'Dahilde İşleme Rejimi Eğitimi' verildi

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen eğitimler kapsamında 'Dahilde İşleme Rejimi Eğitimi' verildi. Çerkezköy TSO Konferans Salonu'nda saat 10:00-16:00 saatleri arasında düz

Çerkezköy 15.01.2019 16:15:00 0

Mali işler müdürleri, dış ticaret müdürleri ve denetim birimi amirlerine yönelik düzenlenen eğitime Dahili İşleme Rejiminin (DIR) ne demek olduğu,  kullanılan dahili işleme rejim sistemleri, sağladığı avantajlar – kolaylıklar, sektörel farklılıklar ve uygulamalar dahilde işleme izin belgesi (DİİB) başvuru süreci, dahilde işleme izin belgesi  (DİİB) proje hazırlama, dahili işleme rejim otomasyonubelge alınması ve kullanımında dikkat edilecek hususlar, özel şartların incelenmesi, telafi edici vergi, dahilde işleme izin belgesi (DİİB) kapatma ve teminatların iadesi, cezai durumlarda uygulanacak cezalar hakkında katılımcılar bilgilendirildi.

 

 DAHİLİ İŞLEME REJİMİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME YAPILDI

 

Dahili işleme rejimi hakkında bilgilendirme yapan Eğitmen Aytaç Varol, "İddialı bir başlıkla başlıyoruz aslında dış ticarette bir can simidi. Yaklaşık 1996’da başlayan bir rejim. Daha öncede 1980’lerde hayatımıza girmişti. 96 yılında yayınlanan kararlarla dış ticarette bir can simidi olarak hayatımıza girdi. Çok kullanılan bir sistem. Dahilde işleme rejimi yine günlük rejimlerin içerisinde, ekonomik etkili günlük rejimlerin ana başlık altında incelenir. Dahilde işleme, hariçte işleme, gümrük kontrolü altında işleme, antrepo,  geçici ithalat başlıkları altında incelenir. Yani rejimin uygulamasında hem imalatçıları hem ihracatçıları, ithalatçıları ilgilendiren, ekonomik süreçlere müdahale eden, onları etkileyen rejimlerdir bunlar. Değişikliklere uğrayabilir, sürelidir. Bu anlamıyla ekonomik etkili rejimler sadece tek başına ithalat, sadece tek başına ihracat rejimlerini kapsamaz, her ikisini içeren rejimdir. Yine mevzuatta dahilde işleme rejimi kararı var. Onun altında uygulama tebliğleri var. Yine ayrıca eskiden ekonomi bakanlığı yayınlardı uygulama genelgelerini. Şimdi iki bakanlık birleşince ticaret bakanlığı oldu. Yeni uygulamalarda gümrükler, gümrük genelgelerinde yürütülürdü. Rejim uygulamasıyla gümrüklerdeki süreçlerin yürütülmesinde farklı farklı genelgeler yayınlanabiliyor. Onları da takip etmekte fayda var” dedi.

 

“İHRACATTA YÜZDE BİR ORANINDA YAPABİLİRSİNİZ”

 

Dahilde işleme rejiminin ne demek olduğu hakkında bilgi veren Varol; “Dahilde işleme rejimi eğer bir imalatınız varsa ve yine ihracat ayağınız varsa, sizin imalatta ihtiyaç duyduğunuz ham maddeleri ithal ediyor iseniz, bu ithalatı gerçekleştireceğiniz süreçte ödeyeceğiniz günlük vergilerinde muafiyet yada istisna sağlanmasıdır. İthalatta ham madde, yardımcı madde, yarı mamul, değişmemiş eşya olabilir ama bunlarda sınırlama var. İhracatta yüzde bir oranında yapabilirsiniz. İthalat yaparken vergilerinizi teminata bağlıyorsunuz. Daha sonra imalatı gerçekleştiriyorsunuz, ihracatı yaptıktan sonra ve vergiyi kapattıktan sonra gidip gümrüklere verdiğiniz teminatı da çözmüş oluyorsunuz. Yani gümrük vergileri ve diğer vergilerden böyle de muafiyet sağlamış oluyorsunuz” dedi.

 

 “BU ÇOK ÖNEMLİ BİR ŞEY”

 

Varol; “Dahili işleme rejiminin Türkiye’deki uygulanan yüzdesine bakmak lazım. Türkiye’de toplam ihracat içerisinde 2016-2015 yıllarında karşılaştırma yapılmış yüzde 41 oranında, 2017 yılında bunun yüzde 45’lere çıktığı söyleniyor. Yine döviz kur oranı yüzde 42’de kalmış. Yani yüz dolarlık  ihracat yapılmışsa buna karşılık 42 dolarlık ithalat yapılmış demektir. Dahili işleme rejimi ithalatı toplam ithalatın çok altında kalıyor. Yani bu anlamıyla dış ticarette dahili işleme rejimi önemli bir erguman. Yoğun kullanılan ve katma değeri yüksek bir rejim.  Dahili işleme rejimi ile yararlanılan muafiyet ve istisnalar dediğimizde en çok giden gümrük vergisidir. Ama artık dış ticarette ithalat uygulanan gümrük vergileri çok çeşitlendi. Bunlar, ilave Gümrük Vergisi, Ek Mali Yükümlülük, KDV,  ÖTV (II, III ve IV sayılı liste),  Anti-Damping Vergisi  Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu KKDF istisnası, Yurt içi Alımlarda KDV Tecil-Terkin Uygulamasıdır. Tüm bu vergileri teminata bağlıyorsunuz ve belgeyi kapattığınız zaman bu vergilerin hiçbirini ödemeden işlemi sonuçlandırmış oluyorsunuz. Bir can simidi olma özelliği de bu zaten. Dahili işleme rejiminde hiçbir gümrük vergisi ödemeden ithalat yapabiliyorsunuz ihracat yapma koşuluyla. Eğer ithal ettiğiniz eşyayı ihraç ediyorsanız bu sayılan tüm gümrük vergilerinde istisna sağlıyorsunuz. Bu çok önemli bir şey. Alt alta topladığınız zaman yüzde 60-70’lere kadar yükselebilecek bir vergi yükünden kurtuluyorsunuz” dedi. Eğitmen Aytaç Varol’un ardından Eğitmen Sezai Kaya Katılımcıları bilgilendirdi. Eğitim katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla son buldu.

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI 


0282 726 91 91
0282 747 65 10