"Et ve Süt Kurumu piyasaya müdahale etmeli"

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun yem fiyatları artarken, çiğ süt fiyatının aynı kalamayacağını kaydederek, Ulusal Süt Konseyi'ne baskı yapılıyor. Enflasyonla To

Tekirdağ 10.12.2018 15:02:00 0

CHP Tekirdağ Milletvekili ve Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. İlhami Özcan Aygun, et ve sütte yaşanan krize ilişkin açıklamada bulundu.  Aygun, “Ağustos 2018 yılında yürürlüğe girmesi gereken çiğ süte litre başına 1.70 TL referans ücreti sanayici tarafından uygulanmadı. Yem fiyatlarına gelen art arda zamlarla bu rakam da anlamsız hale geldi. Dara düşen üretici sütten para kazanamadığı için dişi büyükbaş hayvanlarını kesime göndermeye başladı” diyerek uyarıda bulundu.

 

HAYVANCILIKLA UĞRAŞAN VATANDAŞLARIMIZ İNSANİ KOŞULLARDA YAŞAYAMAZ HALE GELMEKTE

 

Yem fiyatlarına art arda zam gelirken, süt fiyatının aynı tutulamayacağını belirten Aygun; “Ulusal Süt Konseyi, yeni referans ücret için toplanamamıştır. Bunun nedeni hükümetin Enflasyonla Mücadele Programıdır. Gıda enflasyonunda yükselişe neden olmamak için Konsey toplanmaktan kaçınmaktadır. Süt fiyatlarına zam yapılamadığı için de çiftçi ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız da insani koşullarda yaşayamaz hale gelmekte, geçim sıkıntısına düşmektedir” dedi.

 

11 AYDA YÜZDE 90-100 ARASINDA ZAM YAPILMIŞTIR

 

Aygun, Üretici artık geçinemediği için dişi büyükbaş hayvanlarını kesime göndermeye başladı. Bu da sütte kriz çıkaracak” dedi.  Müdahale olmazsa sütte arz krizi yaşanacağı için fiyatların artacağını, tam tersine gıda enflasyonunu doğuracağını söyleyen Aygun, “Hayvancılığın en önemli girdi kalemi olan yemde 2018 Ocak ayından bu yana yüzde 50-60 oranında fiyat artışı olmuştur. Yem bitkisi üretimi için gerekli olan gübreye de son 11 ayda yüzde 90-100 arasında zam yapılmıştır. Bu yüzden uygulanmayan litre başına 1.70 TL çiğ süt fiyatı bile yetersiz kalmıştır” görüşlerini ortaya koydu.

 

SÜT VE ET ÜRETİCİSİNE TEŞVİK VE DESTEK UYGULANMALIDIR

 

Süt ve et üreticisinin desteklenmemesi halinde bunun ülkeye maliyetinin daha da ağırlaşacağını vurgulayan Aygun,  “Et ve Süt Kurumu acilen piyasalara müdahale etmeli, hayvanlarını kesime götüren süt üreticisini durdurmalıdır.  Süt ve et üreticisine teşvik ve destek uygulanmalıdır” uyarısında bulundu.

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10