TESKİ: İddialar tamamen gerçek dışıdır

Geçtiğimiz gün Süleymanpaşa Belediye Meclisinde açıklamalarda bulunan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel'in ' TESKİ kaçak kazı yapıyor' iddialarına TESKİ'den ceva

Tekirdağ 5.07.2019 15:17:00 0
TESKİ: İddialar tamamen gerçek dışıdır

 “BELEDİYELER BİLGİLENDİRİLMEKTEDİR”


“Tekirdağ Süleymanpaşa Belediye Başkanlığı Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünün yaptığı 4 Temmuz 2019 tarihli Basın Açıklamasında ‘TESKİ’nin kaçak kazı yaptığı, kazdığı yerlerden çıkan hafriyat atıklarını döküm sahasına taşımadığı ve bunlarla ilgili olarak TESKİ tarafından Süleymanpaşa Belediyesi’nin suçlandığı’’ dile getirilmiştir” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada “ TESKİ Genel Müdürlüğünün Süleymanpaşa ilçesine yapmış olduğu yatırımların çoğu İlbank kredisi ve şartnamelerine göre, TESKİ ile İlbank İstanbul Bölge Müdürlüğü müşterek kontrolörlüğünde yürütülmektedir. Öncelikle TESKİ bugüne kadar yapmış olduğu tüm altyapı çalışmalarında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve İlgili İlçe Belediyelerine kazı ruhsatı başvurularını yazılı olarak yapmış ve yapmaktadır. Acil kazılarda da Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi AYKOME Yönetmeliğinde belirtildiği üzere acil kazı formları doldurularak İlçe Belediyesi bilgilendirmek suretiyle hareket edilmektedir. Yapılan altyapı çalışmalarında vatandaş ihtiyaçlarının acilen karşılanması ve mağduriyetlerin ivedilikle önüne geçilmesi için TESKİ azami gayret içindedir. Bununla birlikte, TESKİ Genel Müdürlüğü yaptığı veya yapacağı her türlü kazı faaliyetini kazı işine başlamadan önce ilgili belediyesine bildirmektedir.  


“MAĞDURİYETLERİ ORTADAN KALDIRILMIŞTIR”


Açıklamada “  Ayrıca, bazı ilçe belediyelerince üst yapının TESKİ tarafından yapılması kaydıyla kazı izni verilebileceği durumlarında dahi, TESKİ görev, yetki ve sorumluluğunda olmadığı halde kamu menfaati için üst yapı çalışmaları da tarafımızca üstlenilerek hem alt yapı çalışması yerine getirilmiş hem de görev alanımız haricinde ilgili İlçe Belediyesinin üst yapıya dair vazifesi de yapılarak vatandaş mağduriyetleri ortadan kaldırılmıştır. Basın açıklamasında konu edilen Namık Kemal, Bahçelievler, Kumbağ ve Barbaros Mahalleleri sakinleri ile Süleymanpaşa Belediye Başkanlığı tarafından kanalizasyon altyapısı talep edilmiş ve bu doğrultuda ihaleye çıkılmış, yer teslimi sonrası Büyükşehir Belediyesi ve ilgili ilçe belediyesi kazı hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Yapılan basın açıklamasında;  parsel bağlantılarının yapılması sırasında Süleymanpaşa Belediyesine bilgi verilmediği, koordinasyon eksikliği yaşandığı iddia edilmektedir. Oysaki TESKİ Genel Müdürlüğü yapmış olduğu tüm parsel bağlantı çalışmaları ile ilgili olarak İlçe Belediyelerinin ilgili birimlerine yazılı olarak başvurmakta ve ruhsat alınmadan bağlantı yapmamaktadır. Açıklamada ayrıca Dereağzı, Barbaros Mahallelerinde ‘’Dağ gibi hafriyat yığınlarının TESKİ tarafından bırakıldığı’’ ve buna rağmen TESKİ tarafından Süleymanpaşa Belediyesinin suçlandığı şeklinde abartılı bir söylemde bulunulmaktadır. Barbaros Mahallesinde yapılan altyapı işinde şartnamede belirtildiği üzere geri dolgulu çalışmalar yapılmıştır. Buna bağlı olarak bazı noktalarda kısmı hafriyat birikmeleri bulunmaktadır. Aynı zamanda Süleymanpaşa İlçesi Doğu Bölgesi Atıksu Arıtma Tesisi ve Kanalizasyon İnşaatı kapsamında da geri dolgulu çalışma şartları mevcuttur. Bu işin 31.12.2019 tarihine kadar bitirileceği ve tüm altyapı çalışmalarının tamamlanarak çevre temizliğinin yapılacağı şartnamede yer almaktadır” dedi.

 

İDDİALAR GERÇEK DIŞIDIR


TESKİ “ Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt YÜKSEL tarafından konunun gündeme getirilmesi üzerine 17-21 Haziran 2019 tarihleri arasında Süleymanpaşa Belediyesi temsilcileri ve TESKİ Genel Müdürlüğü temsilcileri tespit amaçlı ortak bir saha çalışması yürüterek belirtilen bölgelerde ( “birlikte” tespit çalışmalarında bulunulmuştur.  Tespit sonucuna göre ilgili birimler çalışmaya başlama kararı almıştır. Barbaros Mahallesinde hâlihazırda devam eden altyapı çalışmamız bulunmamakta olup, Barbaros Mahallesi Ortaokul Caddesi Sağlık Ocağı karşısında bulunan 701 ve 702 no’lu parseller üzerinde olan hafriyat atıklarının DSİ tarafından yapılan ıslah çalışmaları neticesinde orada bırakıldığından İdaremizin mesul tutulması mümkün değildir. Ayrıca bu bölgede diğer altyapı kuruluşlarının da altyapı çalışmalarını sürdürdüğü bilinmektedir. TESKİ Süleymanpaşa ilçemizde kurulduğu günden bugüne kadar etaplar halinde 475 kilometre kanalizasyon 72 kilometre yağmur suyu ve 158 kilometre içme suyu imalatları ile bir adeti tamamlanarak devreye alınan ve bir tanesinin inşaatı devam eden iki adet ileri biyolojik atıksu arıtma tesisini kazandırarak şehrimizin yaşanabilirliğine değer katmıştır. Bu yaptığımız yatırımlarla ilgili olarak üst yapısı bozulan tüm mahaller için gerek ilçe belediyesi ile protokol yapılarak gerekse üst yapısı Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ve TESKİ Genel Müdürlüğü işbirliğinde yapılan çalışmalarla vatandaş mağduriyeti büyük ölçüde giderilmiştir. Süleymanpaşa İlçesi genelinde sadece TESKİ tarafından 595 bin metrekare üstyapı yenilemesi yapılmıştır. Diğer taraftan söz konusu şikayet edilen Süleymanpaşa İlçesi Doğu Bölgesi Atıksu Arıtma Tesisi ve Kanalizasyon İnşaatı işi içerisinde üstyapısı bozulan yerler için üstyapı ihalesine çıkılmak üzere TESKİ tarafından ihale hazırlıkları tamamlanmıştır. Yer teslimi ile beraber bu çerçevede bozulan yerlerin onarımı Genel Müdürlüğümüz tarafından yapılacaktır. Bu durum çerçevesinde bugüne kadar TESKİ tarafından Süleymanpaşa Belediyesine herhangi bir suçlama hiçbir yerde ve hiçbir şekilde yöneltilmemiş veya herhangi olumsuz bir ithamda da bulunulmamıştır. Bu iddia tamamen gerçek dışıdır. Sonuç olarak TESKİ Genel Müdürlüğü Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yaşayan her vatandaşımıza gerek kanundan gerek ise çağdaş toplum olma gereklerinden kaynaklanan hizmetleri ulaştırma yükümlülüğünü yerine getirmektedir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yapıcı ve tüm İlçe Belediyeleri ve sair Kurumlar ile işbirliği içinde “vatandaşa hizmeti ana ilkesi kabul ederek”  görev alanındaki alt yapı konularında ve yasalar çerçevesinde vatandaş ihtiyaç ve mağduriyetlerinin ivedilikle karşılanması için azami gayret ve çalışma içinde olmaya devam edecektir” denildi.

 

Haber/Sevim BOZKURT

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10