Tarihi Doğanca Evi açıldı

2003 yılında Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca sivil mimarlık örneği olarak tescillenen, 2012 yılında Çorlu Belediyesi'nce kamulaştırılan, 2016 yılında yine Çorlu Belediy

Çorlu 27.02.2019 12:55:00 0
Tarihi Doğanca Evi açıldı

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan açılış törenine, Tekirdağ Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri, sivili toplum kuruluşu üyeleri, Doğanca aile fertleri, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

 

 

 

RESTORASYON PROJELERİMİZİ TEK TEK HAYATA GEÇİRMEYE BAŞLADIK

 

Törende açılış konuşmasını yapan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, “Kentlerin asıl kimliğini ön plana çıkaran, o kentin geçmişten günümüze dek koruyabildiği tarihi yapılar, eserlerdir. Çorlu’muz her ne kadar tarihi yapılar açısından pek zengin bir kent olmasa da bugün hâlâ tarihî önemi olan, hatrı sayılır miktarda yapıları içinde saklamaktadır. Bizler kentimizde bu saklı kalmış, korunmaya ve yeniden hayata döndürülmeye muhtaç önemli yapıları kentimize kazandırmak için elimizi taşın altına koyduk ve geçtiğimiz yıllar içerisinde restorasyon projelerimizi tek tek hayata geçirmeye başladık” dedi.

 

O PROJEDEN DE ALNIMIZIN AKIYLA ÇIKMIŞTIK

 

Tarihe, geçmişe ve şehrin kültürüne sahip çıkmak için başlattıkları Doğanca Evi Restorasyonu projesinin yolun daha başındayken uzun ve meşakkatli bir süreç olacağının farkında olduklarını dile getiren Başkan Sarıkurt, “Daha önce, 2015 yılında hizmete açtığımız Tarihi Belediye Binamızın restorasyonunda da benzer süreçleri yaşamış, belediyemizin imkânlarını zorlamış ve bugün belki de Çorlu’muzun en güzel binası olan Tarihi Belediye Binamızı hemşehrilerimizin hizmetine sunarak o projeden de alnımızın akıyla çıkmıştık” dedi.

 

“MUHACİR EVİ” SİZ SEVGİLİ ÇORLULULARIN HİZMETİNDE

 

Doğanca Evi’nin restorasyonunda destekçilerinin olduğunu ifade eden Başkan Sarıkurt, “Tekirdağ Büyükşehir Belediye’miz ve Tekirdağ Valiliğimiz. 2003 yılında Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca sivil mimarlık örneği olarak tescillenen, 2012 yılında belediyemizce kamulaştırılan, 2016 yılında yine Çorlu Belediyemiz tarafından hazırlanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesini Koruma Kurulunca onaylatılmasının ardından restorasyonu 2018 yılında Tekirdağ Büyükşehir Belediye’miz tarafından tamamlanan Doğanca Evi’miz bugün artık “Muhacir Evi” siz sevgili Çorluluların hizmetinde” dedi.

 

GÜNÜMÜZE ULAŞABİLEN KÜLTÜR VARLIKLARININ SAYISI ÇOK AZ

 

Tekirdağ’ın kültürel mirasını gelecek nesillere aktarabilmek için çalıştıklarını ifade edenTekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Tekirdağ ilimizin bir medeniyetler kenti olduğunun bilinciyle geçmişten günümüze ulaşan tarihsel mirasa sahip çıkıyoruz. Bu kapsamda Tarihi Doğanca Evi’nin restorasyonunu tamamlamaktan dolayı mutluyuz. Tekirdağ’ın en büyük ilçesi olan Çorlu’da, günümüze ulaşabilen kültür varlıklarının sayısı ne yazık ki çok az. Bu nedenle Doğanca Evi’nin restorasyonu çok önemli. Tarihsel değerimizi yaşatırken, turistlerin ve şehir dışından gelen misafirlerin ziyaret edebilecekleri bir mekânı Çorlumuza kazandırmış olduk” dedi. 

 

EV HAKKINDA BİLGİ ALINDI

 

Başkan Albayrak’ın konuşmasının ardından protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek Tarihi Doğanca Evi’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılıştan sonra programa katılanlar Tarihi Doğanca Evi’ni gezerek ev hakkında bilgi aldı.

 

Haber: Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10