Kooperatif faiz oranları yüzde 8' yükseldi, vade 5 yıldan 4 yıla düşürüldü

Esnaf ve Sanatkarların, Esnaf ve Kefalet Kooperatifi aracılığı ile kullandığı kredi faiz oranları, kredi kullandırılan banka tarafından alınan yeni uygulaması ile yükseltildi.

Çerkezköy 13.05.2019 17:07:00 0
 Kooperatif faiz oranları yüzde 8

Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Yaztepe konu ile ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, “  Kooperatif Kefaletiyle Türkiye Halk Bankası’ndan kredi kullanan kooperatif üyelerimiz yeni uygulama ile faiz oranları yüzde 5’ten yüzde 8’e çıkarıldı. Şu anda kredi kıllananlar bundan etkilenmeyecek. Yine yeni uygulama ile kredi vade süresi 5 yıldan 4 yıla düşürüldü. Kredi başvurusunda bulunacak olan esnaflar 1 yıllık aktif işyerinin çalışmakta olduğu ve vergi kaydı olması lazım. Yeni kredi alacaklar bundan böyle yüzde 8 faiz ödeyecek. Kooperatif kredileri faiz oranları tüm kredi türleri için bir yıla kadar vadeli kredilerde faiz oranı yüzde 7 daha uzun vadeli kredilerde faiz oranı yüzde 8 olarak belirlenmiş olup, yatırım kredilerinde 10 yıl (iş yeri alımında 10 yıl, araç alımında 7 yıl) ve ödeme periyotları 1-3 ay olarak uygulanacaktır. İstisnai olarak gerekçe belirtmek suretiyle esnaflık faaliyeti gösterdiği meslek kolunun mevsimsel özellik taşıması, sektörel olumsuzluklar gibi Halk Bankası Genel Müdürlüğü Esnaf Bankacılığı Daire Başkanlığı onayı ile vade 60 ay geri ödeme periyotu 6 ay olarak uygulanabilecek”

 

KREDİ TELEP EDEN ESNAF EN AZ 1 TIL FAALİYETTE OLMASI GEREKİYOR

 

Yaztepe şöyle devam etti, “Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifinden kredi talebinde bulunacak olan esnaf en az bir yıl işyerinin faaliyette olduğunu ve vergi verdiğini kanıtlaması gerekiyor. Kredi talep eden esnaf en az bir yıllık faaliyet geçmişinin bulunması gerekmektedir. Ancak  esnaflık faaliyeti eski tarikli olan meslek kolu değişikliği nedeniyle bir yıllık faaliyet süresini doldurmamış olan esnaf ve sanatkarlar bu durum belgelendirmeleri  durumunda bu sınırlandırma  dışında tutulacaklardır. Ayrıca zaman zaman kooperatifimizi zor duruma düşüren, ortaklarımızın bankadan kullandıkları diğer kredilerin takibe intikal ermesi durumunda, kooperatif kredisinin de takibe alınması uygulaması sona ermiş olup diğer kredilerinden dolayı bankaca takibe alınan ortaklarımızın kooperatif kefaletiyle kullandıkları krediler kooperatif hesaplarından tahsil edilmeyecektir”

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10