Akay: Çerkezköy'ü bölmeyin, toprak altından geçin diyoruz

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, tarafından dün saat 12.00'da muhtarla birlikte öğle yemeğinde buluştu. Başkan Akay, "Çerkezköy'ün en önemli olarak gördüğüm hızlı t

Çerkezköy 24.09.2019 17:01:00 0
Akay: Çerkezköy

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, dün saat 12.00’da muhtarlarla öğle yemeğinde buluştu. Başkanı Vahap Akay, projenin Çerkezköy’e katma değer katacağını ancak sorunlar konuşulmazsa gelecekte hem ucube bir görüntünün olacağını hem de trafik sorunu oluşturacağını belirtti.

 

PROJE HAKKINDA ELİMİZDE VERİ YOK

 

Hızlı tren projesini Çerkezköy’ün en önemli projesi olarak belirten Başkan Akay, “Çerkezköy için hayati önem taşıyor. Çerkezköy’e ve bölgeye katma değer katacak bir proje. Şüphesiz projenin büyüklüğü, Edirne ve İstanbul bölgesinde sadece ve sadece Çerkezköy’ün içerisinden geçmesi sebebiyle dahi Hem Çerkezköy’e hem de bölgeye çok ciddi katkılar sunacak. Ancak kamuoyu olarak bazı şeyleri biliyor olmamız lazım. Yapılacak Hızlı Tren Projesi tabi ki katkı sağlayacak ancak Çerkezköy’ün trafik sorununu kökten değiştirecek ve bizim bunları konuşmamıza dahi fırsat olmayacak. Elimizde veri resmi bir veri yok. Aynı zamanda Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin eline gelen bir veri yok.” şeklinde konuştu.

 

 

KAMUOYUNUN BİLMESİ GEREKEKEN İKİ MESELE VAR

 

Projenin çözüme kavuşması gerektiğini söyleyen Akay, konuşmasına şöyle devam etti: “Ancak sıkıntıların dile gelmesi için elde veri olması lazım. Şimdi niye veri yok, sorun ne? Ya da konuşmamız gereken ne? Çözüm üretmemiz gerekiyor. Bu konu hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi gereken iki mesele var. Şimdi Çerkezköy, Ambardere bölgesinden giriş yapan ve Çerkezköy’ün ilçesinden geçerek Kapaklı’nın dışından devam eden Çerkezköy ilçesini ikiye bölecek hızlı tren projesi. Aynı zamanda Kapaklı ve Saray’ı da yakından ilgilendiren mesele çünkü oradan gelen araçları da Çorlu bölgesine aktaracak üstten çözümleri, alttan çözümleri şu ana kadar almış olduğumuz verilerle sıkıntılarımızın olduğunu bir kere daha kamuoyu ile paylaşmak istiyorum”

 

ŞUAN Kİ İMAR PLANI UYMUYOR

 

Hızlı trende hemzemin geçişinin olmadığını belirten Başkan Vahap Akay, “Birinci sıkıntımız Hikmet Uğraş Caddesi ile Hükümet Caddesi’ni birleştiren hatta. Hızlı trende hemzemin geçit olayı yok. Şu anda Çerkezköy içerisinde bir Hemzemin,  İstasyon Mahallesi’nde bir hemzemin de atılım kavşağının orda geçiyor. Ancak hızlı trenle bu durum ortadan kalktığı için ya alttan ya da üstten geçecek. Bunun çözümlerini bugünden konuşup eğer sıkıntıları varsa bunu kamuoyu nezdinde paylaşarak ilerliyor olmamız lazım. Ancak bugüne kadar elimize gelen Çerkezköy sınırlarına dair bir plan yok. Mevcut imar planının dışında hızlı trenin geçmesi ile ilgili projeler var. Ancak kamulaştırmanın başladığı, Çerkezköy dışında kamulaştırmanın olduğu yerler var. Çerkezköy’ün hızlı bir geçişle Çerkezköy’ü dört metre duvarla örülerek hızlı trenin geçtiği ve sonradan çözümlerin olacağı endişesindeyiz.  Şunu izah etmek istiyoruz. Bir hükümet Caddesi ile Hikmet Uğraş Caddesi’nin birleştiği noktada demiryollarının ve projeyi yapan firmanın üstten geçme gibi bir niyeti var. Ciddi kamulaştırma maliyetlerinin belediyeler tarafından karşılanması gibi gözüken bir geçiş planı var. Üstten geçirme kabiliyeti olmadığını bugün paylaşıyorum. Esas sorunumuz Kapaklı ve Saray bölgesini Çorlu tarafına aktaracak geçiş yolu olan Çerkezköy BSH kavşağının yerine dört metrelik bir duvar örülmesi. Şuan ki imar planı uymuyor.” ifadelerini kullandı

 

SORUNLAR BUGÜNDEN KONUŞULMASI GEREKİYOR.

 

Sorunlarımızı konuşmazsak bu projenin Çerkezköy’e sorunlar doğuracağını da söyleyen Başkan Vahap Akay, “Şimdi derdimiz, Çerkezköy’e katma değer kazandıracak bu büyük projenin Çerkezköy’ün başına bir trafik sorunu oluşturmaması. Artık arabalar nerden geçer, ulaşım nereden sağlanır? Yaklaşımıyla bu meselenin bugünden konuşulmasından yanayım. Eğer dört metre bir duvarla BSH kavşağından geçtiğiniz anda Çerkezköy’ü alt ve üst olarak bir duvarla kapatmış olacaksınız. Böylece trafiğin bütün yükünü Atatürk Viyadük’üne yüklenecek. Dört metre duvarın altından bir geçiş bırakarak, imar planına uymayan bir şekilde bu geçişten gidin gelin derseniz; yüz 70 bin olan Çerkezköy’ün nüfusunu, hemen kıyımızda yüz 20 bin nüfuslu Kapaklı ilçesi var. 390 bin nüfuslu iki ilçenin arasından bir hızlı tren geçmesi ve geçiş güzergâhlarında oluşabilecek sorunların bugünden çözüme kavuşması lazım.” dedi.

 

 

 

OTOPARK SORUNU ÇÖZÜLMEMİŞ DURUMDA

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “İkinci önemli mesele ise, şuanda yapılması planlanan istasyon, mevcut tren istasyonun olduğu bölgeye gelecek. Ancak otopark sorunu çözülmemiş durumda. Hikmet Uğraş Caddesi buranın trafik yükünü kaldırmada zayıf kalacağından ciddi sorunlar meydana gelecektir. Bizim aldığımız bilgiler ışığında otopark sorunu hakkında her hangi bir çalışma yok.  Şuanda bir tren geldiği anda bile ciddi bir trafik yoğunluğu oluşuyor. Bizimle paylaşılan kadarıyla bunun çözülemediği, çözülmesine dair her hangi bir çalışma olmadığını söyleyebiliriz. Çarşamba günü Edirne’de temel atma törenimiz var. Edirne’den gelen bu çalışma Çerkezköy’ün önündeki böylesine hayati bir meseleleri daha çözemediğimizi ya da çözüme dair bir bilgi ulaşmadığını olası sıkıntıları bugünden Çerkezköy kamuoyuna paylaşmak adına burada sizlerle bir kere daha paylaşmış olduk.” diye konuştu.

 

“YERİN ALTINDAN YOL YAPALIM”

 

Sizin bir öneriniz oldu mu? Soruna cevap veren Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay , “İnşaat bir şekilde yapılacaksa sorunlar çözülür. Yol bulunur konuşulur ya da kendileri bulur. Ama en eksik anlattığımı tamamlamış oldun. Bizim önerimizde bu dosyada yazıyor zaten. Çerkezköy’ün BSH kavşağına yaklaşırken dört metre duvarla Çerkezköy’ü bıçak gibi ikiye bölmek yerine, tünel açarak biz üst yolu kullanabilir duruma gelmek istiyoruz. Yani Çerkezköy’ü bir duvarla bölmek yerine yerin altından bir yol yapalım. Çerkezköy’ü bölmeyin Toprak altından geçin diyoruz. Geçiştirilmeyi hissettiğim için bu durumu sizinle paylaşıyorum. Yeni kambur köprüler kazandırmak yerine balçık ve dalçıkla geçebilmenin yolları var. Teknoloji buna müsaade ediyor. Bu çözümleri tren yolu projesine yönelik Çerkezköy’ü ayrı tutulması lazım. Şehrin içinden geçen tek ilçe burası.” dedi.

 

ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZE KULAK VERİN

 

“O yüzden bu tarla yolunun üsten geçen bir köprü olarak düşünmemek lazım” diyen Vahap Akay, “Böylesine yoğun bir nüfusun içerinden geçiriyorsunuz. Çözüm önerilerimize kulak verilsin dikkate alınsın eğer bizim öngördüğümüz sıkıntılar bugünden konuşulmazsa Çerkezköy’ü yarın yeni biçimsiz köprülerle, biçimsiz geçişler olacak. Bugün bile trafik sorununa yeni çözümler getirmeyi eksikliğini yaşarken, bunları bir kat daha katlatmak Çerkezköy’e haksızlık olacaktır. O yüzden çözüm önerileri bugünden konuşulmasını talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

 

MİLLETVEKİLLERİ İLE BU KONUYU PAYLAŞACAĞIM

 

Bu konu çözülmezse Çerkezköy’e çeşitli sıkıntılar doğuracağını söyleyen Başkan Akay, “Biz gereken şeyleri paylaştık. ‘Biz geleceğiz bütün sıkıntıları çözeceğiz’ denildi. Bugün artık bir yola çıktık bu saatten sonra değişmez gibi şifai ifadeyle bir değişim var. Benimde tereddüdüm tam da bu. Yani bunlar gelse Çerkezköy’e baksa gözle görerek bu tren nereden geçecek. Ben buraya dört metre duvar koyarsam acaba neler olabilir? Bir gözle bakılarak buna karar verilebilse kabul. Ancak o da yok. Kâğıt üzerinden bakmakla gelip bakmak arasında ciddi farklar var. Gelip bakılsa biz buradan dört metre yukardan geçireceğiz de, buradan ciddi bir şehre giriş çıkış var. Namık Kemal Bulvarı BSH kavşağın hemen orada 7-8 bin kişi çalıyor. Güveniş Caddesi, Hayrabatur Caddesi, 5 yol kavşağı burası. Çerkezköy’ün en önemli sanayi kuruluşlarının olduğu yerde biz buradan 4 metre yukarda bir tren yolu geçeceğiz. Sonrasında ne yapacağız? Bugün bu konu hakkında konuşulacak ve düşünülecek imkân var. Bu konu çözülmese Çerkezköy’e çeşitli sıkıntılar doğuracak. Ben bu konuyu bütün milletvekillerimizle başta Sayın Milletvekilimiz Şentop, olmak üzere paylaşacağım. İnşallah çözümlere kavuşur diye ümit ediyorum.” dedi.

 

“KARAYOLLARINDAN CEVAP BEKLİYORUZ”

 

Toplantıda Akay muhtarların çöp konteyneri, sokak köpekleri, alt-üst yapı, sokak düğünleri ile ilgili talep ve şikayetlerini tek tek not aldı. Bağlık viyadüğü ile ilgili yöneltilen soruyu da cevaplayan Akay “ Yılan hikayesine dönen bağlık köprüsü bu hafta yatırım planına alınacak. Projesi hazır. Karayollarından cevap bekliyoruz. Bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız” diye konuştu. Tüm cadde ve sokakların isimlerinin yeniden revize edileceğini söyleyen Akay “Mükerrer sokakların isimleri değiştirilecek. Çalışmaları ASELSAN yürütüyor. Çalışmaların tamamlanmasından sonra sokak ve caddelerin tabelaları asılacak” dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10