''İstihdam Seferberliği 2019'' semineri yapıldı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği iş birliğinde başlatılan ''İstihdam Seferberliği 2019'' projesi kapsamında Tekirdağ Çalı

Çerkezköy 19.03.2019 14:31:00 0

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde bugün saat 10:00’da düzenlenen bilgilendirme toplantısına Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Tekirdağ Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Arslan, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Seçkin, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hacı Mehmet Erdoğan, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Arslan ve işverenler katıldı. Katılım yoğun olduğu bilgilendirme toplantısında konuşmacı olarak İŞKUR Çerkezköy Şubesi İş ve Meslek Danışmanı Gonca Yılmaz, Çerkezköy Sosyal Güvenlik Kurumu Merkez Müdürü Ruhan Aslan, Çerkezköy Sosyal Güvenlik Kurumu Merkez Müdür Yardımcısı Zeyni Sayın, İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Müstecep Koş, VHKİ İŞKUR Arzu Keskin Mısır katıldı.

 

 

 

 

“DEVLETİMİZ SIKINTILI GÜNÜMÜZDE YANIMIZDA OLDUĞUNU GÖSTERDİ”

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan bilgilendirme toplantısında açılış konuşmasını yapan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Arslan, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 21 Ocak’ta iş dünyasına yeni bir istihdam seferberliği çağrısında bulundu. İlgili bakanlıklarımız da yoğun bir çalışmayla istihdam teşviklerini hazırladılar. Bunlara yönelik yasal düzenleme TBMM tarafından da kabul edildi. Ve Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 25 Şubat’ta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu ev sahipliğinde ‘Burası Türkiye Burada İş Var’ sloganıyla istihdam seferberliği 2019 kampanyası başlatıldı. İstihdam seferberliği kapsamında iş dünyamıza ve girişimcilerimize 8 farklı teşvik sunulacak. Devletimiz sıkıntılı günümüzde yanımızda olduğunu bir kere daha gösterdi. Bu zorlaşan ekonomik koşullarda artan işsizlik oranlarıyla mücadelede iş dünyasının yanında olduğunu gösterdi. Tabii ki bunlar yeterli olmayabilir. Yasal reformların da düzenlenmesini ve hayata geçirilmesini bekliyoruz. Üretim ve hizmet maliyetlerindeki diğer girdi maliyetlerinde de kapsamlı yapısal düzenlemeler bekliyoruz hükümetimizden. Çerkezköy ticaret ve sanayi odası olarak biz de ilgili kuruluşlar bilgilendirme toplantıları yapmaya devam edeceğiz. Biz Türkiye’nin geleceğine inanıyoruz. Burada iş var burada aş var burada gelecek var sloganıyla bu toplantıyı açmış bulunuyoruz. Hayırlı ve faydalı bir toplantı olmasını diliyorum” dedi.

 

“UYGULAYICI OLARAK MALİ MÜŞAVİRLER OLARAK BİZLER VARIZ”

 

Ayhan Arslan’ın ardından konuşan Tekirdağ Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Arslan, “Tekirdağ Serbest Muhasebeci ve Mali müşavirler Odası Başkanı Nedim Arslan, ticaret odası ile birlikte olarak düzenlediğimiz ve Tekirdağ SGK ve Tekirdağ İŞKUR’un bize bu konuda katkı vermiş olduğu İstihdam Teşvikleri konulu toplantıda bu konuları sizlere paylaşmak için sizlerle birlikteyiz. Ben burada ilk önce ticaret odasına çok teşekkür ediyorum. Bizlerle eğitim konularında sürekli birlikte eğitim yapabileceklerini belirterek bize ulaştılar. Bu sefer bu eğitimi hep beraber yapalım dedik. Çünkü gerçekten bizim için önemli bir konu. Teşviklerin bir tarafında işverenlerimiz ama uygulayıcı olarak mali müşavirler olarak bizler varız. İnşallah İŞKUR ve SGK tarafından bunu çok iyi bir şeklide uygulayarak bu konunun iyi kazançlar getirmesini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 

“İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ 2019”

 

Toplantı İŞKUR Çerkezköy Şube Müdürlüğü İş ve Meslek Danışmanı Gonca Yılmaz’ın İŞKUR’un 2019 teşvikleri hakkında sunumunu yapmasıyla devam etti. İŞKUR’un İstihdam seferberliği 2019 kapsamındaki teşviklerinden bahseden Gonca yılmaz, “Öncelikle İŞKUR’da daha çok istihdamın devamına yönelik teşviklerimiz var. Ekonomik sebeplerle işyerinin çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması durumlarında 3 ay boyunca azaltılan süreye ilişkin ücret kısmını devlet karşılıyor. 3 ay ücreti işsizlik fonundan karşılayabiliyoruz. Başvuruyu İŞKUR’un kendi internet sitesinden yapabiliyorsunuz. Ücretli çalışanların brüt ücretlerine göre ne kadar kısa çalışma ödeneğinden faydalanabileceği kısmı var ama başvuru sonrasında bu bilgilendirme olarak veriliyor” dedi.

 

“BİN 67 TANE İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI AÇILDI TEKİRDAĞ’DA”

 

 İşverenlerin en çok sıkıntıya düştüğü konunun nitelikli eleman olduğunu kaydeden Gonca Yılmaz, “Bu da işverenler için çok ciddi bir zaman, ciddi bir maliyet. Bunları azaltmak için iŞKUR iş başı eğitim programı düzenliyor. 2018 yılında bin 67 tane işbaşı eğitim programı açıldı Tekirdağ’da. Bunun 3 bine yakını devam eden katılımcı. 9 buçuk trilyon bu program için ödenek ayrıldı. Bu çok ciddi bir program. Üzerinde doğru eleman seçilerek yapılırsa çok rahatlatan ve devamını getirebilen bir program” dedi.

 

“SGK’NIN TEŞVİKLERİNDEN YARALANABİLİYORSUNUZ”

 

İş başı eğitim programı hakkında bilgi veren Gonca Yılmaz, “İşi almaya planladığınız kişileri mesleki gelişimini ve deneyim kazanmasını gözlemleme fırsatı bulabiliyorsunuz. Herhangi bir maliyete katılmadan potansiyel işçi yetiştirebiliyorsunuz. İşçinin potansiyelini görebiliyorsunuz. Cebinizden bir ücret çıkmadan gelecek kişinin sizdeki potansiyeli nedir, size ne kadar katkı sağlayabilir, gelişime ne kadar açık bunu gözlemleyebiliyorsunuz. İş gücü maliyetini azaltıp size rekabet avantajı sağlayabiliyorsunuz. Katılımcıların istihdam ederek işbaşı eğitim programı ve sonrası için SGK’nın teşviklerinden yaralanabiliyorsunuz” dedi.

 

“MUHASEBECİ OLARAK 3 AY BOYUNCA BU PROGRAMDAN YARARLANABİLİRSİNİZ”

 

İş başı eğitim programının kamu kurumları hariç en az 2 çalışanı olan işverenlere uygulanabildiğini ifade eden Gonca Yılmaz, “Herhangi bir meslekte düzenlenebiliyor. Sadece nitelikli olması gerekiyor. Beden işçisi temizlik görevlisi gibi meslekleri saymıyoruz” dedi. İEP süresi hakkında bilgi veren Gonca Yılmaz, “Bilişim ve imalat sektöründe 2018 yılı ile birlikte 6 aya çıktı. Daha önce ipten faydalanan işverenleriniz varsa biliyorsunuz 1 yıla kadar uzattığımız faydalanan işverenlerimiz oldu. Bu 2018 yılı ile beraber bilişim imalat sektörü 6, geleceğin meslekleri adı altında geçen bulut bilişim, güvenlik uzmanı için şu anlık 9 ay. Diğer tüm işyerleri için 3 ay boyunca bundan faydalanabiliyorsunuz. Çoğu işvereniniz Çerkezköy’de imalat sektörü olduğu için 6 ay bundan yaralanabilir. Siz kendi yanımda eleman yetiştirmek istiyorum derseniz muhasebeci olarak 3 ay boyunca bu programdan yararlanabilirsiniz” dedi.

 

“BELLİ EVRAKLAR İSTENİYOR”

 

İş başı eğitim programı için belli evrakların istendiğini ifade eden Gonca Yılmaz, “Bu evrakları İŞKUR’a getiriyorsunuz. Sizin iş ve meslek danışmanınız var. Bu danışman evrakları kontrol ettikten sonra komisyon günleri oluyor. Komisyona sunuyor, komisyondan çıkan karara göre kişileri belirlenen tarihte sözleşme için çağırıyorsunuz ve uygulamaya başlıyoruz” dedi. İEP’te çalışma sürelerinin en fazla 6 gün olarak belirlenebildiğini ifade eden, “Buna göre program katılımcısı ile işverenin anlaşması ölçüsünde haftada 1 gün bile yapabilirsiniz. Günlük en az 5, en fazla 8 saat çalıştırabilirsiniz” dedi.

 

İŞKUR TARAFINDAN GÜNLÜK 77 TL ÖDEME YAPILIYOR

 

Katılımcılara İŞKUR tarafından günlük 77 TL ödeme yapıldığını ifade eden Gonca Yılmaz, “Yani haftanın 6 günü çalışırsa resmi tatil olmazsa aylık net asgari ücret net 2020 TL’yi katılımcı almış oluyor. Öğrencilere ise günlük ücretin yüzde 75’i 58 TL, işsizlik ödeneği alanlar aynı zamanda İŞKUR’dan ücret aldığı için 38 TL olarak bu ücreti alabiliyorlar. Geleceğin mesleklerini çok önemsiyoruz. O yüzden bu konuda hem süremiz uzun hem de verdiğimiz ücret fazla 85 TL. Bunu yanın sıra iş kazası, meslek hastalığı, sigorta primi ve genel sağlık sigortası primlerini yapıyoruz. Yani bunu normal sigortalı aldığınız bir işçiden tek farkı şu, 3 ay boyunca siz sizin cebinizden ne sigortaya ne de kişiye herhangi bir şey olarak ücret sizden çıkmıyor. Katılımcı açısından da sadece emeklilik primi olmuyor. Bu da 3 ay tölere edilebilir. Zaten kişiyi geliştirmek üzerine alıyorsunuz” dedi.

 

“ANA KRİTERLERİ SAĞLAYAN HERKESİ ALABİLİRSİNİZ”

 

İŞKUR’a kayıtlı işsiz, 15 yaşını tamamlamış, iş verenin birinci veya ikinci derece kan hımsı ya da eşi olmayan, emekli olmayan ve son 1 ayda uzun vadeli sigorta primi bulunmayan kişilerin programa alınabileceğini kaydeden Gonca Yılmaz, “Yani siz kısacası gerçekten kendini geliştirebilecek gerekli eğitimlerini almış ama bir türlü sahada kendine yer bulamamış kişileri alması hedef kitlemiz budur. Katılımcıyı belirlemekte isterseniz katılımcınızla İŞKUR’a talep vererek biz bulabiliriz isterseniz az önce katılımcı kimler olabilir kriterlerine uyan kişilerden sizde kendinize uygun yetiştirilmek üzere stajyer başvurusundan bulunmaya gelen kişilerden olabilir. Ana kriterleri sağlayan herkesi alabilirsiniz” dedi.

 

“PROGRAMIN AMACI KİŞİYİ YETİŞTİRMEK”

 

Programın amacının kişiyi yetiştirmek olduğunu ifade eden Gonca Yılmaz, “3 ay kişiyi aldınız. Bu arada almadan önce sözleşmelerde programı başlatabilmek için katılımcı sayısının yüzde 50’sini istihdam taahhüdü olarak alıyoruz. Yani iki kişi alacaksanız programı 2 kişide bitirdiyse en azından birini istihdam etmenizi istiyoruz. Burada önemli olan istihdam taahhüdü program süresinin bir bölü 4’ünü tamamlamış ve kursu başarıyla bitirmiş olan kişiler arasından uygulanıyor. İstihdam zorunluluğu da program gün ve sayısına göre uygulanıyor. 60 günden az olan programlar için yine 60 gün olarak istihdam istiyoruz. Aslında İEP şu yöne doğru dönmeye başladı. Bir kişi alacak firma alıyor deniyor ve 3 ay boyunca o kişiyi yetiştiriyor başarılıysa istihdam ediyor ve bakıyor ki bu ciddi bir maliyetten ve primlerden kurtarıyor kendisini ve o arada belli bir rahatlama oluyor. Programı tamamladıktan sonra tekrar bir program başlatabilmek için katılımcıların en az 30 gün içerisinde istihdam edilmeleri ve kesintisiz istihdam edilmeleri gerekiyor. Dediğim gibi bizim asıl amacımız istihdam sağlamak. O yüzden kesintisiz istihdamı gördükten sonra tekrar başvuruda alabiliyoruz” dedi.  

 

MESLEKİ EĞİTİM VE BECERİ GELİŞTİRME PROTOKOLÜ

 

Daha fazla eleman yetiştirmek isteyen işverenler için Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme protokolünün olduğunu ifade eden Gonca Yılmaz, “İşverenlerimizin nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamak üzerine mesleki eğitim kurslarımızda hem teorik hem de pratik eğitimi bir arada verdiğimiz bir program. İŞKUR ve TOBB işbirliği ile iki yıl boyunca yüzde 50 istihdam garantili mesleklerde bunu uygulayabiliyoruz. Bu da yüzde 60 fiili günü geçmeyecek şekilde en fazla 8 ay süre ile mesleki eğitim kurslarımıza katılan vatandaşlarımız da yine günlük 77 lira olarak veriyoruz. Bu da bu şartlarda olursa asgari ücrete tekabül ediyor. Katılımcıyı ise yüz ve üzeri çalışanı olan firmalarda kontenjan sınırlaması yok bir meslekte en az 5 kişilik talep olması halinde değerlendirmeye alınabiliyor. İşverenler çalışan sayılarının yüzde 50’sine kadar katılımcı talebinde bulunabiliyor. Başvuru için ticaret sanayi odası sitesi ya da İŞKUR’dan temin edebilirsiniz. Basit bir dilekçe ile başvuruda bulunabiliyorsunuz. Çok prosedür olarak yoracak bir program değil” dedi.

 

DİĞER PROJELER

 

100 günlük eylem programı kapsamında başlattıkları diğer projeler hakkında da bilgi veren Gonca Yılmaz, “İşte kadın çocuk bakım desteği, işe ilk ve engellilere yönelik desteklerimiz. İşte kadın çocuk bakım desteği, bu bahsettiğim İEP ya da MEGİP’te katılımcıysa kişi ve bu sanayi sektöründe bir meslekse kişin 2 ya da 5 yaşları arasında çocuğu varsa aylık 400 TL çocuk bakım desteğini veriyoruz. Yani biz çalışabilecek durumda olup anne olmuş kişileri tekrar piyasaya kazandırmak için çocuk bakı desteğini iş gücünü kaybetmek istemiyoruz.  İşe ilk adım projesi ise çünkü üniversite mezunu 18-24 yaş arasında ki gençlerimizi programımıza alıyoruz. Daha sonrasında istihdam ediyorsanız eğer kişiden memnun kaldıysanız şöyle bir avantajımız var; zorunlu istihdam süresini tamamladıktan sonra diyelim program 3 ay sürdü ve sizde bu süre içinde istihdam ettiğinizde 12 ay taahhüt name verirseniz eğer istihdam edilecek kişilere zorunlu istihdam süresi boyunca net asgari ücretin yüzde 50’sini veriyoruz. Sonraki 12 ay için net asgari ücretin yüzde 25’ini veriyoruz. 30 Nisan 2019’a kadar başlatılacak iş başı eğitim programları için geçerli olacaktır. Ve son olarak engellilere yönelik projelerimiz var. Engelli vatandaşlarımıza bu konuda 50 bin TL’ye kadar geri ödemesiz kendi işini kurma desteği veriyoruz. Bunla ilgili belli zamanlarda başvuru süreçlerimiz oluyor, internet sitemizde mevcuttur” dedi.  

 

KATILIMCILARIN SORULARI YANITLANDI

 

Sunumun ardından Çerkezköy Sosyal Güvenlik Kurumu Merkez Müdürü Ruhan Aslan, Çerkezköy Sosyal Güvenlik Kurumu Merkez Müdür Yardımcısı Zeyni Sayın, İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Müstecep Koş, VHKİ İŞKUR Arzu Keskin Mısır tarafından katılımcıların soruları yanıtlandı.

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10