Aydeniz: Komisyonda kim var ?

Çerkezköy Belediyesindeki ruhsat yolsuzluğuna yönelik basın açıklaması yapan Milliyetçi Hareket Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz şeffaflık vurgusu yaptı. Kurulan komisyona MHP, AK Parti v

Çerkezköy 18.06.2019 19:29:00 0
Aydeniz: Komisyonda kim var ?

Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz dün Çerkezköy Belediye meclis üyeleri Koray Önsel ve Habip Çelik ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

 

BASIN AÇIKLAMASI GERÇEKLEŞTİRDİ

 

Belediyede ki vurgunla ilgili tüm çalışanların sorumlu olduğunu kaydeden MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz “ Bugün burada toplanmamızın sebebi geçtiğimiz günlerde Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın yaptığı basın açıklamasıdır. Bizde MHP Çerkezköy İlçe Teşkilatı olarak konu ile ilgili görüşlerimizi vatandaşlar ile paylaşmak için buradayız. Biz bu konuyu birkaç ana başlık halinde değerlendiriyoruz. Bunlardan birincisi konunun medya ile paylaşılması ve vatandaşlarımızın haberdar edilmesidir. Sayın belediye başkanı konuyu kameralar önünde anlattı, fakat tarihler konusunda bir karışıklık oldu. İlk başta 28 Mayıs 2018 tarihini telaffuz ediyor. 1 yıl önce tespit edilen bir şeyin 1 yıldır paylaşılmıyor olması konuyu sıkıntılı bir hale sokmuştur. Belediye başkanımız anlatırken benim bu konu ile alakam yoktur. Ben tespit ettim gibi bir yaklaşım ile anlatıyor. Bizler de teşkilat olarak 5393 sayılı belediye kanunun 38. maddesinde olduğu gibi belediye başkanlarının görev ve sorumluluklarına bakarak birkaç şey söyleyeceğiz. Özellikle bu kanunun 6. maddesi ‘belediyenin gelir ve alacaklarının takip ve tahsisini yapmaktır’ diye geçiyor. Biz burada her ne kadar bu işle ilgili savcılığa gitmiş olsa da bir yönetici olarak, tüm çalışanlarından da kendisinin sorumlu olduğunu ifade etmek istiyoruz” dedi.

 

“İKİ PARTİDEN DE KOMİSYONA İSİM DAHİL EDİLMESİ GEREKİYORDU“

 

Aydeniz “ Komisyon içinde Milliyetçi Hareket Partisi ve AK Parti’den de isimlerin dahil edilmesi gerekiyor.  Birinci sorumlunun kendisi olması sebebiyle bu işin üzerine herkesten çok kendisinin gitmesi kanaatindeyiz. Biz kamuoyunda merak edilen bazı soruları başkana yöneltmek istiyoruz. Bunlardan birincisi de bize göre başkanın yapması gereken en önemli şey, bu olayın eğer 28 Mayıs 2018 tarihinde kesinleştiğine kanaat verildiyse anında savcılığa veya ilgili birimlere haber verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Sayın başkan da diyor ki, ‘biz bir kurul oluşturduk incelemelerimizi yapıyoruz’ bu kurul kimlerden oluşuyor? Kimse bilmiyor. Keşke AK Parti ve MHP’li meclis üyelerinden bir kurul oluşturarak şeffaf, daha sağlıklı bir kurulla bunun incelenmesi gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

 

“KAMUOYU MERAK EDİYOR”

 

Kendilerine 32 dosyanın ulaştığını kaydeden Aydeniz “ Biz bunun bir kişinin değil de bir grup çalışması olduğuna inanıyoruz. Bu işler bir kişinin yürütebileceği bir iş değil. Bize göre ilk olarak yapılması gerekenlerden biri ilgili birimlerdeki müdürlerin geçici olarak görevinden alınarak, buraya konuyla ilgili bilgisi olan kişiler tarafından bu soruşturmanın yapılması gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca soruşturmayı yapan ekip kimlerden oluşuyor, bunu da bilmek istiyoruz. 21.yüzyılda gelişen bir teknoloji var. Birçok belediye bu işleri dijital ortamda hallederken Çerkezköy Belediyesi’nde ruhsat, iskan harcı gibi ödeneklerin veznelerden yapılmasını ilkellik olarak görüyoruz. Çağımızda teknoloji her şeye yetiyor. Kamuoyu bu konuyu merak ediyor. Belediye Başkanı burada 28 Mayıs’ı telaffuz ediyor. Acaba gerçekten bunun anlaşıldığı tarih 28 Mayıs mıdır? Daha öncesinden anlaşıldı da bunun üstüne yeterince gidilmedi mi? Seçimden önce böyle bir durum var mıydı da seçimlerde mi üzerine gidilmedi? Bunların hepsi de soru işareti bunları kamuoyu da merak ediyor” dedi.

 

“DEVLETİMİZİN VE BELEDİYENİN YANINDAYIZ”

 

Olaya anında müdahale edilerek kaçan kişilerin göz altına alınabileceğini ifade eden Aydeniz “ 28 Mayıs’tan sonra bu işi araştıralım diyerek o yurt dışına kaçmış olan kişi veya kişilerin kaçmaları engellenebilirdi. Anında müdahale edilerek bu adamlar savcılık tarafından gözaltına alınabilirdi. Şimdi olayın baş müsebbibi olan kişinin yurt dışında olduğu konuşulmakta. Bu adam bir daha bulunamayacak ve sorgulanamayacak. Belki de başkaları bu konunun altında ezilecek. Ruhsat iptali meselesi var. Şimdi sayın Belediye Başkanı dedi ki paraları isteyeceğim. Ruhsatları iptal edeceğim. Diyelim ki bir vatandaş belediyeye gidip binasını sorgulatmış ve parasını ödeyerek satın almış, belki de kredi çekmiş. Bu vatandaşımız da mağdur olacak. Belediye başkanının ya da herhangi bir yetkilinin imzası ile alınan ruhsatı neye göre iptal edecek. Buradan daire satın alan vatandaşın suçu nedir ? Evet bu paralar tahsil edilsin. Tüy bitmemiş yetimin hakkı, hatta 81 milyon vatandaşın kul hakkına girilmiştir. Ruhsat ve iskanların nasıl yapılacağı konusunda bir bilgiye sahip değiliz ancak bizler de bu paraların tahsilatlarının yapılmasından yanayız. Parti olarak devletimizin ve belediyemizin yanındayız.

 

“KİMSENİN AKLINDA SORU İŞARETİ KALMASIN”

 

Aydeniz” Dosyaların incelendiği söyleniyor. Ancak kurulan komisyonda kim var, kimler inceliyor. Bunun açıklanması gerekiyor. Sabah bir çalışanımı gönderdim ve yaklaşık 14 tane güvenlik görevlisinin olduğu söyleniyor. Arşive girilmiyor, bazı kısımlara kimse giremiyor. Peki ya bunları kimler inceliyor. Biz bunu merak ediyoruz. Keşke kurulan komisyona MHP, AKP ve CHP’den birer meclis üyesi konsaydı. Konunun şeffaf olması ve hiçbir partilinin aklında soru işareti kalmaması daha kolay olurdu. Biz şeffaflıktan yanayız. Kimsenin aklında soru işaretleri kalmasın.” dedi. 

 

“BİR KİŞİNİN YAPACAĞI İŞ DEĞİL”

 

Aydeniz “Ben daha önce bu konuyu duymadım. 2010 yılından beri Çerkezköy de yapı denetim işi yapıyorum. Biz belediyede en az vakit geçiren yapı denetim şirketiyiz. Bizler belediyeye sadece evrakımızı sormak için girer ve arkasından işlem devam ediyor ise başka bir gün gideriz, işlemleri bitip evraklarımız hazırlanmış ise dosyamızı alır çıkarız. Gününün büyük bir kısmını belediyede geçiren firmalar var. Başta dediğim gibi bu iş çok geniş bir şekilde incelenip araştırılmalıdır. Bu iş tek kişinin ya da iki üç kişinin yapabileceği bir iş değildir. Kimseyi zan altında bırakmak istemiyorum ama bu işin içinde müteahhit de olabilir, proje ofisleri de olabilir, yapı denetim personelleri de olabilir. Bakın altını çizerek söylüyorum, kendimde yapı denetimciyim ama patronlar belediyeye girip çıkmaz elemanlar ilgilenir. Belediyenin birimlerinden de bu işin içinde olanlar olabilir. Emlak servisinden de olabilir, tahsilat biriminden de olabilir. Memur keser, evrakı verir, müteahhit ya da yapı denetimci bunu müteahhitte bildirir, müteahhit ya da mal sahibi alır aşağıya gider. Tahakkuk servisinde tahakkukunu yaptırır ve öder. Aşağıda ne olmuş bunu hiç kimse bilemeyebilir. Zaten başkanın açıklamasında da yukarının hesapladığı bir rakamda makbuz geliyor. Bunu yukarıda kimse anlayamaz. Mağdur dediğimiz müteahhitte bunu anlayamaz. Bu işin üzerine gidilmeli ve adı geçen her kim varsa savcılığın harekete geçmesi ile farklı isimler de söylenecektir, herkes dinlenmeli. Gerekirse yapı denetimcilerden de görüş istenebilir. Bizler de üzerimize düşen görevi yaparız. Benim de görüşüm ve düşüncem sorulacaksa bende yardımcı olmaya çalışırım” açıklamasında bulundu.

 

“HERKESİN BUNU YAPTIĞINI DÜŞÜNMÜYORUM”

 

Kaybolan paranın 81 milyon kişinin, Çerkezköylünün ve Çerkezköy’e yapılacak yatırımın parası olduğunu kaydeden Aydeniz “ İşleyişte ilkellik var mı var. Artık kağıtlar elde falan bunlar artık kalktı. Birçok belediye de de artık yok. Geçmişte de yapılmış mıdır evet yapılmış olabilir. Hırsızlıktır bu ve bu hırsızlığın ucu açık. Belki çok uzun yıllardır yapıldı, belki de yakın zamanda başladı. Dosyaların incelenmesi ile bu da açığa çıkacaktır. Şahsi fikrim çok geniş bir kitlede değil belli başlı müteahhit ve şirketler üzerinden yapılmıştır. Herkesin bunu yaptığını düşünmüyorum” dedi.

 

“ŞEFFAF BİR KURUL KURULMALIDIR”

 

AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Ümit Kök’ün önceki gün yaptığı ‘Belediye’ye kayyum atanabilir. Belediye başkanı istifa etmeli’ yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine konuşan Aydeniz Normalde belediye başkanı bu işi fark ettikten sonra olayın selameti, şeffaflığı açısından geriye çekilir. İstifa etmek demeyelim buna izine ayrılmak olabilir. Bu işin geleneği budur. Şeffaf bir kurul oluşturulup üstüne gidilir. Buna istifa demeyelim, bunun için çok erken. Tabi bu AK Parti İlçe Başkanı’nın kendi düşüncesidir. Bunlar için çok erken. Çünkü olayın daha failleri, şekli belli değil. Kimlerin, nasıl yaptığı belli değil ama soruşturmanın şeffaflığı açısından bizlerin veya muhalefetin veya dışarıdaki vatandaşın kafasındaki soru işaretlerinin sayısının artmaması açısından ilgili birim amirleri ile başkanın izne ayrılıp bağımsız artık savcılıktan olur, İçişleri Bakanlığından olur, müfettiş olur veya Çevre Şehircilik Müdürlüğünden bilirkişi istenir olur olayı onların takip etmesi gerekmektedir” diye konuştu.

 

“ÖĞRENİR ÖĞRENMEZ DERHAL GÖREVDEN ALIRDIM”

 

Kendisine yöneltilen ‘Müteahhit mağdur olabilir mi? İyi niyetli midir, kötü niyetli mi?’ sorusu üzerine konuşan MHP Çerkezköy Belediye Meclis üyesi Koray Önsel, “Olayın baştan beri anlatılış şeklinden sadece belediye başkanımız Vahap Akay tarafından anlatıldığı kadarını biliyoruz. O da tam detayıyla zaten anlatmıyor. Nasıl öğrendiğini, olayın nerelerde olduğunu tam detaylı anlatmadı. Bu noktada bu iş müteahhitlerle mi ?şahıslarla mı bilmiyorum ama mağdur noktasında kimin mağdur olup olmadığını belirleyecek biz değiliz.  28 Mayıs’ta bu işi öğrendiğiniz anda, ben belediye başkanı olsaydım daha öğrenir öğrenmez öncelikle bu konunun geçtiği ilgili birimi derhal görevden alırım. Hemen ardından savcılık ya da İçişleri Bakanlığından müfettiş istenir, uzmanlarla burası denetlenir. 28 Mayıs araya bayram girdi, şu girdi, bu girdi beklerseniz o memur da kaçabilir. Velev ki memuru buldunuz, olayı incelerseniz zaten olayı bir elemanın üzerine yıkmada bu eleman bunu yapmıştır deme şansınız da yok. Ses kaydı veya kamera kaydı olması gerekiyor. Birinden şüphelendiniz o kişi bunu reddedebilir ya da eleman bunu ben belediye başkanıyla, şunla, bunla ortak da yaptım diyebilir. İşte bu noktada kimsenin zan altında kalmaması için burada başkanımın dediği gibi soruşturmanın selameti açısından bu işin başlarının geri planda durup soruşturmanın detaylıca yürütülmesi gerekiyor. Kimsenin abdestinden şüphesi yok anladığım kadarıyla o noktada bu parada devletin, milletin parası ise o paranın peşine düşmek için de anlaşılması lazım ki iş yine dönüp dolaşıp maliyeye yani muhasebe işlerine geliyor. Tahsilat ile ilgili olan bütün birimlerde bu iş yaşanmış olabilir. Hangi senelerde olduğunu da bilmiyoruz. Yılın sonunda denetim komisyonlarında belediyenin hesapları inceleniyorsa o hesapların nasıl incelendiği de incelenmeli. Kimler varsa. Kimlere kadar gidiyorsa sonuna kadar gidilmelidir” dedi.

 

“ÇOK ÖNEMLİ KONUDUR”

 

Önsel “ Bildiğimiz kadarıyla 40 dosya var ve onun dönemi ise sorumlulukta ona aitse bu işin peşine şeffaf bir şekilde düşülmeli.  Milliyetçi Hareket Partisinin yerel yönetimlerdeki siyaset anlayışı şeffaf ve üretken belediyeciliktir. Eğer şeffaf olunsaydı bu hata belediye başkanımızın gözünden kaçmış olsa da muhasebe müdürünün gözünden kaçmış olsa da iyi niyetli düşünelim hepsinin gözünden kaçmış olsa bile senin veya benim de birimize takılabilirdi, fark edebilirdik. Zaten sistem yanlış onu anladık. Tarihe karışmış bir sistem. Üstü kapansın, gitsin denilebilecek bir konu değil. Bence çok önemli bir konudur. Kimse suçlusu bunun bedelini zaten kanun önünde ödemelidir” diye konuştu.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10