Hızlı Tren Projesi 3 etapta tamamlanacak

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ'da yapılması planlanan 'Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi'nin bilgilendirme toplantısına katıldı. Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıya

Tekirdağ 25.07.2019 15:59:00 0
Hızlı Tren Projesi 3 etapta tamamlanacak

Toplantıda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Erdem Direkler, İstanbul'u Tekirdağ ve Kırklareli üzerinden Edirne'ye, Edirne'den de Bulgaristan hududundan Avrupa'ya yüksek hızlı tren hattıyla bağlayacak bir projeden söz ettiklerini belirterek “Hattın tamamlanmasıyla Çin'den Avrupa'ya kadar uzanan tarihi bir İpekyolu'nun yeniden canlandırılması Halkalı-Kapıkule 3 etapta tamamlanması çalışması planlanmakta” dedi.

 

ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ BAĞLANTISI YAPILACAK

 

Birinci etabın Halkalı- Ispartakule, ikinci etabın Ispartakule-Çerkezköy, üçüncü etabın ise Çerkezköy- Kapıkule arasını kapsayacağını kaydeden Direkler “Her üç etabın tamamlanmasının ardından üçüncü köprü bağlantısı da yapılacak ve Gebze üzerinden Anadolu'ya kesintisiz yolcu ve yük taşıma hizmeti sunabilecek hat tamamlanmış olacak. Proje ayrıca Avrupa Birliği'nin vermiş olduğu 175 milyon Euro bir de dünya üzerinde finanse ettiği en büyük proje özelliğini taşıyor” dedi.

 

EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK

 

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım da bu proje ile Tekirdağ'ın uluslararası ticaretin önemli bir merkezi olacağını kaydetti. Bu küresel boyutta proje ile Türkiye ve Tekirdağ’ın uluslararası ticaretin önemli bir merkezi haline geleceğini söyleyen Yıldırım “Çerkezköy-Kapıkule kesiminin tamamlanmasıyla uluslararası yük kapasitesini taşıma artacağı gibi taşınan her yük Türkiye ve Tekirdağ ekonomisine katkılar yapacaktır” dedi.

 

 

KARAYOLLARINDAKİ TRAFİK YÜKÜ DE AZALACAK

 

Bu proje ile halkın hızlı, emniyetli ve konforlu ulaşıma kavuşacağını ve karayollarındaki trafik yükünün de azalacağını söyleyen Vali Yıldırım “Tekirdağ'da ticaretin gelişmesi için önemli fırsatlardan bir tanesi. Projenin tamamlanmasıyla Avrupa Birliği Yüksek Standartlı Demiryolu bağlantısı tamamlanacak. Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerinde ulaştırma ve ticaret alanında önemli mesafeler kaydedilmiş olacak” dedi.

 

'TÜRKİYE, ASYA VE AVRUPA'YI BİRBİRİNE BAĞLAYAN BİR KÖPRÜ'

 

Yıldırım konuşmasının devamında, demiryolu ulaşımın gelişmesi için bir takım projelerin yapıldığını, bunlardan en önemlisinin de adını tarihten alan Demir İpekyolu Projesi olduğunu ifade etti. Yıldırım, "Demir İpekyolu Projesi, Asya, Orta Avrupa ve Uzak Asya'ya kadar dünya üzerinde çok geniş bir coğrafyanın ulaşım ve lojistik hizmetleri açısından ihtiyaçları karşılayacak küresel ölçekli bir proje. Demir İpekyolu Projesi ile geçmişte olduğu gibi Türkiye Orta Avrupa, Uzak Asya ile ticaret hacmini artıracak. Bu ülkeler arasında ticari, siyasi ve kültürel ilişkiler daha fazla gelişecek” dedi.

 

YÜK KAPASİTESİ ARTACAK

 

Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren projesinin Londra'dan Pekin'e uzanan bir İpekyolu projesinin Türkiye'deki önemli bağlantılarından bir tanesi olduğunu kaydeden Yıldırım “Bu projenin tamamlanmasıyla beraber uluslararası yük kapasitesi artacak. Taşınan her yük Türkiye ve Tekirdağ ekonomisine katkılar yapacak” dedi. Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Erdem Direkler başkanlığında bir araya gelen protokol ve STK temsilcileri, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı Çerkezköy Kapıkule Kesiminin İnşası Projesinin bilgilendirme toplantısı gerçekleştrildi. Toplantıya Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Erdem Direkler ve Tekirdağ'daki kurum müdürleri katıldı.

 

Haber / Şaban KATRDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10