"Plastiği Veriyoruz, Doğayı Alıyoruz"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Sıfır Atık Projesine destek olmak amacıyla Çerkezköy'de başlatılan "Plastiği Getir, Bez Torbayı Götür" adlı projenin

Çerkezköy 8.05.2019 16:59:00 0

Bez çanta kullanımı ve plastiğin doğaya atılmaması bilincini aşılamayı hedefleyen projede “Plastiği Veriyoruz, Doğayı Alıyoruz” sloganıyla 1,5 litre ve üzeri 7 tane plastik şişeyi okula getiren öğrenciler bez çantalardan birer tane alabiliyor.  Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi, Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Şehit Muharrem Yanal Özel Eğitim Uygulama Merkezindeki özel çocukların yaptığı çantalar ve bilgilendirme afişleri ilçedeki tüm ilkokul müdürlerine İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş tarafından teslim edilerek proje fiilen başlatıldı.  

 

AMAÇ EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILMASI

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürütmüş olduğu sıfır atık projesine katkı sağlayabilmek amacıyla Çerkezköy’de de “Plastiği Getir, Bez Torbayı Götür” adlı projenin paralel olarak yürütüleceğini dile getiren Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, “Yılbaşından bu yana marketlerde satılan plastik poşetlerin yerine bez torbalar kullanılabilecek.  Ayrıca plaj çantası olarak da kullanılabilecek. Amaç tamamen petrol türevi olan doğada çözünmeyen plastiğin toplanarak çevre kirliliğine neden olmaması ve ekonomiye geri kazandırılmasıdır” dedi.

 

ORTALAMA YÜZDE 80 ORANINDA AZALDI

 

Toplanan plastiğin geri dönüşüm sürecine dair bilgilendirmede bulunan Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Kaan Sinan Tohumcu da, “Bir plastiğin doğada çözünme süresinin 500 yıldır. Ancak geri dönüşüm yolu ile elyaf ve polyester kumaş üretimi yapılarak tekstilde tekrar kullanılabilir. Hatta 15 pet şişeden bir futbolcu forması yapılabiliyor. İlçemizde de plastikten elyaf üretimi yapan fabrikalar var. Marketlerde kullanılan plastik poşet kullanımı bez çantaya geçilmesiyle ortalama yüzde 80 oranında azaldı. Önemli olan bez çanta kullanımının yaygınlaştırılarak geri dönüşüm bilincinin yerleşmesi. Çerkezköy Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu projesinin diğer kurumlara da örnek olmasını temenni ediyorum” dedi.

 

70-80 BİN TL KATMA DEĞER SAĞLIYORUZ

 

Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş de; “Bez torba üretimlerini yapan üç kurumumuz Halk Eğitimi Merkezi, Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Şehit Muharrem Yanal Özel Eğitim Uygulama Merkezi kendi logolarıyla projeye katıldılar. Hedefimiz haziran itibarı ile piyasadan 25 bin pet plastiği piyasadan çekmek. Tüm hazırlıklarımızı buna göre yaptık. Evde de projeye destek olabilmek adına deterjan, şampuan vb plastikleri hiçbiri boşa gitmesin diye şimdiden biriktirmeye başladık. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak geri dönüşüm konusunda çok iyiyiz. Devletin ücretsiz yolladığı kitapları her yıl toplayarak yıllık 100 ton kağıdı geri dönüşüme kazandırıyoruz ve Müdürlüğümüz ve okullarımıza 70-80 bin TL katma değer sağlıyoruz.” dedi.

 

YÖRÜKLER TEKSTİL PORJEYE DESTEK VERDİ

 

 Çerkezköy İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Nemci Akman da imza töreni sonunda basına bu bilgiyi verdi, “ İlçemizin hayırseverlerinden Yörükler Tekstil Sahibi Yusuf Şenel de projemizin başarılı olması için  bin 500 metre çanta dikimi için  bez kumaş verdi. Bez çantalar Halk Eğitimi Merkezimiz kursiyerleri tarafından dikiliyor. Kursiyerlerimize de projelerinden destekleri için teşekkür ediyoruz” dedi.

 

Haber Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10