Yüceer, avukatların yaşadığı sorunları meclise taşıdı

Avukatların yaşadığı sorunları meclis gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer,  TBMM Başkanlığına verdiği Meclis Araştırma önergesinde avukatlık şirket

Tekirdağ 29.01.2019 13:02:00 0
Yüceer, avukatların yaşadığı sorunları meclise taşıdı

Büyük avukatlık şirketleriyle birlikte avukatlık mesleğinin bağımsızlığını giderek kaybettiğini ve bu durumun patron avukat ve işçi avukat statülerinin doğmasına yol açtığını ifade eden Yüceer, Bunun asıl iş yükünü taşıyan işçi avukatların düşük ücretlere talim etmek zorunda kalmalarına sebep olduğuna dikkat çekti.

 

“TÜRKİYE’DE AVUKATLIK MESLEĞİNİ İCRA EDEN 120 BİN KİŞİ MEVCUT”

 

TBB’nin yayınlamış olduğu rapora dikkat çeken Yüceer, “İstanbul’da avukatlıktan elde edilen gelirin yüzde 92’si 40-50 büro tarafından, kalan yüzde 8’i ise diğer avukatlarca paylaşılıyor” dedi. Yüceer, Türkiye’de 71 hukuk fakültesinde yaklaşık 85 bin öğrencinin öğrenim gördüğünü de dile getirerek,  “Hali hazırda Türkiye’de avukatlık mesleğini icra eden 120 bin kişi mevcuttur. Barolar ve eğitim uzmanlarına göre beş yıl sonra avukat sayısının 200 bini bulacağı tahmin edilmektedir. Her geçen yıl ihtiyacın çok üzerinde artan avukat sayısı nedeniyle, avukatların gelirleri azalmakta, bu durum avukatları da geçim kaygısı ile tüccar mantığında hareket etmeye mecbur bırakmaktadır” sözlerine yer verdi.

 

BU DURUM HUKUK MESLEĞİNDEN UZAKLAŞMAYA SEBEP OLACAK

 

Hali hazırda ülkemizin ihtiyacından fazla hukuk fakültesi olduğunun uzmanlarca belirtilmesine de değinen Yüceer, buna rağmen yeni hukuk fakültelerinin açılmasının yalnızca işsiz avukat sayısını yükseltmekten öte bir şey ifade etmeyeceğinin altını çizdi. Bunun yanı sıra Yüceer, işsiz avukat sayısının artması ve düşük ücretlerle çalışmasının mesleğin saygınlığını ve onurunu zedeleyeceğini belirtti. Uzmanların avukatlık mesleğinde gelirin gelecek yıllarda daha da düşeceğini belirttiğine dikkat çekerek Yüceer bu durumun hukuk mesleğinden uzaklaşmaya sebep olacağını, “Avukatların, mesleğe yeni adım atan stajyer avukatların ve hukuk fakültelerinin sorunlarına çözüm bulmak hem mesleğin onurunu korumak hem diplomalı işsizliği engellemek için elzemdir” dedi.

 

HUKUK EĞİTİMİ, EN ÖNEMLİ VE ETKİLİ ARAÇLARDAN BİRİDİR

 

Ekonomik olarak bağımsız ve güçlü avukatların Avukatlık Kanunu’nun 1 inci maddesinde belirtilen “yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil etme” görevini gerçek anlamda yerine getirebileceğini vurgulayan Yüceer, “Fakültelerde yeterli eğitimi alamayan hukuk mezunları, çözüme kavuşturmakla yükümlü oldukları uyuşmazlıklarda kimi zaman deneme yanılma yoluyla karar vermek zorunda kalıyor. Hukuk eğitimi, bir ülkede hukuk devletinin yaşama geçirilebilmesi için en önemli ve etkili araçlardan biridir” dedi.  Her yıl açılan yeni fakültelere karşın hukuk eğitiminde istenen kaliteye ulaşılamamasının eğitimde doğru planlama yapılmadığını gösterdiğini dile getiren Yüceer,  gelecek yıllarda sayıları hızla artacağı ifade edilen avukatların ve hukuk fakültelerinin kontenjan problemlerinin çözümü için mecliste bir araştırma komisyonu kurulmasının gerekliliğini belirtti.

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10