Çetin: İnşaat ruhsatlarında yüzde 30 indirim yaptık

Kapaklı Belediyesi Ekim ayı ikinci oturumunu dün gerçekleştirirken, komisyonlara gönderilen konular oy birliği ile kabul edildi. Tarife komisyonuna havale edilen ve oy birliği ile kabul edilen ücret tarifeleriyle ilgili konuş

Kapaklı 7.10.2019 16:25:00 0
Çetin: İnşaat ruhsatlarında yüzde 30 indirim yaptık

Kapaklı Belediyesi Ekim ayı meclis toplantısının ikinci oturumunu Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin Başkanlığında dün gerçekleştirdi.

 

MECLİSTEN OY BİRLİĞİ İLE GEÇTİ

 

Saat 14.00’de başlayan toplantıda ilk olarak plan ve bütçe komisyonuna havale edilen gündem maddeleri görüşüldü. Gündemin ilk maddesinde 2020-2044 yılı stratejik plan ile ilgili bilgilendirilmede bulunulurken, stratejik plan ise oy birliği ile kabul edildi. Plan ve bütçe komisyonuna havale edilen 2020 performans planı da meclisten oy birliği ile geçerken, dördüncü gündem maddesinde 2020 malı yılı gelir ve gider bütçesi görüşüldü. Yapılan bilgilendirmede 2020 yılı gelir ve gider bütçesinin denk olarak 150 milyon TL olarak tahmin edildiği kaydedildi. 2020 yılı gelir ve gider bütçesi de meclisten oy birliği ile geçti. Gündemin bir diğer maddesinde ise bir önceki toplantıda plan ve bütçe komisyonuna havale edilen Saray 41.Komando Tugay Komutanlığının 25 adet oturma bankı talebi görüşülürken, ilgili gündem maddesi de meclis tarafından oy birliği ile kabul edilirken, ilçede derece elde eden sporcuların ödüllendirilmesi için Belediye Başkanı Mustafa Çetin’e yetki verilmesi de oy birliği ile kabul edildi.

 

 

 

CENK ÜNAL’IN İSMİ VERİLDİ

 

Gündemin altıncı maddesinde İmar Komisyonuna havale edilen gündem maddeleri görüşüldü.  Yanıkağıl mahallesinde ismi olmayan parka 29 Ağustos 2019’da geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybeden Cenk Ünal’ın isminin verilmesi konusu oy birliği ile kabul edilirken, Kapaklı’da herhangi bir isimsiz yola 57.Alay isminin verilmesi konusu da daha detaylı incelenmesi ve komisyon çalışmalarının devamına oy birliği ile kabul edildi. Bir önceki mecliste imar komisyonuna havale edilen Mimar Sinan Mahallesi Baran Sokak 608 ada park alanına 15 Temmuz şehidi Ömer Halisdemir’in isminin verilmesi görüşüldü. Komisyon raporunda “ İlgili gündem maddesi incelenerek ilçemiz Mimar Sinan Mahallesi Baran Sokak 608 ada nolu park alanına Karaağaç Kafkas parkı ismi verilmesi komisyonca oy birliği ile kabul edilmiştir” ifadeleri kullanıldı. Komisyonun aldığı bu karar meclis tarafından da oy birliği ile kabul edildi.

 

“ İNŞAAT RUHSATLARINA YÜZDE 30 İNDİRİM”

 

Gündemin son maddesinde tarife komisyonuna havale edilen ücret tarifeleri görüşüldü. Konuyla ilgili bilgilendirmede bulunan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin “ İlçemizde inşaat ruhsatlarını daha cazip hale getirmek için iş dünyasının talepleri vardı. Yaptığımız çalışma neticesinde yol harcamalarına katılım payında asfalt yol için yüzde 10 indirim yapıldı. Stabilize, soğuk, asfalt, parke taşı, beton yol için alınan ücretlere zam yapılmadı. Yol işgalleri için yüzde 55 indirim yapılmadı. Uygulama ile birlikte inşaat ruhsatlarına yaklaşık olarak yüzde 30’a yakın indirim gerçekleşmiş oldu. Devir işlemleriyle ilgili de yüzde 53’e yakın indirim kararı alındı. İfraz işlemlerinde zam yapılmadı, geçen yıl ki ücretler uygulanıyor. Sıkıntılı dönemde en azından ilçemizde yaptığımız indirim iş dünyasının önünü açar ve kapaklıya daha fazla yatırım gelir” dedi. İlgili gündem maddesi de oy birliği ile kabul edildi.

 

“İSİMLERİ VERİLEBİLİR”

 

Dilek ve temenniler kısmında konuşan CHP grup sözcüsü Halil İbrahim Erkan” İlimizde, bölgemizde ve Türkiye içerisinde ödül alan kardeşlerimize bugüne kadar belediye olarak ödül veriyoruz ama son olay daha farklı benim açımdan. Bu Türkiye içerisinde ve bölgeyi kapsayan bir başarı değil Avrupa gibi önemli bir başarı. Ödülün daha detaylı incelenmesi hatta benim ve grubumuzun naçizane tavsiyesi bu kardeşlerimizin isimlerinin kalıcı olması adına bir cadde olabilir bir tesis olabilir bir park olabilir buralara verilmesini de değerlendirirseniz bizi mutlu edersiniz” dedi.

 

“GEREKEN DESTEĞİ VERECEĞİZ”

 

Erkan’ın ardından konuşan Başkan Çetin “ Şampiyona öncesi sporcular aileleri ile yanıma geldiler. Aileleri dinlediğimde hakikaten kendi imkanlarıyla çocuklarını bugüne kadar yetiştirdiklerini, çocukların gelecekte de daha başarılı olmak için azimlerini gördüm. Geçmişte verilen desteklerin aslında bakarsanız onları tatmin etmediklerini kendi ağızlarından da dinledim. Aslında bakarsınız bende aynı şekilde düşünüyorum. Tabi ki isimlerini yaşatacağız ama bu çocuklarımıza da sahip çıkmak istiyoruz. Bunların gelecekte inşallah yetişkinlerde de Avrupa Şampiyonu olmalarını sağlamak için meclisin desteği ile beraber birlikte kararlar alırız diye düşünüyorum. Ben bunların Kapaklı Belediyesi'nin bünyesine dahi alınmasını teklif ettim aileye. Hoca ile ilgili bir sıkıntı var hoca sıcak bakmıyor. Saraylı bir hocamız var.  Gerekirse onu da çağırırız onu da bünyemize dahil ederiz. Önemli olan bu gençlerin gelecekte de başarılarının devamını sağlamak. Aile bu konuda çok istekli, çocuklar çok istekli. Bizde onlara gereken her desteği vereceğiz inşallah” dedi.

“BAŞKAN’DAN TALEPTE BULUNDUK”

Kapaklı’da vatandaşların devlet hastanesine gidip gelmeyle ilgili yaşadığı sıkıntının dile getirilmesi üzerine konuşan Başkan Çetin “ Bunu mesela önerge yapabiliriz. Kadir Başkanımız buraya geldiğinde 11 ilçeyi gezerken 7. ilçe olarak bizi gezdiklerinde burada bunu dile getirdik, ifade ettik.  Ve 3 ay servis çıkarmış. Zarar ettiklerini söylediler. Bu zararın sebebini biz sonuçta servis buradan kalkıyor.Otobüsler belli noktadan kalkıyor. Eğer ilçemizin içine girerse zarar etmeyeceğini, kar elde edeceğini düşünüyoruz. O zaman onlar 5 tane otobüs kaldırmışlar biz 2 tane istedik hatta 1 tane çıkarın dedik. Göreceksiniz kar elde edeceksiniz demiştik. Bunu tekrar önerge olarak hazırlayalım. Bir diğer konuda Pınar Bulvarı'nı inşallah güzel bir hale getirmek istiyoruz. Servisleri en azından buraya içeri girmesin bir güzergah belirlemek istiyoruz. Bir diğer konu da OSB ile görüşüyoruz şuanda hazır böyle bir sorun varken OSB'nin girişinde Defocto'nun yanında bir yol açılırsa bize oradan bir köprü yapılıp karşıya geçilirse en azından Kapaklı'nın içine girmek zorunda olmayan servisler oradan çıkar Saray'a devam eder ve önemli bir yük hafifler. Bunların takibini yapmaya çalışıyorum. Böyle önerilerinizde varsa bunları hep birlikte değerlendirebiliriz” dedi.

 

“MÜTEAHHİT ÇALIŞMAK İSTEMEDİ”

 

Pazar yerinin akibeti hakkında konuşan Başkan Çetin “Konuyu biz yargıya taşıdık. Biraz daha beklememiz gerekiyor. Ben şimdi burada açıklama yaparsam yanlış şeyler söylemiş olabilirim. Biz oranın incelenmesini talep ettik. Müteahhit de ondan sonra bir daha hiçbir işlem yapmadı. Biz müteahhide çalışma demedik, gel işini bitir dedik ama müteahhit gelmiyor. İki tane süre uzatma almış biri 3 ay biri 2 ay toplam 5 aylık bir süre uzatımı almış. Bu 5 ayda işini bitirmedi. Geçende tekrar geldi 45 günlük bir süre uzatımı bizden istedi. Müteahhit aradan çıktıktan sonra orası ile ilgili biraz sizlerle de istişare edip oraya ne yapabiliriz nasıl değerlendirebiliriz, birlikte nasıl çözüm üretebiliriz bakacağız. Biz bir denetim istedik bir kontrol istedik. Bu kontrolden sonra çıkacak tabloya göre açıklama yapmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Biz orayı alan müteahhide 'işi bırak, git, yapma, çalışma' demedik. Bu süre içinde işini bitirebilirdi bir engel yoktu ama o yapmadı, çalışmak istemedi” dedi.

 

“İRFAN MANDALI BÜSTÜNÜ ALSIN”

 

Gündem dışı olarak konuşmasını sürdüren Başkan Çetin, “Bizlerin önemli değerleri var. Ömer Halisdemir de bu değerlerimizden bir tanesi. Atatürk Mahallesinde bulunan Ömer Halisdemir heykelinin yerini vatandaşımız beğenmese de oraya yapılmış. Onu daha iyi yerlere taşıyabiliriz. Geçen dönem sebebi her ne olursa olsun başlayıp bir sürü büstün Kapaklımızın değişik köşelerine yerleştirildiğini biliyoruz. Bu konuda geçen hafta Saadet Partisini ziyaret ettiğimizde Necmettin Erbakan’ın büstünün kaldırılmasını rica ettiler. İsminin bir eserde yaşatılmasını istiyoruz dediler. Açıkçası İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu araçları sergiledi ya biz de büstleri sergilesek bayağı büstümüz var. Bunların bir ömrü var. Bunlar o gün için estetik olsun diye yapılmış olabilir, saygı duyuyorum ama toplumda bazı şeyleri ayrıştıran bölen bir yanı da olduğuna inanıyorum. Öncelikle Veysel Güven’den rica ediyorum babasının büstünü kaldıracağını söz vermişti. Büstlerin kaldırılmasını rica ediyorum. Siz de İrfan Başkana söylerseniz o da gelsin o büstünü alsın. Bizim isteğimiz bu. Bazı kutuplaştırmaları bir tarafa bırakmak için bunu istirham ediyorum. Güzel eserler yapalım onlara isimleri verelim. Hassasiyetle sizin de yaklaşmanızı rica ediyorum.” dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10