Bu gerileme ekonomide yaşanacak sert bir daralmanın işareti

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, MYK sürecinde düzenlediği basın toplantısında ekim ayı sanayi üretim rakamlarının açıklandığını anıms

Tekirdağ 18.12.2018 15:29:00 0
Bu gerileme ekonomide yaşanacak sert bir daralmanın işareti

Üretim ve aş olmadan ekonomide iş de olmayacağını belirten Öztrak; “Nitekim Eylül ayı işsizlik rakamları da bunu teyit ediyor. Eylül’de işsizlik oranı geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık bir puan artmış. Ve son bir yılda işsiz kalan yurttaşlarımızın sayındaki artış 330 bin olmuş. Toplam işsizlerin yani resmi hani çalışmak isteyip de iş bulamayanların dahil edilmediği normal işsizlerin sayısı da 3 milyon 749 bin kişiye ulaşmış. Hep söylüyorum, bu ülkenin en önemli karşılaştırmalı üstünlüğü genç nüfusudur. Son bir yılda gençler arasında işsizlik 1,6 puan artarak yüzde 21,6 olmuş. Diğer yandan üniversite mezunu işsizlerimizin sayısı son bir yılda 52 bin kişi artarak 1 milyon 90 bin kişi olmuş. Bu gençler şu anda işsiz, gencine iş ve istihdam sunamayan bir yönetimle karşı karşıyayız” dedi.

 

“EĞER ÜLKEDE İŞSİZLİK ARTIYORSA FAİZ DÜŞSE NEYE YARAR?”

 

Öztrak; “Bu ekonomide tek bir başarı göstergesi vardır o da şudur, üretebiliyor musunuz, insanınıza iş verebiliyor musunuz? Eğer ülkede işsizlik artıyorsa, insanlar evlerine ekmek götüremiyorsa dolar inse neye yarar, faiz düşse neye yarar? Buradan ülkeyi yönettiklerini, bu göstergelere bakıp ekonominin iyileşme yolunda olduğunu söyleyenlere seslenmek istiyorum. Bu ülkede çalışmak isteyip de iş bulamadığı için ümidini kaybeden kaç kişi var farkında mısınız işsizlerin ötesinde? 2 milyon 100 bin kişi. Şimdi bunu işsizlerin üstüne koyun yaklaşık 6 milyon insanımız işsiz. Bu nasıl işlerin yolunda olduğu bir ekonomi? Bu işler aspirin tedavisiyle olmaz, bu işler pansumanla geçiştirilmez. Daha işin başında bunun böyle olduğunu gördük Genel Başkanımız ekonomide alınması gereken tedbirleri madde madde açıkladı. Şimdi bugün geldiğimiz noktada bu işlerin faturasını milletimiz ödüyor. Bunun bir tek sebebi var bugün yaşananların, bu iktidarın yanlış politikaları. Milletin işsizlik çilesini kardan, kıştan oldu deyip küçümsüyorlar ama millette bunun hesabını önüne gelen ilk sandıkta soracaktır. Bu ülkede işsizlik olur sebebi mevsimler derler. Bu ülkede tren devrilir sebebi hava koşullarıdır. Bu ülkede insanlar madenlerde can verir, derler ki bu iş madenciliğin fıtratında var. Yani bir sürü sorunumuz var, bir sürü felaket yaşıyoruz ama bunların sorumluları hiçbir zaman ortaya çıkmıyor. Ne ala memleket! Makam var, yetki var, güç var ama hesap veren yok.

 

UCUBE SİSTEMİN İLK BÜTÇESİ DE TAM BİR UCUBE OLARAK ÇIKMAKTADIR

 

Konuşmasında açıklanan ikinci 100 günlük eylem planına değinen Öztrak; “Bu eylem planında da Emeklilikte Yaşa Takılanlar yok, polise 3600 ek gösterge yok, din görevlilerine 3600 ek gösterge yok, çiftçi yok. Bol bol adrese teslim proje ilanı var. Birde ikinci 100 günlük Eylem Planının ilk maddesinde “BeşÌ§ (5) Yıllık Cumhurbaşkanı Programı’nın tamamlanarak uygulamaya alınması” ifadesi var. Anayasamızda böyle bir kavram yok. Anayasamızda plan kavramı var 166. Maddede düzenlenmiş. Madem değiştirecektiniz, madem planı kaldıracaktınız, beş yıllık kalkınma planı ifadesini kaldıracaktınız buna da beş yıllık saray programı deseydiniz daha doğru olurdu. Arkadaşlar, bir OVP bütçenin dayanağıdır. OVP’lerin ve bütçelerin plana uygun olarak çıkması gerekir. Peki, bu yılın OVP’si ve bütçesi hangi kalkınma planının gerekleri doğrultusunda çıktı? Bu anayasaya göre yapılması gereken bir düzenleme. 10. Plan ömrünü tamamladığını biliyoruz. Ortada 11. Planda yok. O zaman bunun dayanağı ne? İşte onun için bu ilk maddeyi yazmışlar yapacağız diyorlar. Şimdi bu geriye dönük işlemle bu işin sorumluluğunu üslerinden atabilirler mi? Bu ucube sistemin ilk bütçesi de tam bir ucube olarak çıkmaktadır” dedi.Hazine’nin halktan dövizle borçlanmasına da değinen Öztrak; “Ekonomide dövizle işlemi yasaklayan bu hükümet değil miydi? Bir sürü düzenleme çıkardı bununla ilgili. Şimdi ne oluyor? Tam ele verir talkını, kendi yutar salkımı hikayesi. Zaten dolarkolik olan ekonomiyi daha fazla dolarkolik ediyorlar. Sonunda da ülkeyi IMF’nin kapısına götürecekler. Çünkü dünyada değişen konjonktür ortadayken; bu kadar dolara, Euro’ya batmış, bu kadar dış borcu olan bir ekonominin gideceği yer eninde sonunda orasıdır” dedi.

 

BU AÇIKÇA TEHDİTTİR

 

Öztrak; “Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Ana Muhalefet Partisinin Genel Başkanına sana sokakları dar ederim dedi. Bu açıkça tehdittir. Bu izandan ve hukuktan yoksun sözler, kurusıkı tehditler bizleri hiç korkutmaz ama milletin zaten olmayan huzurunu daha da fazla bozar. Bütün bu boş atıp tutmalar borca batırdıkları, ekonomik yangının ortasında yapayalnız bıraktıkları milletimize, terör ve güvenlik kaygısıyla, ekonomik krizi unutturma çabasıdır. Herkes geçim derdinde, bizde vatandaşımızın geçim derdini dile getiriyoruz. Ama görünüyor ki bunların bir tek derdi var o da seçim. Bunlar tamamen seçim derdinde. Millet geçim derdinde, bunlar seçim derdinde.   Şimdi kimden korkuyorlar? Geçinebilmek iş arar duruma düşmüş emeklilerden mi? Borca batmış asgari ücretlilerden mi? Evinin tapusunu, arabasının ruhsatını bankaya ipotek etmiş vatandaşlarımızdan mı? Tarlasını bankalara rehin vererek borç alan çiftçilerimizden mi? Dükkânını siftah etmeden kapatan esnafımızdan mı? İş yerini bankaya ortak etmiş KOBİ’lerimizden mi? Yoksa iş bulmaktan umudunu kesmiş olan gençlerimizden mi? Hepimiz biliyoruz ki bu vatandaşlarımız bu güzel ülkenin yurtsever, çilekeş insanlarıdır. Onlar FETÖ’yle hiçbir zaman ortak olmamışlardır. Onlar devletin kozmik sırlarını terör örgütüne teslim etmemişlerdir. Onlar Oslo’da PKK ile müzakere masasına oturmamışlardır. Onlar bu topraklara aşıktırlar. Memleketlerinin aleyhine hiçbir şey yapmazlar. Sizler uçaklarınızda ve tünellerinizde gizlenirken onlar demokrasi için göğüslerini siper edenlerdir” şeklinde konuştu.

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10