"Organizasyonel İletişim" anlatıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası eğitimlerine devam ediyor. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından "Organizasyonel İletişim" eğitimi düzenlendi. Dün saat 13:30'da düzenlenen eğitime

26.03.2019 17:41:00 0

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası konferans Salonu’nda düzenlenen eğitimde, organizasyonel iletişim nedir?, iletişim çeşitleri ve önemi, mesajın iletilmesi ve engelleri, sözlü ve yazılı beden dili, algı ve empati, demek istediklerimiz ile dediklerimiz arasındaki uyum, net ve anlaşılır olmak, iyi bir dinleyici olabilmek, yapıcı ve çözüm odaklı iletişim konularında katılımcılar bilgilendirildi.

 

“İLETİŞİM SİZİN KADERİNİZDİR”

 

İletişimin ne olduğunu açılayarak sözlerine başlayan Eğitmen Zeynep Türkan Filiztekin Gürsaç, “İletişim etki yaratma ve etkileşimi gerçekleştirmek için insanların duygu düşünce ve bilgilerini başka kişi ya da kişilere konuşma, resim veya yazı gibi ortak semboller kullanarak paylaşım ve aktarım şeklidir. İletişim tam olarak iki insanın dans etmesi gibidir. Demek istediğim iletişim bir süreçtir ve bu süreç sizinle başlar. Ve sizinle devam eder. İletişim aslında sizin kaderinizdir. İsterseniz bunu değiştirerek güzel noktalara getirebilir, isterseniz kendiniZİ farklı ifade ederek kötü noktalara götürebilirsiniz. İletişim kurmak aslında tamamen kendimiz ile ilgilidir. Yani demek istediğim biriyle iletişim kurmak için sadece konuşmak yeterli kalmaya bilir ya da sadece konuşarak iletişim kurulmaz. Eğer etkili bir iletişim kurmak istiyorsanız hem beden dilini hem de mimik hareketlerinizi kullanmanız gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

 

İLETİŞİMDE FİZİKİ ENGELLER

 

Katılımcılara sorular yönelterek sözlerine devam eden Gürsaç, “İletişim kavramı aslından çok geniş bir kavramdır. İletişim kurarken fiziki engeller bizim iletişim kurmamızda zorluk çekmemize sebep olabilir. Ve bazen de iletişim kurmamızı engelleyebilir. Mesela örnek verecek olursak, karşımızda ki kişiyi görememek. Diyelim ki karşımızda sahnede biri var. Üzerine gelen ışık çok fazla olursa onu göremeyiz ya da ışık çok yetersiz olur ve onu göremeyecek şekilde olursa bu da karşı tarafta bulunan kişiyi görmemize engel olacaktır. Ve bu kötü durumdan dolayı sahnede bulunan kişinin kime seslendiğini anlayamadığınızdan dolayı iletişim kurmanız engellenecektir. Bir diğer örnek ise yoğun kalabalık ve bu yoğun kalabalıktan oluşan gürültü. Eğer çok kalabalık bir ortamdaysanız bulunduğunuz ortamın sessiz olması gerek aksi taktirde ortamın fazla gürültülü olmasından dolayı karışınızda ki kişiyi duyma oranınız azalacak ve sağlıklı bir iletişim kurmakta zorluk çekeceksiniz. Eğer ki karşınızda ki kişinin konuşma özrü varsa, iletişim kurmak zor olamaya bilir ama etkili iletişim kurmak daha zor olacaktır. Bir diğer önemli engelleyici unsur ise görsel unsurları kelimelerle anlatma çabasıdır. Yani bunu direkt görselle anlatmak yerine, karşınızda ki kişiye sözlü bir şekilde anlatmaya kalktığınızda zorlanacaksınız. Görselleri söze dökerek daha uzun ve zahmetli bir yol başvurmuş olacaksınız” ifadelerini kullandı.

 

“NE SÖYLEDİĞİMİZDEN ÇOK NASIL SÖYLEDİĞİMİZ ÖNEMLİ”

 

“İletişimin başarısı; aldığımız yanıttan ziyade geri dönüşündedir” diyerek sözlerine devam eden Gürsaç, “İletişimde ne söylediğimizden çok nasıl söylediğimiz önemlidir. Çünkü aslından toplum olarak ne söylendiğine fazla takılmıyoruz ama bir sözün ya da bir ifadenin karşı tarafa nasıl aktarıldığına nasıl söylendiğine bakıyoruz. En basit örneğini verecek olursam bir arkadaşınızdan bir kalem istediğinizde; ‘bana o kalemi ver’ ile ‘bana o kalemi verir misin’ arasından çok fazla fark vardır. Yani karşınızda ki kişinin sizinle daha güzel bir iletişim kurmasını ya da karşınızda ki kişiyle daha güzel bir iletişim kurmak istiyorsanız ne söylediğinizden çok nasıl söylediğiniz önemlidir. Kelimelerinizi, hal ve tavırlarınızı, mimik hareketlerinizi her zaman ona göre seçmeniz gerekmektedir” şeklinde konuştu.

 

Haber/Hilal ÇARIKÇI


0282 726 91 91
0282 747 65 10