Kim yalan söylüyor?

Çerkezköy-Kapaklı arasında Pınarça mevkiinde kurulması gündeme geldiği günden bu yana vatandaşların kabusu haline gelen kömürlü termik santralden teknik sebeplerden dolayı vazgeçildiği duyurusunun yap

Çerkezköy 30.01.2019 17:50:00 0
Kim yalan söylüyor?

AK Parti Tekirdağ milletvekillerinin teknik nedenlerden dolayı yapımından vazgeçildiğini duyurduğu Çerkezköy-Kapaklı Termik santrali çalışmalarının devam ettiği ortaya çıktı. Kapaklı-Çerkezköy sınırları içerisine yapılması istenen kömürlü termik santrale karşı mücadele eden çevre platformlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptığı başvuruda “Projenin ÇED raporu hazırlanma aşamasında olup ÇED süreci devam etmektedir” yanıtını aldı.

 

İPTAL EDİLDİĞİNİ SÖYLEMİŞLERDİ

 

Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, 13 Aralık’ta sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkan Vekili Mustafa Şentop, Tekirdağ Milletvekili ve AK Parti MKYK Üyesi Mustafa Yel ve Tekirdağ Milletvekili ve AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları MKYK ve MYK Üyesi Çiğdem Koncagül’ün Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Sn. Fatih Dönmez ile görüşmeleri neticesinde teknik nedenlerden dolayı termik santralin yapımından vazgeçildiği bildirilmiştir” demişti.

 

BAKANLIKTAN ŞOK YANIT

 

Bazı Çevre Platformlarının yaptığı bilgi edinme başvurusuna gelen yanıtta “Projenin ÇED raporu hazırlanma aşamasında olup ÇED süreci devam etmektedir” dendi. Yine aynı kapsamda Elektrik Üretim A.Ş.’ye (EÜAŞ) yapılan bilgi edinme başvurusuna gelen yanıtta ise “Trakya Bölgesi’ndeki kömür kaynaklarının değerlendirilmesine yönelik proje geliştirme süreçleri devam etmektedir. Bahsi geçen konular Bakanlığın takdirindedir” dendi.

 

TERMİK SANTRAL İPTALİ SEÇİM YATIRIMI ÇIKTI

 

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında AK Partili milletvekillerinin santralin teknik nedenlere iptal edildiğine yönelik bir beyanatları olduğunu hatırlatan Yüceer, “ancak bu açıklamanın bakanlık tarafından doğrulanmadığı konusunu gündeme getirdiğimizde bir sessizlik duvarıyla karşılaştık. Konuya ilişkin soru önergesi verdik, meclis araştırması istedik, meclis kürsüsünden bunun bir seçim aldatmacası olabileceğini ifade ettik. Bakanlıktan STK’lara gelen cevap bu projenin iptal edilmediği anlamına geliyor. AKP Tekirdağ milletvekillerinin açıklamaları bir dayanaktan yoksunmuş, hatta daha kötüsü bir seçim aldatmacasıymış” dedi.

 

“VATANDAŞIMIZ HAKLI ÇIKTI”

 

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel’in “Bizim sözümüz senettir. Ak Parti'nin sözü senettir.” dediğini hatırlatan Yüceer, “sanıyorum ne verilen sözlerin ne senedin karşılığı yokmuş. Tekirdağlılar kuşku duymakta haklılarmış” diye konuştu.  Halkın Termik santralin iptaline ilişkin kuşkularının doğrulandığını belirten Yüceer, “İptale ilişkin AKP Milletvekillerinin beyanatları basında çıktıktan ve sosyal medya hesaplarında yer aldıktan sonra, sivil toplum örgütleri ve Tekirdağlılarla Termik santralin yapılması düşünülen Pınarça’da bir araya geldik. Herkesin kafasında bunun bir seçim manevrası olduğuna ilişkin kuşkular vardı. Ne yazık ki haklı çıktık” dedi. Tekirdağ halkının termik santral konusunda kararlılığının sürdüğünü kaydeden Yüceer, “Tekirdağ halkı Trakya’nın kalbine saplanmak istenen termik santral hançeri konusunda, ölüm bacaları konusunda ‘olmaz be ya!’ demeye devam etmektedir. Mücadelemiz sonuna kadar, termik santral projesi ortadan kaldırılıncaya kadar kesintisiz sürecektir” dedi.

 

“VATANDAŞLARIMIZI BİLİNÇLENDİRME ÖZEN GÖSTERDİK”

 

Termik santralle olan mücadelelerinin devam edeceğini kaydeden Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı “ Kapaklı – Çerkezköy sınırları içerisinde yapılması planlanan kömürlü termik santral projesi tüm Kapaklı halkının malumu… Bahse konu proje gündeme geldiği günden bu yana kömürlü termik santrallerin zararlarını vatandaşlarımıza anlattık, konuyu her platformda dile getirerek vatandaşlarımızın bilinçlenmesini sağlamaya özen gösterdik. 13 Aralık tarihinde AK Partili vekillerimiz kömürlü termik santralin yapımından ‘teknik nedenlerden dolayı’ vazgeçildiğini ifade etmişti. AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel’in açıklamalarının ardından bölge halkı bu habere oldukça sevinmiş ancak ortada resmi bir karar olmaması, vatandaşlarımızın tedirginliğinin devam etmesine neden olmuştu. Hatta Milletvekili Yel’in yapmış olduğu bu açıklamalar, 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşecek olan Mahalli İdareler Seçimleri için bir vaat olarak görülmüştü” dedi.

 

“MÜCADELEMİZ SÜRECEK”

 

Yerel ve ulusal basında çıkan haberlerin ardından halkın tedirgin olmakta haklı çıktığını kaydeden Mandalı “ Kısacası kömürlü termik santralden vazgeçilmediği görülmüştür.  Yaşanan bu gelişmelerin ardından AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konuyla ilgili, vatandaşların kafalarında oluşan soru işaretlerini ortadan kaldırmak adına ‘Resmi’ açıklamalar yapması gerekmektedir. Şifahen yapılan açıklamalarla vatandaşlarımız daha fazla oyalanmamalı ve tüm bölge halkı artık neyin ne olduğunu görmelidir. Şunu da eklemek isterim: Havamızı, suyumuzu, toprağımızı yok ederek bölge halkını ve canlıları ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bırakacak olan kömürlü termik santral projesine dün nasıl karşı çıktıysak; bugün ve yarın da halkımızın sağlığı ve bölgemizin geleceği için karşı çıkmaya, çevre felaketi yaşatacak olan bu illetle mücadele etmeye sonuna kadar devam edeceğiz. Halkımızın sağlığı, sizin küçük seçim planlarınızdan çok daha üstün ve değerlidir” diye konuştu.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10