o yerlere memleketim, vatanım diyen insanlarız. Bu çok önemli bir şey. Aynı mutfağa, aynı duygulara sahip, aynı coğrafyanın etkilerinde yıllarca beraber ve bir arada yaşamış bu iki topluma bedel ödettirenler birbirlerine düşmandır diye silah aldıranlar utansın. İşte o utancı yıkmak için Dimitrios Mavridis ile beraber yola çıktık. Sadece Türk – Yunan dostluğunu değil, balkanlarda hatta tıpkı Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi yurtta sulhu cihanda sulhu sağlamak için biz bu dünyada yaşayan çağdaş insanlar olarak kararlıyız.” dedi.

 

HAYALLERİMİN VE ARAŞTIRMALARIMIN İLK SIRASINDA YER ALIYORDU

 

Dimitrios Mavridis de “Tekirdağ’ı ilgisinin çok küçük yaşlardan itibaren oluşmaya başladığını ifade ederek; “Çok küçük yaşlardan beri Tekirdağ için hikayeler dinlemekteydim. Bu bilmediğim yer için zihnimde romantik bir resim canlandırmıştım. Babamın hasretini çektiği bu yerin değerinin farkına vardım ve zihnimde cennet gibi bir yer oluşturdum. Tekirdağ’ın geçmişini ve güncel halini öğrenmek için yoğun bir istek duymaktaydım. 60 yıl önce Atina ve İstanbul’daki fotoğrafçılardan Tekirdağ’ın fotoğraflarını biriktirmeye başladım. Böylece 20. yüz yılın başındaki Tekirdağ’a ait neredeyse tüm fotoğrafları topladım ve babamın o dönemde yaşadığı evi didik didik aradım. 1912 yılında dedem tarafından inşa edilmiş evimiz hayallerimin ve araştırmalarımın ilk sırasında yer alıyordu.” dedi.

 

ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP OLACAK

 

Bu tarz koleksiyonların tarihsel ağırlığının özellikle kimlik sorunu yaşayan milletler için büyük öneme sahip olduğunu kaydeden Mavridis; “Yunanistan böyle bir ülke. Sahip olduğum koleksiyonu insanlıktan mahrum bırakmak istemiyordum. Bu sebeple Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi’nin başkanı bireysel çabalarıyla beni bulduğunda bana böyle bir onur yaşattığı için hiç tereddüt etmeden kabul ettim. Ayrıca fotoğraf müzesi olarak dedemin inşa ettirdiği, babamın doğduğu ve saygıdeğer belediye başkanı Ekrem Eşkinat’ın da uzun yıllar yaşadığı bu eski evi müzeye dönüştürdüğü için çok teşekkür ederim. İşte bu nedenle de koleksiyonumu Süleymanpaşa Belediyesi’ne armağan ettim. Çünkü bu fotoğraflar oraya ait. Bu müze sembolik bir anlam taşısa da kültürleri yakınlaştırmak için önemli bir yere sahip olacak.” ifadelerini kullandı.

 

PLAKET TAKDİM EDİLDİ

 

Mavridis’in ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Eski Tekirdağ Milletvekili Güneş Gürseler, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ve AB Parlamento Milletvekili Miltiadis Kyrkos konuşma yaptı. konuşmaların ardından, Eşkinat;  Dimitrios Mavridis, AB Parlamento Milletvekili Miltiadis Kyrkos, tarihi fotoğrafların bulunması ve müzenin açılışına katkı veren Eyüp Ataman ve Orhan Çebi’ye plaket takdim etti. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından müzenin gezilmesiyle tören son buldu.

 

Haber: Esengül ÖZDEMİR


0282 726 91 91
0282 747 65 10