Tekirdağ havası en kirli 16. il

Tekirdağ'da yaşanan çevre sorunlarını meclis gündemine taşıyan İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), 2010-2016 yılları arasında gerç

Tekirdağ 11.01.2019 14:15:00 0
Tekirdağ havası en kirli 16. il

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, Tekirdağ’da yaşanan çevre sorunlarını meclis gündemine taşıdı.  Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi sunan “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2010-2016 yılları arasında gerçekleştirdiği ölçümlerin sonuçlarına göre Tekirdağ hava kirliliğinde 16. sırada yer almıştır. 2016 yılından sonrada hava kirlenmeye devam etmiş ve yeni kirletici kaynaklar oluşmuştur. Ayrıca TUIK 2017 istatistiklerine göre en çok kanser görülen 5 il arasında W23.2 ile Tekirdağ gelmektedir” dedi.

 

TEKİRDAĞ’DA HAVA KİRLİLİĞİ NE SEVİYEDE?

 

Tekirdağ’da hava kirliliğinin ne seviyede olduğunu soran Kaplan; “ İl ve ilçeler bazında genel hava kirliliği ne seviyededir. Özellikle Aralık ayı sonuçları nasıldır? Sağlık açısından tehlike yaratacak boyutlara çıkmakta mıdır? Çıkıyorsa özellikle hangi ilçelerde yoğunlaşmaktadır? Kanser vakalarının patladığı, hava kirliliğin tavan yaptığı Tekirdağ ve ilçelerde ne tip acil önlemler alınmaktadır? Tekirdağ bünyesinde gerek organizelerde gerekse organize dışında toplam kaç adet işletme baca gazı salınımı yapılmaktadır? Bu işletmelerin kaç âdetinde baca gazı emülsiyon izni vardır? Kaç adedinde izin yoktur? Fazla emülsiyon çıkaran ve termik santralı olan işletmelerde baca gazları için online ölçüm yapılmakta mıdır?” sorularını da yöneltti.

 

BUNLARIN MESAİ SAATLERİ VE MESAİ SAATİ DIŞI DAĞILIMI NEDİR?

 

Hava kirliliğinde önde olan bir şehirde toplam kaç adet işletmenin bacasının online ölçüldüğünü soran Kaplan; Ölçüm yapılmıyorsa veya yeterli değilse bunun nedenleri nelerdir? 2018 yılında bu işletmelerin kaç adedinde bakanlık tarafından baca gazı analizi yapılmıştır? Bunların mesai saatleri ve mesai saati dışı dağılımı nedir? Bu ölçümler sonucunda kaç âdetinde uygunsuzluk bulunmuştur ve bunlara ne işlem yapılmıştır? Tekirdağ ve ilçelerinde baca gazı ölçümü yapabilecek yetkinlik ve beceriye sahip kaç adet personel bulunmaktadır? Tekirdağ veilçelerinde kaç adetkalibreli baca gazı ölçüm cihazı bulunmaktadır” sorularına da cevap istedi.

 

GEREKLİ ÖLÇÜM EKİPMANLARI VAR MIDIR?

 

Tekirdağ Çevre Müdürlüğü tarafından mesai saatleri dışında acil çevre durumlarına müdahale edecek ekip bulundurulmadığını,  gece bildirilen şikâyetlerde zabıta ekiplerine yönlendirildiğini ileri süren Kaplan; Konuyla ilgili olarak sanayi işletmelerin çok sayıda olduğu ve çevre kirliliğin üst seviyede olduğu Tekirdağ ve ilçelerinde 24 saat esasıyla çalışacak ve ilçe bazında organize olmuş acil durum çevre ekibi neden bulundurulmamaktadır? Tekirdağ ilçelerinde Çevre Müdürlüğü organizasyonu nasıldır? İlçeler bazında teknik mühendis ve elaman var mıdır? Yoksa bunun nedenleri nelerdir? Zabıtalar tarafından tespit edilen çevre problemlerinde ve çevre uygunsuzlarında çevre mevzuatına göre değilde kabahatler kanununa göre işlem yapıldığı doğru mudur? Zabıta alanları dışındaki bölgelerde gece kontrollerini kimler ve neye göre yapmaktadır?  Zabıtaların çevre mevzuatları konusunda yeterli teknik bilgi ve donanıma sahip midir? Gerekli ölçüm ekipmanları var mıdır? Bunlar Çevre Müdürlükleriniz tarafından eğitilip denetlenmektedirler mi?” sorularına cevap aradı.

 

 TERMİK SANTRAL PLANINIZ VAR MIDIR?

 

Tekirdağ’daki hava kirliliğinin alarm seviyesinde olduğunu aktaran Kaplan, “2018 yılında Çevre müdürlüklerince kaç adet gece denetimi yapılmıştır? Bu denetimlerin oranı toplam işletme sayılarına göre hangi seviyededir? Bu denetim sonuçlarında neler tespit edilmiş ve ne tip cezalar verilmiştir.Hava kirliliği açısından alarm veren Trakya ve Tekirdağ bölgesinde her hangi bir termik santral planınız var mıdır? Bundan sonra baca gazı emülsiyonu için bir sınırlama ve kısıtlama getirilecek mi? Bu yönde planlarınız nelerdir? Halen bazı konutlarda fosil yakıt kullanılmaktadır. Doğal gazın olduğu yerlerde bu fosil yakıtların yasaklanması ve bunların sıkı denetimi konusunda bir çalışmanız var mıdır?” sorularını sıraladı.

 

Haber: Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10