İcra, İflas ve ticaret hukuku anlatıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası 2019 eğitimleri hızla devam ederken, dün de Çerkezköy TSO Eğitim Salonu'nda "İcra iflas ve ticaret hukuku uygulamaları eğitimi" düzenlendi.  Çerkezköy

Çerkezköy 17.01.2019 17:04:00 0
İcra, İflas ve ticaret hukuku anlatıldı

Firmaların yöneticileri ile mali müşavir ve serbest muhasebecilerin katıldığı eğitimde, icra takibi ve çeşitleri (ilamlı ve ilamsız takip), icra ve iflas hukukunda tebligat, icra takibine itiraz, itirazın iptali davası, haciz, kısmen haczedilebilen maaş haczi, cezai hükümler, madde 89 haciz ihbarnamesi, genel olarak çek ve çek tazminatı, ihtiyati haciz gibi birçok konular hakkında katılımcılar detaylı olarak  bilgilendirildi.

 

İCRA VE HACİZ NEDİR ?

 

Av. Begüm Demircan, İcra takibinin önemli olduğunu ilamlı icra ve ilamsız icra olarak ikiye ayrıldığını belirterek, “İcra Takibi, alacaklının borçludan alacağını almak için icra müdürlüğünde başlattığı işlemin hukuki adıdır. Haciz , borçlunun mal ve haklarına icra müdürlüğü aracılığı ile el konulması demektir. İcra müdürlüğü tarafından gönderilen tebligatlar genellikle icra takibi üzerine düzenlenen ödeme veya icra emridir” dedi.

 

“SEBEP GÖSTERMEK ZORUNDA DEĞİLDİR”

 

Borçlunun İcra takibinde hiçbir neden göstermeksizin itiraz edebileceklerini kaydeden, Av. Begüm Demircan, “Faturalara geldiğimizde öncelik olarak faturaları cari hesap dökümü yani kendi şirketinizi içinde tuttuğunuz muhasebeniz. Yani burada ki cari hesap dökümü cari hesap sözleşmesi değil bu daha farklı bir şey. Burada kastettiğimiz cari hesap dökümüdür. Dolayısıyla kendi içimizde tuttuğumuz alacak ve borç kaydettiğiniz olandır. Faturaları icra takibine koyduğumuzda borçlunun 7 gün içerisinde icraya itiraz etme hakkı vardır. İcra müdürlüğüne itiraz edebiliyor. İcra müdürlüğüne itiraz etse ve benim böyle bir borcum yoktur derse, her hangi bir hiçbir sebep göstermek zorunda değildir” şeklinde konuştu.

 

NOTER VASITASIYLA BU İŞİ YAPMAK  EN GÜVENİLİR OLANIDIR”

 

Begüm Demircan,  işyerlerinin  faturanı ispat etmek istediklerinde en güvenilir olanı noter vasıtasıyla yapılan işlem  yapmaları olduğunu da belirterek, “Faturalar e fatura sistemini ve kağıt sistemi şeklindedirler. E faturası ikiye ayrılır. Birincisi temel faturanız ikincisi ise ticari faturadır. Ticari fatura, eğer ticari faturayı kabul ederseniz zaten fatura size o gün sisteminize düşmüş oluyor. Herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Temel fatura, karşı tarafın itiraz etme gibi bir hakkı yok. Eğer itiraz etmeye kalkarsa noter vasıtasıyla itiraz edebilir. Kağıt faturada ilk öncelik olarak sizin bir ispat etme kısmınız bulunmaktadır. En güzel ispat yolu noterden göndermektir ama bu yol biraz pahalıdır. Eğer ticari fatura gelmediyse ve hiç alakanız olmadığı bir fatura geldiğini varsaydığımızda ise itiraz etmek istiyorsanız bu itirazınızı mutlaka noterden yapın. Kargo yönetimini ise kesinlikle önermiyorum. Örnek verecek olursak, icra takibinde bir faturanız olduğu ve mahkemeye ilk gittiğinizde size sorulacak olan soru faturanızı nasıl tebliğ ettirdiğiz olacaktır. Eğer kargoyla gönderdiğiniz de karşı taraf ben böyle bir kargo göndermedim derse bu sizin aleyhinize kullanılabilir. Bu yüzden size önerim kesinlikle noter vasıtasıyla yapmanızdır. Noter vasıtasıyla bu işi yapmak en güvenilir yöntemdir”  

 

“SENETLERİN DOĞRU VE TAM OLDUĞUNDAN EMİN OLUN”

 

Kambiyo senetleri hakkında da bilgi veren Begüm Demircan, “Bono dediğimiz aslından halk tabiriyle senettir. Ama bu bononun ve çekin kurucu unsurları düzenlenmemiş olursa örneğin; uygulamada en çok değindiğimiz vaade tarihini boş bırakmak ya da senedi verenin imzaları yoksa ve eğer böyle bir durum söz konusu ise adil senettir. Uygulamada bir senet alıyorsanız boş senet almamaya  çok dikkat edin  çünkü borçlular ileride bir gün itiraz ederse ve vaade tarihindeki yazı benim değil derse miktar boşsa ve bir bilirkişi incelemesine tabi tutulursa o zaman başınız yanar.  Bu yüzden aldığınız senetlerin doğru ve tam olduğundan emin olun” dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10