"Enerji Üretim Verimlilik Projesi ve Finansman Modellemesi" ele alındı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nda "Enerji Üretim Verimlilik Projesi ve Finansman Modellemesi" konulu seminer düzenlendi.  Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda dün saat 13:30â

Çerkezköy 11.04.2019 18:56:00 0

Üretim ve bakım onarım mühendisler, kalite birimleri, bakım-onarım birimleri, üretim müdürleri, tpm birimleri, yalın ofis birimleri çalışan ve yöneticileri ve Finans Birimi yöneticilerine yönelik yapılan eğitimde, “Enerji ve Üretimde Verimliliğin Önemi, Ekonomik Koşullar Altında Verimlilik Projelerinde Finansman Modellemesi, Gerçek Zamanlı Enerji Tüketim Noktaları takibi ve Prediktif Analiz ile Maliyet Optimizasyonu, Kestirimci Bakım ve Yapay Zeka Birlikteliği” konuları anlatıldı.

 

 

ÜLKE GENELİNDE DEĞER KAZANDIRDIKLARI FİRMALARI TANITTI

 

Teknolojik yenilikler, büyüme ve rekabet avantajı  hakkında bilgi veren Demet Güdül, “Her ölçekte ve sanayide, üretim ve dağıtım operasyonlarının bu hedeflere ulaşabilmesi için güçlü bir kurumsal yazılım gerekir.  Operasyonel mükemmellik kurumların operasyonlarını iyileştirerek verimlilik ve kaliteyi arttırır. Kurumların hedeflerini gerçekleştirmek için iş süreçleri ve operasyonlarını doğru araçlara analiz ederek kritik iyileştirme alanlarını belirlemeleri gerekir” dedi. Ardından ülke genelinde değer kazandırdıkları firmaları tanıttı.

 

 DİJİTAL ÇÖZÜM TEDARİKÇİLERİ

 

Yasir Tuncer de dijital çözüm tedarikçileri konusunda, “ Dijital teknolojilerde son yıllarda ortaya çıkan hızlı gelişim ve maliyet düşüşlerinin önümüzdeki yıllarda tüm sektörlerde rekabetçiliğin en önemli araçlarından biri. Bu kapsamda, firmalar dijital yetkinliklerini geliştirmek üzere dijital inovasyon yönetimi ve dijital teknoloji kullanımı seviyelerini belirlemek ve dijital dönüşüm sürecinde destek olabilmek amacı ile çeşitli araçlar geliştirilmiştir. Sanayide dijital dönüşüm yolculuğunda yerli teknoloji tedarikçileri ve çözüm ortaklarının daha çok yer almalarının sağlanmasını önemli bir gereksinim olarak görüyoruz. Bu doğrultuda, ilk adım olarak dijital teknolojiler konusunda çalışan işletme ve girişimcilerimizin bir envanter oluşturması gerekiyor” dedi.   

 

 DİJİTAL TEKNOLOJİNİN FAYDALARI

 

Tuncer, “Türkiye’de 1988 yılından beri elektronik takograf uygulaması yürütülmektedir. Analog takograflar, elektronik takograflarla birlikte 2001 yılından bu yana ülkemizde kullanılmaktadır. Yeni Mevzuata göre, 30 Haziran 2014’ten itibaren, Türkiye’deki yeni tescil olup takograf kullanmak zorunda olan tüm araçlara dijital takograf takılması zorunludur. Ayrıca, 5 yıllık bir takvim çerçevesinde 1996 model ve daha yeni araçlarda bulunan elektronik ve analog takograflar dijital takograflarla değiştirilmek zorundadır. Dijital takograflar, sürüş bilgilerini araç ünitesine ve sürücü akıllı kartlarına güvenli ve müdahale edilemeyen bir formatta, yüksek teknolojiyle kaydeder. Analog ve elektronik takograflardan farklı olarak dijital takograflar, sisteme yönelik yanıltma girişimlerine, kalibrasyon detaylarına, yetkililer tarafından yapılan denetim bilgilerine ilişkin verileri de güvenli bir şekilde saklar. Faydaları ise şunlardır,  analog takograf kayıt sayfalarında olduğu gibi uzun ve zahmetli veri analiz edilmesine gerek kalmadığı için personel ve zamana bağlı tasarruf, filoların daha etkin ve verimli yönetilmesi, kayıtlı verilerin hızlı ve kolay analizi imkanı, sürüş ve dinlenme hesaplamaları da dahil olmak üzere takograftan ilave verilerin sağlanması, hız ve çalışma süreleri açısından hukuka uygunluktur” diye bilgi verdi.

 

SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ

 

Yasir Tuncer, “Sanayide enerji verimliliği uluslararası rekabet gücü açısından çok önemlidir. Sanayide enerji verimliliğini artırmak için, enerji muhasebesi, kontrol sistemleri, yalıtım, yeni teknolojiler ve endüstriyel süreçler, hammadde özellikleri, ürün çeşitleri ve özellikleri, iklim şartları ve çevresel etkiler, kapasite kullanımı gibi alanlarda çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca elektrik tüketimini miktar ve zaman yönünden etkileyecek, uygulama ve değerlendirme çalışmaları da yürütülmektedir. Bu çalışmalar talep yönetimi olarak adlandırılmaktadır. Üç yöntemle yapılan talep yönetimi çalışmalarının herhangi biri veya birkaçı bir arada uygulanabilmektedir. Bu yöntemlerden birincisi olan teknik önlemler; yüksek verim sağlayan aydınlatma, yüksek verimli motorlar, soğutma sistemleri, bina yalıtımı gibi alanları içerir. İkinci yöntem bilgilendirme olup, hazırlanan teknik belgelerle tüketicilerin bilgi eksikliği giderilmektedir. Bilgilendirme; enerji verimlilik merkezlerinde enerji talebinin düşürülmesi ile ilgili çalışmaları yönlendirmek, danışmanlık yapmak, eğitim kursları ve seminerleri düzenlemek ve enerjiyi verimli tüketen donanım kullanımını özendirmek üzere tanıtım konularını içermektedir. Üçüncü ve en çok uygulanan yöntem ise, tarifelerde farklılığa gidip, tüketim yapısını değiştirmek kullanma zamanına veya kullanma miktarına göre fiyatlandırmalar yapmaktır” dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN  


0282 726 91 91
0282 747 65 10