Pazarın gözdesi 'Polat' ve 'Mecit'

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Çerkezköy Belediyesi tarafından Pınarca yolu üzerinde kurulan Kurban satış pazarında hareketlilik iyiden iyiye arttı. Çerkezköy'de kurulan kurban pazarında kenti

Çerkezköy 1.08.2019 18:00:00 0
Pazarın gözdesi

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Çerkezköy Belediyesi tarafından Pınarca yolu üzerinde kurulan Kurban satış pazarında hareketlilik iyiden iyiye arttı.

 

 

YOĞUNLUK ARTIYOR

 

Çerkezköy’de yaklaşan Kurban Bayramı ile beraber canlı hayvan pazarında hareketlilik sürüyor. Kurbanlık alan vatandaşlar ile besiciler arasında sıkı pazarlıkların yaşandığı pazarda her geçen gün yoğunluk artıyor. Kurban Pazarı'nda yer alan besiciler, fiyatların geçen yıl ile aynı seyrettiğini belirterek, vatandaşların ilgisinden memnun olduklarını ifade ediyor. Küçükbaş hayvanların fiyatları bin ile 2 binlira arasında değişirken, büyükbaşlar 10 bin ile 18 bin lira aralığında satılıyor.

 

 

“YEM FİYATLARI ÇOK PAHALI”

 

Amasya’dan geldiğini kaydeden Kanber Bekdemir “ 120 tane küçükbaş hayvanımı getirdim satmak için. Satışlarımız başladı ama henüz daha hiç hayvan satamadım. Hayvan satamamamızın sebebi yemler çok pahalı, vatandaş alırken çok zorlanıyor bizde satarken çok zorlanıyoruz. Devlet buna bir imkan ve hak tanısın. Yem fiyatlarını düşürerek yardımcı olsun. Burada sürekli müşteri yolu gözlüyoruz, arkadaşlarımız da zor durumda” diye konuştu.

 

 

1000-1600 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR

 

Satışların güzel gittiğini ve son hafta yoğunluk yaşanacağını kaydeden Sedat Ak ise” Öncelikle vatandaşlarımızın kesecekleri kurbanları şimdiden Allah kabul etsin. Ben küçükbaş hayvan satıcısıyım. Aşağı yukarı 18-20 yıldan beri Çerkezköy'de ikamet etmekteyim. Buranın kendi çiftçisiyim. 300 küçükbaş hayvan getirdim. Aşağı yukarı 160-170 tanesini sattım. Satışlarımız iyi ama bizim çiftçi olarak tabi ki şikayetlerimiz var. Geçen sene canlı baskülü 25 liraya veriyorduk, yemin çoğu da 50 liraydı. Şimdi yine 25 liraya satıyoruz hayvanı ama yemin çoğu oldu 98 lira. Bu konuda şikayetçiyiz. Müşteri hakkında şikayetimiz yok çok şükür. Hayvanlarımızın aşağı yukarı yarısından çoğunu sattık. Fiyatlarımız bin TL-bin 600 TL arasında değişiyor. Satışlar memnunuz ama vatandaşlarımızın alım gücü bu sene biraz daha kritik.  Biliyorsunuz hafifte olsa ufak bir kriz söz konusu. O yüzden biraz alım gücü düşük. Şimdiden vatandaşlarımıza aldıkları hayvanlar için Allah kabul etsin diyoruz. Biz vatandaşlarımıza çiftçiler olarak elimizden geldiği kadar yardımcı oluyoruz. Yine bir Kurbanı kazasız belasız atlatacağız inşallah” dedi.

MARKETLER ETİN KİLOSUNU 110-115 TL’DEN SATIYOR

En büyük sıkıntıların masraf olduğunu kaydeden besicilerden Fırat Çavraş “ Çadırımız masraf, evimiz masraf, elektriğimiz masraf, kiramız masraf. Adam market işletiyor, 12 kilo et bin iki yüz  kırk beş liraya. Bize burada etin kilosu 45 liraya gelmiyor. Adam etin kilosunu 110 liraya 115 liraya satıyor. Bizim burada etin kilosu 40 liraya gelmiyor. Yani 40 liraya gelmediği halde vatandaş buraya gelecek kurbanını görecek, alacak. Ama vatandaş pahalı diyor ve almıyor. Ama aynı şeyi aynı imkanları fazlasıyla marketler sunuyor, adam bin üç yüz liraya 12 kilo et alıyor. Hani onunda kurban olduğu belli değil. Belki adam kesiyor 70 kiloluk bir koç bunu üç kişiye et olarak paylaştırıyor. Kurban olduğu bile belli değil, ne olduğu belli değil. Biz burada şunu söylüyoruz tüm vatandaşlar görsün gözüyle etin kilosu kırk lirayı geçmez çadırlarda. Burada üreticiye, hayvancıya destek olsunlar. Eğer bu ülkede üreticilik biterse bırak 100 liraya marketten almayı iki yüz liraya eti bulamazlar. Yani ithal bir yere kadar çözüm olur, ithal olayı bitti artık. Kendi üreticisine, kendi vatandaşına destek olsun bu halk. Bizde hayvanlar ucuz. Biz burada pazarlıkla kesimi falan derken bin yüz liraya bin iki yüz liraya veriyoruz. Yani fiyatlarımız uygun. Adam yazmış ki kurumsal firma, bin yüz lira 12 kilo et diye. Yani bunlar uçuk fiyatlar. Eğer gerçekten bu halk kurban kesmek istiyorsa, gerçekten kendi üreticisine destek olmak istiyorsa alacakları yer çadır olacak. Çünkü biz her zaman buradayız, biz her zaman varız. Onlar kadar zengin değiliz, kredi kartına 12 taksit yapamıyoruz ama biz imkanlarımızla, kendi ürettiğimiz hayvanlarımız ile her zaman vatandaşımızın yanındayız. Biz devletin başında kim varsa, devletinden iktidarına herkesten bu konuda yardım istiyoruz. Yani hayvancılığı serbest piyasaya düşürmesinler. Hayvancılık yapanlara destek versinler. Ben bu hayvana 12 ay bakıp buraya getiriyorum satmak için, bu benim geçim kaynağım. Ben bunları satınca gideceğim yem parasını ödeyeceğim, kardeşimin düğününü yapacağım, arsa alacağım. Burada bir döngü de var. Ülke ekonomisine destek olmak istiyorlarsa kendi üreticisini destekleyecekler. Vatandaşlarımızdan bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz” diye konuştu.

“23 BİN TL’DEN KAPIYI AÇIYORUZ”

Pazarın gözdeleri arasında yer alan 1 tonluk ‘Polat’ın sahibi Aykut Biçer “ Pazarın en büyük hayvanını biz satıyoruz. Kurban pazarına getirdik ve alıcısını bekliyoruz. Bir ton ağırlığındaki ‘Polat’ı 22 bin TL’den satışa çıkardık” diye konuştu. Pazarın bir diğer gözdesi olan 980 kilogramlık ‘Mecit’in sahibi Erkan Oymak ise Kırklareli Babaeski Büyükmandıra’dan Çerkezköy’e geldiğini kaydetti. Çerkezköy’e getirdiği 40 büyükbaş hayvanı kurban bayramına 10 gün kala sattığını kaydeden Oymak “ Bütün büyükbaşları satarken, sadece pazarın gözdeleri arasında yer alan 980 kiloluk Mecit kaldı. Mecit’i almak isteyen vatandaşlarımıza kapıyı 23 bin TL’den açıyoruz” dedi.

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10