Öztrak: Saray IMF ile sözü kesmiş

Cumhuriyet Halk Partisi Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Piyasalarda bir süredir dillendirilen Erdoğan'ın IMF ile flört etiğine dair dedikoduların artık yabancı bankaların raporlarına da ya

Tekirdağ 25.12.2018 16:11:00 0
Öztrak: Saray IMF ile sözü kesmiş

Cumhuriyet Halk Partisi Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak; “Ucube tek adam parti devleti rejiminin ilk bütçesi geçtiğimiz hafta kabul edildi. Bütçe de rejimin kendisi gibi ucube çıktı. Saray, “24 Haziran’da siz bu kardeşinize yetkiyi verin, faizle nasıl uğraşılır göreceksiniz” demişti. Ne yaptığını görüyoruz. Saray rejiminin geçtiğimiz hafta çıkan ilk bütçesi neye hizmet edildiğini, bu bütçenin kime fayda sağlayacağını açık, seçik, net bir şekilde ortaya koyuyor. Önümüzdeki yıl vatandaşlarımıza yapılacak harcama için konan ödenekler bu yıla göre sadece ve sadece yüzde 13 artmış. Buna karşılık faiz ödemelerindeki artış yani milletin vergilerinden, alın terinden alınan vergilerden faizcilerin cebine konacak para ise yüzde 53,5 artmış. Yüzde 13 nerede, yüzde 53,5 nerede? Bu açık seçik önümüzdeki yılın bütçesinin kimlere yarayacağını ortaya koyuyor. Bu bütçe faiz lobilerinin bütçesi” dedi.

 

 “TÜRKİYE YÖNETİLMİYOR SAVRULUYOR”

 

“Bu ülke yönetilmiyor, Türkiye yönetilmiyor savruluyor” diyen Öztrak, “Yaşanan savrulma artık kurumsal çöküş seviyesine ulaşmış vaziyette. Devlet kilitlendi işler yürümüyor. Şunu ifade edeyim “Kaptanı usta olmayan gemiye her rüzgâr kötüdür…” Ekonomi fırtınalı bir deniz gibi… gök yüzünü gri bulutlar kaplamış, dalgalar giderek yükseliyor, vatandaş yalnız, çaresiz. Ama ekonominin dümeni ehil olmayan ellere emanet. Damat Bakan’ın bütçe tablosundan ne anladığını geçen gün attığı bir tweetle gördük. Bütçe kötüleşmeye devam ediyor, bütçe açığı büyüyor, tek bir ayda bütçe o da geçen senenin altında olmak kaydıyla fazla verdi diye hemen bütçe disiplininden, mali disiplinden falan bahsetmeye başlıyor. Tabi hayatlarında şirket bilançosundan başka bir şey görmemiş ellere koskoca devletin bütçesi emanet edilirseniz sonuçta bu olur” dedi.

 

SARAY İDARESİ MİLLETTEN KOPTU

 

Saray idaresinin milletten koptuğunu ileri süren Öztrak; “Bu iktidar kibir hastalığına tutulmuştur. Bunlar milletin mahallesinden, faizcilerin, rantçıların rezidanslarına taşınmışlardır. Vatandaş elektrik faturalarına isyan ediyor biliyorsunuz. Faturaları eve gönderen Enerji Bakanı ise çıkmış, “asgari ücret içinde elektriğin payı düştü” diye adeta milletle alay ediyor. Yetmez, çiftçi tarlasını ekemez hale gelmiş; ekim gübresini atamadı. Tarım Bakanı çıkıp “Paramız var ki tarım ürünlerini ithal ediyoruz” diyebiliyor. Bu açıkça milletle eğlenmektir. Millet inim inim inlerken Damat Bakan mecliste kürsüye çıkıyor, “her şeyi atlattık” diyerek vatandaşla sanki alay ediyor.

 

“YAPISAL REFORM OLMA İHTİMALİNİ ARTIRIR”

 

Uluslararası para fonu IMF meselesine de değinen Öztrak; “Bu hafta sonu yine Adalet ve Kalkınma Partisinin Genel Başkanı şunu söyledi, Türkiye IMF programlarından çıktığı için Gezi Parkı olayları oldu dedi. Türkiye IMF programından, IMF sultasından kurtulduğu için birileri dışarıdan ekonomiyle uğraşıyor dedi. Ama diğer taraftan da uzunca bir süredir piyasalarda Erdoğan’ın IMF ile flört etiğine dair dedikodular var. Ve bu dedikodular giderek ayyuka çıkıyor. Bende bu kürsüden bir süredir ülkemizin hızla IMF kapısına götürüldüğünü ifade edip, duruyorum. Damadın iç kabinesinden bazı isimlerin finans çevreleriyle yaptıkları kapalı toplantılarda, seçimden sonra Türkiye’nin IMF ile bir program yapacağı yönünde ifadelerde bulunduğu anlaşılıyor. Bunun nedeni ne? Kamuoyunda, uluslararası piyasalarda yitirdikleri güveni bir IMF programının arkasına sığınarak yeniden toparlayabilmek hem borçlanabilmeyi, hem de düşük faizle borçlanabilmeyi sağlayabilmek. Bunları sık sık duyuyorduk, bunları dillendiriyorlar gelen yatırımcılara diye. Ama ilk defa bu duyumlar yabancı bankaların yazılı raporlarına da yansıdı. Bir yabancı banka yazmış olduğu bir raporda, geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir raporda şu ifadelere yer veriyor. “IMF’in Türkiye’ye krizden çıkış için yol gösterici yardımlarda bulunduğuna dair söylentiler var. Bu, (Türkiye’de) yapısal reform olma ihtimalini artırır” şeklinde konuştu.

 

“SARAY NİŞANI-NİKAHI BİR ARADA 31 MART SONRASINA BIRAKMIŞ”

 

Öztrak; “Saray IMF ile sözü kesmiş, nişanı-nikahı bir arada 31 Mart sonrasına bırakmışlar. Devletin yapısını altını üstüne getirirseniz, damadı devletin Hazinesinin başına koyarsanız, milletin atadan, dededen kalan son mallarını Varlık Fonu’na doldurup paralel bütçe gibi kullanmaya kalkarsanız, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan bankalara sermaye kalkarsanız, vatandaşlara tasarruf tavsiye derken kendiniz uçan saraylarda gezerseniz, ülkenin borçlarını 16 yılda 3,5’a katlatırsanız, ülkenin rezervlerini eritir, kısa vadeli borcunu bile karşılayamaz hale getirirseniz, üretmeden tüketmeyi, yandaşı zenginleştirmeyi kalkınma zannederseniz, her şeyi ben bilirim” deyip sizi uyaran muhalefete kulak vermek yerine muhalefeti teröristlikle suçlarsanız, soluğu alacağınız yer zaten IMF’nin kapısıdır. Öyle görünüyor ki Erdoğan, Başbakanlığı döneminde IMF’den aldığı 10 milyar dolarlık krediyle “IMF’den borç alan son başbakan” olarak tarihin sayfalarına geçmişti. Şimdi görünen o dur ki “IMF’den borç alan ilk Cumhurbaşkanı” olarak Sayın Erdoğan tarihin sayfalarına geçecektir” dedi.

 

Haber: Esengül ÖZDEMİR


0282 726 91 91
0282 747 65 10