"TRAKYAKA 15 milyon TL bütçeyle 3 ayrı program ilan etti"

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen 2019 Yılı Proje Teklif Çağrısı kapsamında bilgilendirme toplantısı Çerkezköy'de yapıldı. Toplantıya konuşmacı olarak katılan Trakya KalkÄ

Çerkezköy 22.03.2019 12:48:00 0

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen 2019 Yılı Proje Teklif Çağrısı kapsamında bilgilendirme toplantısı Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’nde yapıldı. Bugün saat 10:30 düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak Trakya Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi Uzmanı M. Furkan Hacımustafaoğlu katıldı. 

 

 

 

 

3 AYRI PROGRAM İLAN EDİLDİ

 

Trakya Kalkınma Ajansı’nın bu yıl 15 milyon TL bütçe ile 3 ayrı program ilan ettiğini dile getiren Trakya Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi Uzmanı M. Furkan Hacımustafaoğlu, “Bunlar, ‘Turizmin Geliştirilmesi Ve Çeşitlendirilmesi Mali Destek Programı’, ‘İmalat Sanayinde Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’, ‘Süt Ürünleri Sektörünün Geliştirilmesi Mali Destek Programı’. Bu sene özel sektöre bir desteğimiz olmadı. Onun yerine gerek sanayicilerle gerek Ticaret ve Sanayi Odalarıyla  gerekse de diğer kesimlerle yaptığımız toplantı ve analizler sonucunda özellikle ara elemen ihtiyacı ciddi anlamda eksik olduğu gibi bir tespite ulaşıldı. Bu noktadan hareketle özel bir kurgu ile direk özle sektöre destek vermek değil de özel sektörün ihtiyaç duyduğu ara eleman ihtiyacının karşılanması adına imalat sanayinde mesleki eğitimin geliştirilmesi mali destek programını ele aldık” dedi.   

 

‘TURİZMİN GELİŞTİRİLMESİ VE ÇEŞİTLENDİRİLMESİ MALİ DESTEK PROGRAMI’

 

İlk olarak turizmin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi mali destek programı hakkında bilgi veren Trakya Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi Uzmanı M. Furkan Hacımustafaoğlu, “Uygun başvuru sahipleri mahalli idareler, diğer kamu kurum ve kuruluşlar, üniversiteler ve üniversitelere bağlı uygulama ve araştırma merkezleri, fakülteler, yüksekokullar, enstitüler, kamu kurum niteliğinde meslek kuruluşları, birlik ve kooperatifler, sivil toplum kuruluşlarıdır” dedi.  Programın genel amacının Trakya Bölgesi’nin turizmden elde ettiği geliri arttırmak olduğunu ifade eden özel amaçlarımız olarak ise birinci önceliğimiz bölgede turizm potansiyeli  taşıyan yapı ve alanların üstyapılarının/altyapılarının güçlendirilmesi, ikinci önceliğimiz bölge içinde destinasyonların çeşitlendirilmesi ve yönetilmesi, üçüncü önceliğimiz ise mevcut ve alternatif turizm faaliyetlerinin/ürünlerinin geliştirilmesidir. Bölgede turizm potansiyeli taşıyan yapı alanları kapsamında; göl akarsu şelale gibi doğal alanların sürdürülebilirlik ilkeleri  kapsamında düzenlenmesi, ve peyzajını yapılarak turizme kazandırılması gibi projeler, kamp ve karavan alanlarının oluşturulması ve geliştirilmesine yönelik projeler, sahil plaj ve düzenleneme ve geliştirilmesi projesi bu öncelik altında değerlendirilebilir. Bölge içinde destinasyonların çeşitlendirilmesi biraz daha spesifik. Bölgede mevcut rota ve destinasyonların geliştirilerek tanıtım ve pazarlama çalışmalarının yapılması gibi faaliyetler olabilir. Mevcut ve alternatif turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi kapsamında turistlere yönelik bölgeyi tanıtıcı yöresel niteliği olan oyuncak ürün ve hediyelik eşyaların tasarımı ve üretimine yönelik projeler, bölgede sağlık turizmi çalışmalarının geliştirilmesi ve hizmetlerinin pazarlamasına yönelik faaliyetler içren projeler yer alabilir” dedi.  

 

PROGRAMIN TOPLAM BÜTÇESİ 6 MİLYON

 

Programın toplam bütçesinin 6 milyon olduğunu ifade eden Trakya Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi Uzmanı M. Furkan Hacımustafaoğlu, “Ajans olarak en az 100 bin TL en fazla ise 750 bin TL bir destek verebiliyoruz. Buradaki kritik nokta proje bütçesinin en az yüzde 25’i en fazla yüzde 75’in destek verebiliyoruz. Proje süresi en az 12 ay en fazla 18 ay olmalıdır. Proje süresini kısa tutmanın proje sahibine bir avantaj sağlamayacaktır. Önemli olan projenin faaliyetler dizisi olarak düşünüldüğünde o faaliyetler dizisini o süre içerisinde bitirebilmek, optimal süreyi bulmak önemli. Bir kurum o programdan 2 ayrı başvuru sunabilir. Fakat destek vermek yani biz kamuoyuna ilan ettiğimiz zaman proje sonuçlarını bir destek alabilir. 2 proje sunmakta da bir sorun yok. ikisi de 65 ve üzer puan aldığında daha yüksek proje hangisi ise onun destek alamaya hak kazanacağını vurgulamak istiyorum” dedi. Programa ilişkin önemli uyarılarda bulunan Furkan, insan kaynakları artı seyahat toplamı bütçeye oranı azami yüzde 15 geçemiyor. Yapım işi limiti yok. KDV uygun maliyet mal hizmet alımı için bizden teklif almanızı istiyoruz. Kurumun yetki ve faaliyet alanında olmayan proje konularının ön incelemede elenmesine sebep olacak. ÇED ve diğer izinlere azami dikkat!” dedi.

 

“EN AZ 3 FİRMANIN İŞTİRAKÇİ OLMASINI ZORUNLU TUTUYORUZ”

 

İmalat sanayinde mesleki eğitimin geliştirilmesi mali destek programı hakkında da bilgi veren Trakya Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi Uzmanı M. Furkan Hacımustafaoğlu, “Uygun başvuru sahipleri; “meslek yüksek okulları,n mesleki eğitim merkezleri, mesleki teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri, milli eğitim müdürlükleridir. Baş vuru sahibi kurum en az bir tane zorunlu ortak yanında bulundurmak zorunda. Bunlardan birini almadığı takdirde proje ön inceleme aşamasında elenecektir. Zorunlu ortaklar; organize sanayi bölgeleri, ticaret ve sanayi odaları, küçük sanayi siteleridir. Ortak ve iştirakçiler bazen karıştırılabiliyor. Projenin ortağı projeden de maddi olarak destek sağlayan kurumdur. İştirakçi ise proje alanı ile ilgili imalat alanında faaliyet gösterecek ve sanayi sicil belgesine sahip olacak. En az 3 firmanın iştirakçi olmasını zorunlu tutuyoruz. İştirakçi projeden herhangi bir fayda elde edemez” dedi.  

 

“GENEL AMACA BAĞLI ÖZEL AMAÇLARIMIZ VAR”

 

Programın genel amacının TR21 Trakya Bölgesi’nde imalat sanayi sektörlerinin talep ettiği mesleklere yönelik mesleki eğitimin geliştirilmesi olduğunu kaydeden Trakya Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi Uzmanı M. Furkan Hacımustafaoğlu, “Genel amaca bağlı özel amaçlarımız var. Bunlar, imalat sanayi firmalarının talep ettiği mesleki iş gücü ihtiyacının yenilikçi modeller tasarlanarak karşılanması ve mesleki eğitim kurumlarının imalat sanayine yönelik bölüm ve alanlarında makine,  ekipman ve bilgi altyapısının geliştirilmesidir. İmalat sanayi firmalarının talep ettiği mesleki iş gücü ve ihtiyacının yenilikçi modeller tasarlanarak karşılanması ile ilgili örnek projeler; mesleki eğitim alan kişilere yönelik kariyer portalı ve kariyer merkezi oluşturulması, organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi siteleri içerisinde mesleki eğitim okullarının veya atölye vb. birimlerin kurulması, mesleki eğitim kurumunun bulunduğu yerleşim birimindeki işgücünün çalıştığı OSB ve KSS’lerin sektörlerinin belirlenerek bu sektörlerin ihtiyacı olan mesleki eğitim alanlarında OSB’ler ve KSS’ler ve firmalarla işbirliği yapılması, meslek liseleri arasında işbirliğine geliştirmeye yönelik eşleştirme programlarını içeren projeler, meslek yüksekokullarında müfredatın imalat sanayinin ihtiyaçlarına göre tasarlanması ve meslek liselerinde imalat sanayinin ihtiyaç duyduğu yetkinliklerin müfredata ek olarak mesleki kurslar ile güçlendirilmesi faaliyetlerini içeren projeler sayılabilir. Mesleki eğitim kurumlarının imalat sanayine yönelik bölüm ve alanlarında makine ekipman ve bilgi alt yapının geliştirilmesi kapsamında mesleki eğitim kurumlarında imalat sanayine yönelik alanlarda makine ve ekipmanların teknolojik açıdan yeterli düzeye getirilmesi, mesleki eğitim kurumlarında halihazırda bulunan imalat sanayi makinelerinin modernizasyonuna yönelik ekipmanların temin edilmesi, eğitimcilerin hizmet içi eğitimine yönelik milli eğitim müdürlükleri ve bölge üniversiteleri arasında işbirliği yapılmasına yönelik projeler yer alabilir” dedi.

 

“PROGRAMIN TOPLAM BÜTÇESİ 5 MİLYON TL”

 

Programın toplam bütçesinin 5 milyon TL olduğunu ifade eden Trakya Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi Uzmanı M. Furkan Hacımustafaoğlu, “Ajansın sağlayacağı destek en az 50 bin TL en fazla ise 400 bin TL olabilir. kamu çalışanları- eş finansman en fazla yüzde 50 olabilir. proje süresi en az 9 ay en fazla 12 ay olabilir. proje uygulama yeri TR21 Trakya Bölgesi’dir. Azami başvuru sayısı 2, azami destek sayısı ise 1’dir” dedi. Programa ilişkin önemli uyarılarda bulunan Furkan yapım işleri toplam destek oranının yüzde 30’unu geçemez. İnsan kaynakları artı seyahat toplamı, toplam uygun maliyetlerin yüzde 30’unu aşamaz. Zorunlu ortaklar ile zorunlu iştirakçilerin uygunluğuna ve sayısına dikkat edilmelidir” dedi.

 

“BAŞVURU AŞAMASINDA SİZDEN BİZ HİÇBİR ŞEY İSTEMİYORUZ”

 

Başvuru şekli ve yapılacak işlemler hakkında bilgi veren Trakya Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi Uzmanı M. Furkan Hacımustafaoğlu, “Geçen seneden itibaren başvuru aşamasında sizden biz hiçbir şey istemiyoruz. Tüm belgelerinizi kaysuygulama.sanayi.gov.tr sistemine yüklüyorsunuz ve başvurunuzu yapıyorsunuz. Sadece başvurunuzu sistemden yaptıktan sonra bir taahhütname oluşturacaksınız. O taahhütnamenin çıktısını alıp üniversite rektörlüklerine diğer kurumların üst makamına imzalatıp veya kurumun kaşesini vurdurarak bize teslim ediyorlar. O noktada proje başarılı olduğu takdirde evrakları isteyeceğiz. Başvuru için, başvuru formu, bütçe formu, mantıksal çerçeve matrisi ve projede görev alan kilit personele ait özgeçmişler KAYS’ta doldurulacak. Diğer destekleyici  belgeler taranarak KAYS’a yüklenecek” dedi.

 

SON GÜN 10 MAYIS

 

Başvuru süresinin 7 Mart’ta başladığını ifade eden Trakya Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi Uzmanı M. Furkan Hacımustafaoğlu, bilgilendirme toplantıları 14 Mart-22 Mart tarihleri arasında yapılacak. Proje hazırlama eğitimleri 2 Nisan-18 Nisan tarihleri arasında yapılacak. Teknik yardım masasına 24 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında ulaşılabilecek. Başvurular 10 Mayıs saat 18:00’da sona erecek. Taahhütname 17 mayıs saat 18:00’kadar teslim edilecek. Başvuru süresinin bitmesinin ardından projeler ön incelemeden geçecek. Teknik ve mali değerlendirmenin ardından yönetim kurulu onayına sunulacak. Son olarak projelerin sözleşmeleri imzalanacak” dedi.   

 

Haber: Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10