O bölgede keşif yaptılar

Trakya Çevre Düzeni Planı'nda Kapaklı-Çerkezköy sınırları içinde termik santrale imkan veren plan değişikliğinin iptali için sivil toplum örgütleri, belediyeler ve yerel STK'lar tarafından

Çerkezköy 8.05.2019 16:46:00 0
O bölgede keşif yaptılar

Trakya Çevre Düzeni Planı’nda Tekirdağ Kapaklı-Çerkezköy ve Kırklareli Vize’de termik santrale imkan veren plan değişikliğinin iptali için sivil toplum örgütleri, belediyeler ve yerel sivil toplum kuruluşları tarafından açılan davanın bilirkişi keşfi bugün ilk olarak Pınarça Mahallesinde gerçekleştirildi.

 

 

 

KEŞİF YAPTILAR

 

Bugün öğlen saatlerinde Çorlu’dan Pınarça Mahallesi'ne gelen bilir kişi heyeti termik santral alanında inceleme yaparken, alanın bir bölümünde ise çamur ve askeri tatbikat olması sebebiyle uzaktan keşif yapıldı. Bilirkişi keşfinde Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Nedim Yılancı, Tekirdağ Baro Başkanı Sedat Tekneci, Türkiye Muhtarlar Derneği Çerkezköy Temsilcisi ve Bağlık Mahalle Muhtarı Tahsin Akgün, Pınarça Mahalle Muhtarı Taner Diril, çevre platformları, belediye yetkilileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

“UYGUN OLUP OLMAMASI ÇOK ÖNEMLİDİR”

 

Termik santralle ilgili dava sürecini gazeteci Şaban Kardeş ile paylaşan Tekirdağ Baro Başkanı Sedat Tekneci, "Bizim bu davayı açmamızın sebebi Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nin Pınarça Bölgesi'ne yapmayı düşündüğü termik santral ile ilgilidir. Termik santralin yapıldığı yer itibari ile Tekirdağ'ın nüfusu 1 milyon ve 1 milyonun 500-600 bin kişisi Çorlu, Çerkezköy ve Kapaklı ekseninde yaşıyor. Burada kurulacak termik santralin insan popülasyonunun da yoğun olduğundan dolayı büyük bir çevre kirliliği yaratacağı ve bununda insan sağlığı açısında büyük sorun yaratacağı açık ve nettir. Bize Avukatlar Kanunun 76. maddesinde  yasamızın verdiği insan haklarını savunmak gibi bir sorumluluk yüklenmiştir. Bu sorumluluk üzerine biz davamızı açtık. Bugün keşif yapılacaktı aslında ama gerek askeri tatbikat olması, gerek yoğun yağmur yağması nedeniyle araziye gidilemeyeceği nedeniyle keşfin fiilen yeri görülemeden tespiti yapıldı. Keşfin amacı bizzat yerinde görmektir. Bunun değerlendirmesini ve itirazını biz Baro ve taraflar olarak yapacağız. Tabi buradaki keşfin usulüne uygun olup olmaması çok önemlidir.  Ama asıl termik santralin buraya yapılmaması bizim için çok önemli” dedi.

 

“SANTRALDEN VAZGEÇİLMİŞTİR DİYE BİR YAZILI CEVAP YOK”

 

Çevre mücadelesinde Trakya platformu adı altında bir oluşum kurduklarını kaydeden Avukat Gülşen Tufan “ Bizim Trakya'da ki çevre mücadelesinde Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ olarak çevre ilçelerle birlikte oluşturduğumuz Sivil Toplum Kuruluşlarıyla baromuzun içinde olduğu yaklaşık 2013 yılında beri çevre mücadelesi Trakya'da yaşam mücadelesi verdiğimiz Trakya Platformu adında bir oluşumumuz var. Burada yürütülen çevre katliamı, Trakya'nın İstanbul'un ve sermayenin işgali ile ilgili bir süreç var. Bu süreçte yatırımlar tabi olmalıdır ama yatırım doğru yerde doğru şekilde yapılmalıdır. Buradaki yaşam kömürlü termik santral için uygun değildir. Bunları söylüyoruz ve burada doğal değerlerin korunmasının yanında hukuki değerler ve biliminde korunmasını amaçlıyoruz. 2019 yılında planda yapılan değişiklerle kömürlü termik santralin olmayacağına dair kesin hükümler var.  O nedenle Trakya'nın havasını, suyunu, toprağını ve insanını yaşamı korumak için bu davalara müdahil oluyoruz. Burada bizzat keşif mahalline gitmemiz şart değildir.  Burası büyük bir arazi mahkeme heyeti ve bilir kişiler burayı gördüler. Fizikende değerlendirdiler. Bizim burada amaçladığımız ve hedeflediğimiz şey, Vize'ye gideceğiz burada Vize'de de planlanan var. Bir kaç hafta önce Kırklareli Dokuzhöyük'te yapılması planlanan bir termik santral var. Oradakilerin talebi üzerine bir bilgilendirme toplantısı yaptık.  Bir mahkeme bilimle hukukla burada bu yatırım bu işletme olmaz dedikten sonra diğerine olur deyin diyerek insanları hukuk mücadelesinde yıldırmaya çalışıyor yaşamı Trakya'da bitirmeye çalışıyorlar. Engel olmaya çalıştığımız konuda budur. Mahkeme dosyasının içinde termik santralden vazgeçilmiştir diye bir yazılı cevap yok. Biz ona bakıyoruz. Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel'den rica ediyorum mahkeme dosyasında Çevre Şehirciliğin avukatları aracılığıyla, arkadaşlar bu yatırımda bu plan notunda vazgeçtiğini dosyaya sunsunlar. Mahkeme bunun içinde böyle bir kayıt olmadığını söylüyor. Bizim açımızdan önemli olan dosyanın içindeki beyandır. Politik veya bir takım seçim beklentileri nedeniyle halkın gazını almak için yapılan işlemlere biz itibar etmeyiz" sözlerine yer verdi.  

 

“HUKUKA GÜVENİYORUZ”

 

Enerji üretimine karşı olmadıklarını kaydeden Tekirdağ Baro Başkan Yardımcısı Av. Egemen Gürcün "Biz Çerkezköy'de doğup büyüyen avukatlar olarak meslektaşlarımızın söylediklerine aynen katılıyoruz. Biz bu doğada büyüdük ömrümüz burada, yeşilliklerin, kuş cıvıltılarının içinde geçti. Biz enerji üretimine karşı değiliz. Elbette ülkenin enerji politikaları gereğince enerji üretim santralleri kurulması gerekir. Fakat, bunların belirleneceği alanların daha dikkatli seçilmesi, insanların yaşadığı doğal çevrenin olduğu alanlarda değil de bu alanları bozmayacak şekilde belirlenmesi gerektiğini söylüyoruz. Burada biz daha önceki yapılan davalarda, itiraz davalarında gelen bilirkişi raporlarında bu havzanın yer altı akarsularıyla bu Trakya havzasını koruduğu ve koruması gerektiği raporlar ve mahkeme kararıyla sabittir. Merak ediyoruz, bu bilirkişi raporunu mahkeme nasıl es geçecektir. Biz hukuka güveniyoruz. Ülkemizin içinden geçtiği zor süreçte dahi hukuka her zaman güvendik. Hukukun çerçevesi içerisinde davranmaya devam edeceğiz. Biz bu davada da avukatlık kanunun 76. maddesi ve 95. maddelerinin bize verdiği yetkilere dayanarak gerekli her türlü savunmayı ve mücadeleyi yapmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

 

“ÖZÜNE DÖNDÜRÜLMESİNİ İSTİYORUZ”

 

Termik santralle mücadele devam ettiklerini kaydeden TEMA Vakfı Çerkezköy Sorumlusu Nilüfer Ceylan “ Yaklaşık 2 yıldır bölgemizdeki termik santral projesiyle mücadele eden birçok sivil toplum kuruluşunun son aşamada ÇED süreci 7 Şubat tarihinde sonlandırıldı, ancak termik santral projesinin uygulanacağı alan tarım ve orman arazisi vasfından çıkartılıp enerji üretim alanı olarak çevre düzen planında işlenmişti. Bu gün ki bilir kişi heyeti bu konuda açtığımız davanın keşfini yapmak için buraya geldi. Diyoruz ki madem ÇED süreci sonlandırıldı ve bu projeden vazgeçildi bir sonraki dönemlerde yine aynı projelerle karşılaşmamak için alanın tekrar tarım ve orman arazisi yani özüne tekrar döndürülmesini istiyoruz” dedi. 

 

Haber/Şaban KARDEŞ-Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10