NKÜ'de tarla günü etkinliği

Bölgenin ve ülkemizin tohumculuk sektörüne ve tarımına katkı sağlamak amacıyla Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü tarafından geliştirilen yeni ekmeklik ve makarna

Tekirdağ 20.06.2019 18:12:00 0
NKÜ

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Üniversitenin merkez kümpüsü Ziraat Fakültesi deneme alanında gerçekleşen etkinliğe
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Ahmet Tokgöz, Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Gürkan Güvenç Avcı, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, Tarım Kredi Bölge Müdürü Engin Çubukçu, Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) Başkanı ve Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkan Yardımcısı Dr. Vehbi Eser, Önder Çiftçi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İmdat Güngör, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, Özel Sektör tohumculuk kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler, bölgemiz üreticileri, öğrenciler ketıldı. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Tarla Bitkileri Bölümü Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Z. Korkut, 1982’den bu yana yapılan projelerle Tarla Bitkileri Bölümü bitki ıslahı altyapısının oluşturulduğunu açıklayarak, daha sonra ıslah programının nasıl geliştiğine ve etkinlikte tanıtımı yapılan buğday çeşit ve hatlarının başarı hikâyesine değindi. Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Canan Sağlam ise, tarla bitkileri bölümünde yapılan çalışmalar, geliştirilen çeşitler hakkında bilgi vererek bölümün özelde bölgeye, genelde de ülkeye olan katkısını ve gelişim sürecini açıkladı.

 

“GÜÇLÜ YANLARDAN BİRİSİ TOHUMCULUKTUR”

 

Programda daha sonra konuşan BİSAB Başkanı ve TÜRKTOB Başkan Yardımcısı Dr. Vehbi Eser ülke için tohumculuğun öneminden bahsederek Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesinin bitki ıslahı çalışmalarının sektöre ve tarıma önemli katkılar sağladığını ifade etti. İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Ahmet Tokgöz ise konuşmasında Tekirdağ’ın yüksek tarımsal potansiyelinden bahsederek bölge üreticilerine yararlı olması temennisinde bulundu. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, uzun yıllar yürütülen çalışmalar sonucunda elde edilen başarının geliştirilen çeşitlerle taçlandırıldığını kaydederken, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu yapılan projelerle altyapının geliştirildiğini belirtti. Programda son olarak konuşan Rektör Mümin Şahin ise Ziraat Fakültesinin bölgedeki tek ziraat fakültesi olduğunu vurgulayarak, güçlü yanlarımızdan birinin tohumculuk olduğunu belirtti ve gerçekleştirilen başarıların üzerine daha da artan başarılar eklenerek devam edilmesi gerektiğine değindi.

 

TANITIMI YAPILDI

 

Konuşmaların ardından protokol üyeleri deneme alanını gezerken, uzun yıllar gerçekleştirilen ıslah çalışmaları sonucunda seçilen ve tescil denemesine alınmış olan 29 ileri ekmeklik buğday hattı başta olmak üzere 3 ekmeklik buğday çeşidi, 1 makarnalık buğday çeşidi  ve tescilin son aşamasında olan 2 adet ekmeklik buğday çeşit adayının tanıtımları ıslahçı materyali üretim alanında yapıldı. Aynı zamanda ekmeklik buğday, makarnalık buğday ve tritikalede geliştirilen hatların Bölge Verim denemeleri ve Tescil denemeleri gezilerek katılımcılar ve basın mensuplarına tanıtımları gerçekleştirildi.

 

 Haber/Melek ELMA

 

 

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10