Mavi - Gri yaka takım liderliği anlatıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde mavi - gri yaka takım liderliği eğitimi verildi. Üretim ve Fabrika Müdürü üstü pozisyonlar ile firma sahipleri ve insan kaynakları yöneticilerine yönelik d?

Çerkezköy 9.04.2019 17:16:00 0
Mavi - Gri yaka takım liderliği anlatıldı

Çerkezköy TSO Konferans Salonu’nda bugün13.30-14.30 saatleri arasında yapılan eğitimde;
ara kademe yöneticiler neden bu kadar önemli? , karar verme, bilgiyi yayma ve temsil niteliği
ara kademe yöneticiler için kritik bilgiler için iletişim ve ilişki yönetimi (ast, üst ve yatay hiyerarşi)
makamsal güç mü kişisel güç mü?, doğru yönetim için etkin ifade yönetimi (dinleme becerileri)
proaktif davranış ile sorunu oluşmadan çözebilme, ara kademe yönetici olarak “mentorluk becerisi”
zaman yönetimi ve planlama, delegasyon, takip ve kontrol gibi konularda bilgi verildi.


ARA KADEME YÖNETİCİLERİNİN GÖREVİ

 

Ara kademe yöneticilerinin sorumlu olduğu görevlerinin bulunduğunu belirten Ali Coşkun, “Bir Ara kademe yöneticisi, planlama, kontrol ve takip etme, değerlerin katılımı, öncülük, eğitim verme, bütçe ve maliyet yönetimi, ekip oluşturma, sorun çözme, yaratıcılık, yenilikçilik, organize etme, hedef oluşturma, delegasyon,  motivasyon, performans değerlendirme, iletişim ve ilişki yönetme, müzakere,  arabuluculuk ve strateji belirleme konularında sorumludur” dedi.

 

ODAKLI YATIRIMLARIN TEMELİDİR

 

Ali Coşkun, “Hem uluslararası politikada hem de global firmalarda son 5 yıldır sıkça gördüğümüz şekilde üretim ve kaynakların kullanımı ile ilgili ciddi bir mücadele söz konusu.  Üretim temelli bir istihdam yaratma ve mavi-gri yaka çalışanların beklentilerini karşılanmasında ara kademe yöneticilerin sorumlu oldukları alanlarda çalışanların daha faal olmalarında önderlik yapan  sorumlu bir yöneticidir. Bu ve benzeri nedenlerle üretim sektöründe yer alan yerli yabancı tüm firmalarda, insan odaklı beklentiler arttıkça değişim de katlanarak hızlanıyor. “Mavi ve Gri Yaka Çalışanlar ile Ara Kademe Gri Yaka Yöneticiler” odaklı yapılan tüm yatırımların temelinde; “Değişim ve Gelişim”in eskisi gibi yukarıdan aşağıya değil artık aşağıdan yukarıya doğru güç ve ivme kazanması gerçeği yatıyor. Bu sistem ayni zamanda daha hızlı ve kaliteli üretim yapılmasını sağlıyor” dedi.  

 

“FİRMA İÇİN ÖNEMLİDİR”

 

Coşkun, “Firmanın ve çalışanların  karşılıklı beklentiler ve ihtiyaçları, üretimin gücü, maddi kazanımlarda ve kariyer olanaklarında sıkışma da sayılabilir. Ancak firmalar mavi yaka çalışanlara ve gri yaka ara kademe yöneticilere “Değerli, Önemli ve Farklı” oldukları mesajını sanal değil reel dokunuşlar ile verebilmek için günümüzde çok farklı uygulamalara imza atmaya başladılar. Tüm Mavi ve Gri Yaka Çalışanlara düzenli “Yaşam Koçluğu” desteği sunulması. Bu çalışma kapsamında firmadan firmaya değişse de özünde tüm çalışanlara her ay en az 1 saatlik destek alma hakkı verilmeli bazı firmalar bunu her ay veriyor. Tüm Gri Yaka Ara Kademe Yöneticiler için “Yönetici Koçluğu Eğitimleri” verilmesi ve “Kurum İçi Mentorluk Sistemi Kurulması” Kaliteli ve hızlı bir üretin sağlamak içinde bu şart. Bu şekilde hem ara kademe yöneticilere kişisel gelişim desteği sağlanmalı hem de yöneticilik yetkinlikleri geliştirilmelidir. Kurum içinde kurulan Mentorluk Sistemi ile sürdürülebilirlik ve takip destek programları da geliştirilmelidir. Bu da bir firma için önemlidir. Mavi ve Gri Yaka Çalışanlar için “Stres ve Motivasyon Yönetimi Odaklı Programlar” da yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

 

ÖNERİ VE ÖDÜL SİSTEMLERİ DE VERİMİ ARTTIRAN BİR FAKTÖRDÜR

 

Coşkun, üretimi ve kaliteyi arttırmak için firmaların öneri ve ödül sistemi uygulamalarının da faydalı olduğunu kaydederek, , “Günümüzde bazı firmalar çalışanların önerilerini ödüllendirerek verimi arttırmayı sürdürmekte ve “Yerinde ya da Dışarıda Psikolojik Destek” hizmeti ile uzman psikologlar tarafından çalışanların özel problemlerine gizlilik ilkesi çerçevesinde destek vermektedir bu psikolojik destek ise çalışanları daha da motive etmesi bakımından tararlıdır.“Öneri ve Ödül Sistemleri” üzerinde daha katılımcı sistemler geliştirilmekte olduğu da gözlenmektedir. Tüm kademeler arası iletişimi arttırmak için firmaların daha etkin ve yapıcı “Sosyal Aktivitiler”e de odaklanılması gerekiyor. Sendikalı ya da sendikasız birçok kurumda mavi yaka çalışanları temsilen, “Çalışan Temsilcileri” seçiliyor. Bu temsilciler, mavi yakalı çalışanlar ile gri yakalı ara kademe yöneticiler ve bir üst pozisyondaki yöneticilere mevcut ve olası sıkıntılar ile beklentileri düzenli aktararak iletişimi kuvvetlendirip, pozitif ve sürdürülebilir bir ilişki ağı oluşturmalı ve destek sağlamalıdır. Özellikle dikkat edilmesi gereken en kritik nokta ise “Mavi ve Gri Yaka çalışan Yönetimi ve Gelişimi” kapsamındaki tüm projelerin; Uzun süreli, samimi, yenilikçi ve insan odaklı olması gerçeğidir. Aksi takdirde yapılan çalışma ne olursa olsun olumlu ve kalıcı sonuç alabilmek belirli formül ya da kalıplar ile çalışmakla olmuyor. Coşkun işletmelerde yönetsel yaklaşımlar konusunda da detaylı açıklamalar yaparak bilgiler verdi. Eğitim sonunda Ali Coşkun katılımcıların sorularını da yanıtladı.

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10