Sarıkamış şehitleri anıldı

Türk Ocakları Çerkezköy Temsilciliği tarafından Sarıkamış Harekatı'nın 104'üncü yıl dönümünde harekatta şehit olan askerlerimiz için "Sarıkamış, Beyaz Hüzün"

Çerkezköy 13.12.2018 13:23:00 0
Sarıkamış şehitleri anıldı

Türk Ocakları Çerkezköy Temsilciliği tarafından Sarıkamış Harekatı’nın 104’üncü yıl dönümünde harekatta şehit olan askerlerimiz için "Sarıkamış, Beyaz Hüzün" programı düzenlendi.

 

KATILIM YOĞUNDU

 

Çerkezköy Belediye Binası Konferans Salonu’nda önceki gün saat 19:00’da düzenlenen anma programına Türk Ocakları Çerkezköy Temsilcisi Burak Candaş,  Çerkezköy Belediye Meclis Üyesi Nedim Yılancı, İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin ve yönetimi, İYİ Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Yasemin Altın Erseçkin, Çerkezköy’e Gönülverenler Derneği Başkanı Murat Akay, Çerkezköy Romanlar ve Müzisyenler Derneği Başkanı Okan Sevgi, Çerkezköy Samsunlular Yaşar Doğu Spor Kulübü Başkanı Musa Kavlak, Çorlu Türk Ocakları Eski Başkanı Macit Sormageç ve vatandaşlar katıldı. 

 

AÇILIŞ KONUŞMASINI CANDAŞ YAPTI

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan anma programı Türk Ocakları Çerkezköy Temsilcisi Burak Candaş’ın açılış konuşmasıyla devam etti. Candaş; “Sarıkamış Harekatı’nın 104.yılında orda can veren şehitlerimizi yiğitlerimizi komutanlarımızı bütün bu ülke için nefeslerini bedenleri set yaparak ülkemizi koruyan şehitlerimizi anmak için burada toplanmaktayız” şeklinde konuştu.

 

TÜRK OCAKLARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 

Türk Ocakları hakkında da bilgi veren Candaş, “Türk Ocakları olarak Mayıs ayından beri faaliyet gösteriyoruz. Burada Türk Ocakları’nı belki kısa bir tanıtmam faydalı olur. 1911’de ilk nüvesini oluşturduk 1912’de kuruluşu tamamlanmıştır. Osmanlı imparatorluğu darmadağın olurken bütün o surlar parça pinçik sırtlan gibi ülkemizi paylaşırken Türklerin kaderini düşünen yiğitlerden kurulmuş vatan fedailerinin oluşturduğu bir dernek bir teşkilat Türk Ocakları. Bizlerde ilk kuruluşundan 106 yıl sonra böyle bir avuç arkadaş burada Türk Ocakları’nın meşalesini yakalım dedik. İnşallah daha iyi olacak. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor” dedi.  Her hafta bir faaliyetlerinin olduğunu kaydeden Candaş; “Her Çarşamba akşamları eski Tredaş binasının olduğu yerde çalışmalarımızı yapıyoruz. Bir kitap, bir yazar, Türk dünyasından bir şiir, bir şair bunları konuşuyoruz. Tahlillerini incelemelerini yapıp tartışıyoruz. Türk Ocakları hiçbir partinin güdümünde olmayan, parti siyaseti yapmayan, her siyasi fikre eşit mesafede yaklaşan, ama değişmezi Türk Milliyetçiliği olan önemli bir teşkilattır” dedi.   

 

SARIKAMIŞ TÜRKÜLERİ SESLENDİRİLDİ

 

Candaş’ın açılış konuşmasının ardından Grup Volkan'ın solisti Mustafa Altunkaynak tarafından bağlama eşliğinde “Sarıkamış Kar Altında” “Sarıkamış Türküsü ve Türk Yazarı Nihal Atsız’ın şiiri olan Türk Gençliği’ne eserleri seslendirildi.

 

SARIKAMIŞ HAREKATI’NI ANLATTI

 

Program "Sarıkamış, Beyaz Hüzün" kitabının yazarı Araştırmacı-Yazar İsmail Bilgin’in söyleşi ile devam etti. Sarıkamış Harekatı’nın öncesi ve başlangıcı hakkında bilgi veren Yazar Bilgin, Osmanlı 1944 yılında Balkanları kaybetti.  Elinde Anadolu ile Arabistan yarımadası bulunuyordu. İttifak güçleri Almanya, Avustralya ve Macaristan imparatorluğu ile itilaf güçleri İngiltere, Fransa ve Rusya arasında sömürge kazanma mücadelesi yaşanıyordu. 28 Haziran’da Bosna veliahdının öldürülmesiyle 1.Dünya Savaşı patlak verdi. Osmanlı’nın itilaf güçlerinin iş birliğini reddetmesi üzerine 2 Ağustos 1944’te ittifak güçleriyle gizli anlaşma yapıldı. 300 milyon Müslüman’ın ayaklanması düşünüldü. Ancak, itilaf güçleri denize hakimdi. Osmanlı’nın doğuda Ruslara karşı bir cephe açması planlanmıştı. O yıllarda 93 harbi sonrası tazminat karşılığı Kars, Ardahan ve Batum Rusların eline geçti. Sarıkamış Harekatı da bu şartlarda başladı” dedi.

 

SARIKAMIŞ HAREKATI’NDA BÜYÜK SIKINTILAR YAŞANDI

 

Sarıkamış Harekatı’nın hazırlıkları hususunda Rus filosunun İstanbul’dan Erzurum’daki kışlaya mühimmat, kıyafet ve yiyecek götüren Hilal-i Ahmer, Bezmi Alem ve Mithat Paşa vapurlarını batırdığını da anlatan Bilgin, bu yüzden sıkıntılar yaşandığını ifade ederek, “Toplanma yeri olan Erzurum’a yiyecek ve giyecek ulaştırılamadı. Güneyden gelen askerlerin ayağında çarık ve yazlık mintan vardı. Erzurum’da o kadar çok asker vardı ki, askeri tesisler yeterli gelmedi. Köylüler evini açtı, ahırda kaldı. Başkomutan Enver Paşa’nın Erzurum’a gelerek İzzet Paşa ile görüştü.  Harekata karşı çıkan İzzet Paşa onu görevden alarak 3.Ordu Komutanlığını üstlendi” dedi.  Vali Tahsin Paşanın çağrısıyla Erzurum halkının elindeki unu ve buğdayı birliklere taşıdığını anlatan Bilgin, askerin ve halkın tifüs salgınıyla da büyük kayıp verdiğini söyledi.

 

9. KOLORDU HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 

Bilgin, Sarıkamış Harekatının 11.kolordunun Rusları oyalarken, 9.Kolordu’nun Karga pazarı üzerinden Sarıkamış’a inmesinin planlandığını da anlatarak” Asker yarım metre karda ve soğuk havada yürüyordu. Ayaklarında çarık vardı. Yanlarında yeterli yiyecek yoktu. Sarıkamış’a yaklaşıldığında 9.Kolordu taarruza geçiyor. Rusların karşı koymasına rağmen Sarıkamış’ın üst mahallelerine giriliyor. Ancak Hakkı Paşa, en önde girmek istediği için önüne kattığı Ruslarla Kars’a kadar ilerliyor. Oysa 9.Kolordu ile birleşmesi gerekiyordu. Askerimiz 27 Aralık’ta üst mahallelere giriyor, ancak 10.kolordu ile buluşulamıyor’ dedi.

 

BİNLERCE ASKERİN CESEDİ NİSAN AYI SONRASI KARLARIN ERİMESİYLE ORTAYA ÇIKTI

 

Bilgin, harekatın sonuçları ile ilgili Rusların, esir alınan 31.Tümen Yardımcısı Nihat Bey’in üzerinde buldukları evraklardan planı öğrendiklerini de anlatarak, “ Tren yoluyla taşıdıkları birlikleriyle bir gecede askerimizin karşısına çıkıyorlar. Hafız Hakkı Paşa, askerleriyle kısa yoldan Allahu Ekber Dağı’nı aşmak isterken 11.Kolordu’nun yüzde 90’nı burada şehit düşüyor” dedi. Bilgin, yenilgi sonrasında Rusların sancağı ele geçirdiklerini, donarak şehit düşen binlerce askerin cesedinin Nisan ayı sonrası karların erimesiyle ortaya çıktığını da ifade etti.

 

PLAKET TAKDİM EDİLDİ

 

Söyleşinin ardından Türk Ocakları Çerkezköy Temsilcisi Burak Candaş tarafından Mustafa Altunkaynak ve Araştırmacı-Yazar İsmail Bilgin’e plaket takdim edildi. Program Araştırmacı-Yazar İsmail Bilgin’in kitaplarını imzalamasıyla son buldu.

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10