Çukur'un 'İdris Babası' Ercan Kesal okurlarıyla buluştu

"Çukur" dizisinde "İdris Koçovalı" karakterini canlandıran ünlü oyuncu, yönetmen ve yazar Ercan Kesal, 2.Kapaklı Kitap fuarının ilk gününde hayranlarıyla bir araya geldi. Söyleyişinin ar

Kapaklı 25.10.2019 17:12:00 0
Çukur

Sinemayla olduğu kadar kitaplarıyla da adından söz ettiren Ercan Kesal 2.Kapaklı Kitap fuarında okurlarıyla buluştu.

 

“FUARLAR KIYMETLİ YERLERDİR”

 

Dün saat 14.00’de gerçekleştiren söyleşiye öğrenciler ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Kapaklı’ya ilk kez geldiğini ve Kapaklı’da olmaktan mutluluk duyduğunu kaydeden Yazar Ercan Kesal “ Fuarın bu yıl 2’ncisi düzenleniyor. İnşallah devam eder. 3’üncüsü, 4’üncüsü ve nicesi olur. Fuarlar okuyucu ile yazarı buluşturan kıymetli yerlerdir. Kitaplar hayatınızdan hiç eksik olmasın. Sadece fuar etkinliği olarak kalmaz. Kitaplarla olan ilişkiniz hep sürer” dedi.

 

 

“ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİN”

 

Asıl mesleğinin tıp doktorluğu olduğunu ifade eden Kesal “Doktorum ve aynı zamanda da yazarım. Sinema oyuncusu, film yönetmeniyim. Bütün bunları becerebilmenin, başarabilmenin tek sebebi kitap okumaktır. Sadece kitap okuyarak birçok şeyin üstesinden gelebilirsiniz. Ama bu internetten, sosyal medyadan bazı şeyleri okumak olarak olmamalı. Bayağı kitap alıp altını çizerek, ara sıra notlar çıkartarak, kitabın yanında bir deftere kitaptan öğrendiklerinizi yazarak, kitapla uğraşarak, kitapla hemhal olarak yapmanız gereken bir şey. Yatarken okunması gereken bir şey değil kitap. Yatarken okunmaz, uykunuz gelir. Kitap masada okunur. Altı çizilerek okunur. Notlar çıkartılarak okunur. Bunu tavsiye ederim. Ben hep öyle yaptım. Onu bir alışkanlık haline getirin” diye konuştu.

 

 

TAVSİYELERDE BULUNDU

 

Kesal “ Sinemacı da olmak istiyorsanız, oyuncu da olmak istiyorsanız, yazar da olmak istiyorsanız, mühendis de olmak istiyorsanız fark etmez. Çok okumalısınız. Oyunculukla okumanın ne alakası var demeyin. Ben hayatım boyunca oyunculuk eğitimi almadım. Ben oyunculuk yapabiliyorsam sebebi edebiyattır, kitaplardır” dedi.

 

“ÇUKUR’DA DEVAM ETMEYECEĞİM”

 

Söyleşinin ardından öğrencilerin merak ettiklerini cevaplayan Kesal ‘ Çukur dizisinde devam edecekmisiniz’ sorusuna ise” Çukur dizisinde devam etmeyeceğim. Öldüm ben. Dizileri çok ciddiye almayın. Onları seyredersiniz. Ama onlarla özdeşleşmeyin sakın. Hayal dünyasında bizim uyduruğumuz şeyler. Her gün 7-8 kişinin öldüğü, polisin girmediği bir mahalle olur mu?” cevabını verdi.

 

“İLKOKUL ÜÇÜNCÜ SINIFTAN BU YANA DÜZENLİ OKUYORUM”

 

Kesal “İlkokul üçüncü sınıftan bu yana düzenli bir şekilde kitap okuyorum. O dönemlerde olanaklar gerçekten çok geniş değildi. Ben Avanasluyum. O dönemler küçük bir kasabada yaşarken sürekli olarak halk kütüphanesine gidiyordum ve kitapları okuyordum. Haftada 1-2 kitap okuyordum.Kitap okuma alışkanlığım ortaokul ve lisede de devam etti. Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra da bazı tıp kitapları okudum. Daha sonra psikoloji mastırı yaptım. Sosyal antropoloji doktorası eğitimi aldım. Bütün bunlar branşlaştırdı beni. Bazı kitapları seçerek okumaya başladım. Şimdilerde de mutlaka her hafta ya da 10 günde 1 kitap bitiriyorum. Bu alışkanlık size yerleşsin ve bunu ömür boyu sürdürün. Ama kitapları geçici, unutmak üzere okumayın. Notlar alın. İleride yazmaya başladığınızda o notlara çok ihtiyacınız olacak. Benim bütün senaryolarım geçmişte okuduğum kitaplardan çıkarttığım paragraflardan ilham alarak yazdığım senaryolardır” diye konuştu.

 

“OKUMAZSANIZ YAZAMAZSINIZ”

 

Yazmak kendisini her zaman iyi hissettirdiğini kaydeden Kesal “ Ben yazıp bitirdiğim zaman kendimi gerçekten çok iyi hissediyorum. Çok okuduğunuz zaman bir süre sonra mutlaka yazmaya başlarsınız. Ama okumazsanız yazamazsınız. Ancak başkalarını okuyarak, başkalarıyla dolarak, ancak o zaman boşaltmaya başlayabilirsiniz. Yazmak biraz böyle bir şeydir. Yazdığınızın karşılığını alıyorsunuz ya bu önemli bir şey. ‘Demek ki yalnız değilim. Benim düşündüklerimi, yazdıklarımı paylaşan başkaları da var. Demek ki yazdıklarım başkalarına gidiyor’ duygusu veriyor ki bu da değerli ve insanı mutlu eden bir şey” dedi.

 

“HİKAYELERİ SEVİYORUM”

 

Gençlerin okumama problemi olduğunu kaydeden Kesal” Kitaplara uzaklar. Ama sadece diziler değil. Bence gençler dizilerden çok telefonda daha çok vakit geçiriyor. Bilgiye çok çabuk ulaştıkları için ve görsel bir dünyaya hapsoldukları için sabırsızlar. Benim de 13 yaşında bir oğlum var. Benim 10 bin kitaplık bir kütüphanem var. Ama kütüphaneye girmiyor. İlla kitap olmuyorsa da tabletten, cep telefonunuzdan rahatça kitap okuyabilirsiniz. Hatta kitapları seslendiriyorlar. Kitapları dinleyebilirsiniz de” diye konuştu. Hikaye kitaplarını sevdiğini kaydeden Kesal, yabancı yazarlardan Çehov’un, Türk yazarlardan Sait Faik Abasıyanık’ın hikayelerini sevdiğini kaydetti. Söyleşinin ardından Yazar Ercan Kesal, Kapaklı’daki kitapseverler için kitaplarını imzaladı.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10