"15 yıl sonra ekip biçecek çiftçi bulamayacağız"

Saadet Partisi Tekirdağ İl Başkanı Feti Pehlivan ülke gündemine dair değerlendirmelerde bulundu. Hükümetin sadece yatırım politikası değil tarım politikalarının da iflas ettiğini ileri süren Pehlivan;

Tekirdağ 13.12.2018 18:12:00 0

Açıklamasına Ankara'daki tren kazasına değinerek başlayan Pehlivan, Konu enine boyuna araştırılmalı,  bu kazanın sorumluları ortaya çıkarılmalıdır” dedi. Açıklamasında 2019 yerel seçimlere de değinen Pehlivan, “Malumunuz olduğu üzere Sayın Cumhurbaşkanı geçtiğimiz hafta ‘Görüntü ve gürültü kirliliğine son vereceğiz. Bayrak asmayacağız ve belirli saatler dışında otobüs gezdirmeyeceğiz’ dedi. 2019 Türkiye'sinde görüntü kirliliği ve israfa yol açacak her türlü seçim kampanyasının karşısındayız. Lakin bu süreç medya gücünün neredeyse yüzde 95'ni elinde tutan iktidarın muhalefetin sokak sesini kısmaya dönüştürmesine de karşı olacağımızı ifade etmek isterim. Bugün Türkiye'de seçimler ne yazık ki adilane şartlar altında gerçekleşmiyor. Muhalefet kısıtlı imkanlarla adeta devletin imkanları ile rekabet etmek zorunda kalıyor. Eğer sokakta da muhalefetin sesi kısılmaya çalışılırsa bunun hesabını kimse vicdanlarda veremez” dedi.

 

“BÜTÇE BİR HÜKÜMETİN KİMLİĞİDİR”

 

Bütçe görüşmelerinin devam ettiğini kaydeden Pehlivan; “ Bütçe bir hükümetin kimliğidir. Ekonomi anlayışının aynasıdır. O zaman bu iktidarın 2019 Bütçe rakamlarına bir göz gezdirelim; Bütçe beklentisi olarak; 880,4 milyar lira gelir. 961 milyar lira da gider öngörülüyor. Böylelikle bütçe, 81 milyar "açık vermeyi” hedefliyor! Bütçe 'de en dikkat çekici rakamlardan birisi faize ödenecek miktar. İktidar Cumhuriyet tarihinin faiz rekorunu bu yılda kırmaya niyetli görünüyor. 2018'de Faiz lobisine ödenecek miktar 71,7 milyar lira olarak belirlenmişti. Bu rakam 2019 bütçe hedefinde ise 117 Milyar lira olarak belirlendi. Hemen belirtmek istiyorum ki faiz hedefindeki bu dehşet verici artış bizi son derece endişelendiriyor. Bütçe'de faize ayrılan pay 117 milyar lirayken, Buna karşın yatırımlara ayrılan pay 54 milyar lira. Tarıma ayrılan pay ise 26,5 milyar lira. Bu rakamın destek payı ise 16.1 Milyar lira Rakamlar ortadayken ilgili bakan çıkıp konu ile alakalı; 2019 bütçesinin tasarruf bütçesi olacağını iddia ediyor. Evet bu bir tasarruf bütçesi ama israftan değil, üretimden ve tarımdan tasarruf bütçesi! Bu rakamlar üzerinden 2019 bütçesinin röntgenini çektiğimizde 3 sonuç görüyoruz.  Bu bütçe halk bütçesi değil, rant bütçesidir. Bu bütçe üretim bütçesi değil, tüketim bütçesidir. Bu bütçe geçim bütçesi değil, çaresizlik bütçesidir. Bu bütçede emekli yoktur, asgari ücretli yoktur memur, işçi, emekçi yoktur, çiftçi, üretici yoktur. Aslan payı her yıl olduğu gibi bu yılda, yandaşlara aktarılacaktır. Yine en çok faiz lobisi ve bankalar kazanacaktır. Rakamlar bunun göstergesidir” dedi.

 

“ÜRETİM SEFERBERLİĞİ BAŞLATMADAN EKONOMİYİ DÜZELTEMEZSİNİZ”

 

Denk bütçe yapmadan faiz lobisinin engellenemeyeceğini kaydeden Pehlivan; “ Havuz sistemini kurmadan sömürüyü önleyemezsiniz. Üretim seferberliği başlatmadan ekonomiyi düzeltemezsiniz. Adaleti tesis etmediğiniz sürece mülkün temelini sağlam tutamazsınız. Her işin başına, önce ahlak ve maneviyat düsturunu koymadan haksızlığı ve ahlaksızlığı önleyemezsiniz. Şahsiyetli bir dış politikaya geçmeden sözü dinlenir itibarlı bir devlet haline gelemezsiniz. Hükümetin yanlış ekonomi anlayışı ne yazık ki milletimize pahalıya mal oluyor” dedi.

 

“MİLLETİMİZ MENEMENE KOYACAK SOĞAN ALAMAYACAK DURUMA GELMİŞTİR”

 

Hükümetin sadece yatırım politikası değil tarım politikalarının da iflas ettiğini ileri süren Pehlivan; “Çarşının, pazarın, hali ve çitçimizin durumu ortadadır. Milletimiz menemene koyacak soğan alamayacak duruma gelmiştir. Peki sormak istiyorum tarımı ve çiftçiyi kalkındırması gerekenler ne yapıyor? Konu ile alakalı Ticaret bakanı diyor ki; "gerekirse soğan ithal ederiz” Bu mantık kesinlikle doğru bir mantık değildir. Hayvancılığı bitir et ithal et, tarımı bitir soğan ithal et. Bu ülke düne kadar kendi kendisine yetebilen bir ülke iken şuan soğana muhtaç hale getirildi. Bu zihniyet ile ne tarımın, ne ekonominin, ne hayvancılığın kalkınması ne yazık ki mümkün değildir. Bakınız Çiftçi Kayıt Sistemine göre 2002 yılında 2 milyon 588 bin olan çiftçi sayımız, bugün ise 2 milyon 132 bin kişiye düştü. 2002 yılında 164 milyon 960 bin dekar olan işlenen arazi, bugün 148 milyon 792 bin dekara geriledi.Tablo ortada tarım bir ülkenin can damarlarından birisidir. Bugün tarıma destek verilmez, çiftçimize el uzatılmazsa çok değil 15 yıl sonra ekip biçecek çiftçi bulamayacağız. O yüzden bir kere daha uyarmak istiyorum. İthalat mantığı ile tarımı düzeltemezsiniz, faiz ile ekonomiyi düzeltemezsiniz. Bu zihniyet değişmedikçe de ülkemizin ayağa kalkması mümkün değildir. Biz bütün bunlara rağmen ülkemiz içinde milletimiz içinde ümit varız ve milletimiz için çare var diyoruz” dedi.

 

Haber: Esengül ÖZDEMİR


0282 726 91 91
0282 747 65 10