Aygun: Stopaj Tekirdağ'a bırakılmalıdır

TBMM Genel Kurulunda gündem dışı söz alan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun Tekirdağ'ın sorunlarını anlattı. İstanbul merkezli şirketlerin yüzde 65'inin fabrikasının TekirdaÄ

Tekirdağ 30.05.2019 17:09:00 0
Aygun: Stopaj Tekirdağ

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun TBMM’de Tekirdağ’ın sorunların gündeme getirdi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun “ Tekirdağ’ın sorunları ağır, iktidarın yaklaşımı ve yatırımları hafiftir.  Trakya’nın kalbi konumundaki Tekirdağ, üzgünüm ki verdiğinin yarısını kadar bile alamamaktadır.   Tekirdağ; verimli toprakları, tarımsal katkısı, ülke ve bölge sanayisine sağladığı hammadde, 12 Organize Sanayi Bölgesi ve Avrupa Serbest Bölgesi ile 1160 fabrikanın yer aldığı Türkiye’nin gözbebeği bir kenttir.  İlimiz, daima vergi ödemelerinde ilk 10’a girmiş ama merkezi yatırımlardan her yıl daha az pay almaya başlamıştır.  Merkezi yönetimde 2014’te tüm iller arasında 32. Sırada olan Tekirdağ, 2018 yılında 41. Sıraya düşmüştür.  Eğitim ve okul yatırımlarında ise 47. Sıradayız. Tekirdağ bunu hak etmiyor. Bakın 2018 yılında 6.54 milyar TL vergi vermişiz. Tahsilat oranı yüzde 86. Yani Tekirdağlı vergisini kaçırmıyor. En çok vergi tahsilatı yapılan 6. kentiz. Bundan gurur duyuyoruz. Ama iktidarın bu durumu dikkate alarak Tekirdağ’ı ödüllendirmesi gerekiyor. Oysa ödüllendirmeyi bırakın, adeta üvey evlat muamelesi görüyor. Basit bir örnek. Tekirdağ’ı Hayrabolu’na bağlayan topu topu 45 km’lik yol, 2016 yılından bu yana bitirilemedi. Ödeneklere baktım, bu yıl da yeterli kaynak ayrılmamış! Yani 2019 sonunda da bitemeyecek. İktidarın büyük ayıbıdır. İtibardan değil, yoldan tasarruf olmaz!” dedi.

 

“YÜZDE 6’SI İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR’E KALIYOR”

 

İstanbul’daki fabrikaların üretim üssünün Tekirdağ’da bulunduğunu kaydeden Aygun “ İstanbul’da merkezi olan şirketlerin yüzde 65’inin fabrikası Tekirdağ’da bulunuyor.  Yani sanayileşmenin tüm yükünü, atık sorununu, kirliliği Tekirdağ üstleniyor ama fabrikaların merkezi İstanbul’da olduğu için vergi ödemeleri İstanbul’a gidiyor. Şirketlerin vergisinin yüzde 6’sı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne kalıyor.  En azından stopajın Tekirdağ’a bırakılmasının hakkaniyetli olacağını düşünüyorum. Böylece, Tekirdağ sanayileşmenin bu kadar yükünü taşırken kalkınmada pozitif ayrımcılığa uğrar. Çünkü Tekirdağ bunu hak ediyor. Sürekli göç alan, nüfusu artan Tekirdağ’ımız, İstanbul ve Avrupa arasında köprüdür. Tekirdağ, ülkemizin yatırım konusunda yükselen değeri olmak zorundadır. Bu yüzden iktidarı Tekirdağ’a hak ettiği yatırım yapmaya davet ediyorum” dedi.

 

“260 BİN 144 KİŞİ CEZAEVLERİNDE”

 

Aygun “ Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip Tekirdağ’da tarlaları ya imara açıyoruz ya rant kapısı haline getiriyoruz, ya da cezaevi yapıyoruz. Türkiye’nin üçüncü büyük cezaevini Tekirdağ’a yapıyorsunuz. 297 bin metrekare alanda 425 milyon TL’ye yapılacak. Biz Tekirdağ’a cezaevi değil, fabrika açılmasını, işsizliğin giderek yükseldiği bölgemizde gençlere umut olunmasını isterdik. Bakın en çok gazetecinin, düşünce suçlusunun cezaevinde olduğu bir ülkedeyiz. Tweet atmaktan dolayı onlarca insan cezaevinde. Bakan’ın dediği gibi “Herkesin kendini özgürce ifade ettiği ” bir ülkede yaşasaydık, bugün 260 bin 144 kişinin cezaevinde olduğu bir ülke olmazdık. Artık mevcut cezaevleri buna yetmiyor! Cezaevine bu kadar kaynak ayrılıyor, ama 45 kilometrelik Hayrabolu Yolu yıllardır bitirilemiyor! “ açıklamasında bulundu.

 

“STADYUM NEREDE”

 

Muratlı Yolu, Saray Yolu, gerekli yatırım yapılmadığı için, ışıklandırma sıkıntısı olduğu için, çağa uygun yol düzenlemeleri yapılmadığı can almaya devam ettiğini kaydeden Aygun “ Bu arada Tekirdağ, turizm cenneti olması gerekirken, altyapı sorunları ve gerekli yatırımlar yapılmadığı için hak ettiği payı alamamaktadır. Şarköyümüzde mavi bayraklı plaj sayısı 7’ye ulaşmıştır. Turizm tesisini geçtim, yollarına bile yatırım yapılmaktadır. Şarköy-Karıştıran duble yol projesi yapılmış, ancak bir kazma vurulmamıştır. Ekonomik kriz dönemlerinde bacasız fabrika olan turizm çok önemlidir. Ancak potansiyelinizi kullanmıyorsanız, bölge ekonomisini de canlandıramazsınız. İktidar Tekirdağ konusunda çok mahcup olmalıdır. 2015 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve dönemin Başbakanı Davutoğlu, Tekirdağ’a yakışır 20 Bin kişilik stat ve sosyal tesis yapılası için söz vermiştir. Bu sözün üzerinden 4 yıl geçmesine karşın tek bir kazık bile çakılmamıştır! Oysa yeterli spor salonları imkânları olmayan Tekirdağ kendi öz gücüyle çocuklarımızın inançlı çalışmaları ile büyük başarılar elde ediyor. Ergene Velimeşespor bu yıl 2. Lige çıkarak gururumuz olmuştur. Çorlu Belediyespor Kulübü, basketbolda 2. Lige çıkarak, yüzümüzü ikinci kez güldürmüştür” dedi.

 

“ ÖNLEM ALMAK ZORUNDAYIZ”

 

Tekirdağ’ın her yıl yaklaşık yüzde 4 nüfus artışı ile Türkiye’nin ikinci büyük nüfus artışı hızına sahip kenti olduğunu kaydeden Aygun”  En çok göç alan kentlerden olan Tekirdağ’ın derslik ihtiyacı büyümektedir. Her yıl 5 bin öğrenciye yeni derslik ihtiyacımız ortaya çıkıyor. Türkiye’de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ortaokulda 16 iken Tekirdağ’da 18’dir. Bu da kentteki göç durumun en iyi şekilde özetlemektedir. Kentimizde uyuşturucu sorunu maalesef giderek büyümektedir. Bu konuda Tekirdağ’ın Avrupa’dan yasa dışı uyuşturucu trafiğinin geçiş üssü olması da etkilidir.  Emniyet güçlerimiz Tekirdağ’da 134 kilo Captogon ve 138 kilo kimyasal esrar ele geçirdi ise üzerinde düşünmek lazım. Haliyle aileler endişelidir. Tabi tiner ve bali satışının serbest olması, bu kadar kolay elde edilebilir olması uyuşturucu kullanımını arttırmaktadır.  Sadece yakalamak değil, çocuklarımızı da uyuşturucu batağından kurtarmak zorundayız. Bu yüzden tedavide çok önemlidir. Ne yazık ki bu konuda ciddi eksiklikler vardır. Çocuklara uyuşturucunun tehlikeleri konusunda iyi eğitim vermek, uyarmak ve uyuşturucu satışını engellemek için çok ciddi önlemler almak zorundayız” dedi.

 

“TERMİK SANTRAL YAPTIRMAYACAĞIZ”

 

Türkiye’nin en çok kanser görülen dördüncü ilinin Tekirdağ olduğunu ifade eden Aygun ilde ciddi sağlık sorunlarının yaşandığını kaydetti. Aygun” Hal böyle olunca bölge halkı sanayileşmenin tüm yükünü taşırken, bir de Termik Santral’in yarattığı çevre sıkıntıları ile karşılaşmak istememektedir.

 

Daha önce Çerkezköy-Kapaklı arasındaki Pınarça’da ve Tekirdağ’ın turizm cenneti Marmaraereğlisi’nde yapılmak istenen Termik Santral, tepkiler sonucu seçim öncesi rafa kaldırıldı. Mahkemelerin de aynı yönde karar vermesi ile Termik Santral defteri kapanmış gibi görünse de iktidara olan güven olmadığı için tedirginlik devam etmektedir. Nitekim mahkeme kararlarını uygulamayan, halka sağır olan bir iktidarla karşı karşıyayız. Tekirdağ’ın öylesine ağır sorunları var ki, 5 dakikaya sığdırmam mümkün değil.  Ancak ana hatlarıyla özetlediğim gibi Tekirdağ, hak ettiği yatırımları almalı ve Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmaya örnek kenti olmalıdır” diye konuştu.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10