Lise öğrencilerine çölyak hastalığı anlatıldı

Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü, Özel Optimed Hastanesi ve Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği tarafından Çerkezköy Seval Ahmet Çetin Fen Lisesi'nde düzenlenen seminer

Çerkezköy 31.10.2019 16:52:00 0
Lise öğrencilerine çölyak hastalığı anlatıldı

Çerkezköy Seval Ahmet Çetin Fen Lisesi’nde dün 13.00-15.30 saatleri arasında ‘Duy, dinle, destekle’ sloganıyla düzenlenen farkındalık seminerine İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden Diyetisyen Serhat İlbars, Özel Optimed Hastanesi’nden Op. Dr. Hakan Sunal, Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Gülcü, Okul Müdürü Fahrettin Karaman, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

 

O YÜZDEN SİZİN KAÇARINIZ YOK

 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Çölyak hastalığı hakkında bilgi veren Özel Optimed Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Hakan Sunal, öğrencilere kendi hayatından bahsetti. Sunal, “Biz damdan düşerek doktor olmadık. Çaba sarf etmeniz gerekiyor sizin de kaçarınız yok her şeyden önce. Hiç kandil denilen bir şey bilir misiniz? Biz onlarla ders çalıyorduk. O yüzden sizin kaçarınız yok. Her şeyden önce siz fen lisesisiniz. Bahane üretmeyin.” dedi.

 

ÖĞRENCİMİZ BUGÜN ÖĞLE YEMEĞİNDE AÇ KALDI

 

Çölyak hastalığını da anlatan Sunal, “Zil çaldı teneffüse çıktınız ne yaparsınız? Tabii ki kantine gidiyorsunuz. Peki, kantinden döner, tost, simit ve benzeri şeyler alıyorsunuz değil mi?” dedi. Uzman Sunal, çölyak hastası olan birine ‘sen kantine gittiğinde ne alıyorsun’ diye sorduğunda öğrenci kantine gitmediğini söyledi. Sunal, “İşte Çölyak hastalığı böyle bir hastalık. Öğrencimiz kantine gidecek tost alacak yasak, simit alacak yasak, döner alacak yasak mesela yemeğe gitti tulumba tatlısı vardı yasak, Bulgurlu çorba yasak. Öğrencimiz bugün öğle yemeğinde aç kaldı. Mecburi evden getirecek.”diye konuştu.

 

ÇÖLYAK HASTALIĞI BÖYLE BİR HASTALIK

 

Hikayeler ile çölyak hastalığını anlatan Genel Cerrahi Uzmanı Hakan Sunal, “Fıkranın kahramanı karın ağrısı ve ishalle yaşayan bir kişi. Bu hastalıktan o kadar çok bezmiş o kadar çok bezmiş. Arkadaşları ile sohbet ederken derdini anlatıyor. Arkadaşları ona diyorlar ki şunu ye ‘yiyemem’ bunu ye ‘yiyemem’ diyor. Arkadaşı ona ‘gastroentolog önereceğim ona git senin hastalığına çare olacak’ diyor. O kadar çok doktor doktor dolaşmış ki unutuyor. Çerkezköy’ün sokaklarında gezerken bana bir isim söylemişti gideyim bulayım. Söylenmesi de zor sonunda bir log log var. Gidiyor bakıyor orada psikolog filanca. Herhalde bu diyor. Gidiyor psikoloğa ne şikâyetini anlatıyor. Benim karnım ağrıyor, geçmeyen ishallerim var diyor. Neyse psikolog sonuna kadar dinliyor ve tamam anlaşıldı diyerek tedavi için bir şeyler veriyor. Sonra gönderiyor. Gel zaman git zaman o iki arkadaş karşılaşıyorlar. Arkadaşı ne oldu diyor. Tavsiye ettiğim doktora gittin mi diyor. Gittim diyor. Hastalığın geçti mi? peki diyor arkadaşı ama artık kafaya takmıyorum. Yani ishali ve karın ağrısı geçmiyor ama kafaya takmıyor. Şimdi olay şu Çölyak hastalığı böyle bir hastalık. Hastaların süreci genel bu şekilde oluyor. Geçmiyor şikayetleri. Bu hastalık böyle bir hastalık. Tahılların içinde bulunan Gluten bir protein maddesi Çölyak hastaları tükettiği zaman şikâyetler başlıyor.” ifadelerinde bulundu.

 

HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR

 

Sunal’ın konuşmasından ardından diyetisyen Serhat İlbars da çölyak hastalığı ile ilgili bilgiler verdi.  İlbars “Çölyak hastalığı bir ince bağırsak hastalığıdır. Buğday, arpa, yulaf gibi tahıllarda bulunan gluten maddesinin neden olduğu bir hastalıktır.İnce bağırsak dışında farklı organ ve sistemleri de etkileyebilir. Çocukluktan erişkinliğe her yaşta görülebilir. Çölyak hastalığının  tek ve kesin tedavisi glutensiz diyettir. Gluten diyet, buğday, arpa, yulaf gibi gluten içeren besinleri kesinlikle tüketmemektir. Hastalığın belirtilerine gelecek olursak da uzun süren ishal, uzun süren kabızlık, kilo kaybı, boy kısalığı, kemik erimesi gibi belirtileri vardır.Çölyak hastalığı bulaşıcı değildir kesinlikle.” dedi.

 

ÇÖLYAK İLE YAŞAMAK ZOR VE PAHALIDIR

 

İnsanların Çölyak hastalığını bilmesi ve duyarlılık kazandırmak için seminer verdiklerini ifade eden Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Gülcü, “Çölyak, bugün toplumun çoğunun bilmediği fakat başına gelince onunla yaşamayı öğrendiği ve yaşam biçimi haline getirdiği bir hastalıktır. Tabi ki Çölyak ile yaşamak zor ve pahalıdır” dedi.

 

BORCU ÖDEMEK İÇİN UĞRAŞIYORUZ

 

Okullarda Çölyak hastası olan öğrencilerin ve aileleri birçok problem yaşadığını anlatan Gülcü, “Öğrenciler arkadaşları ile ortak gıda tüketemiyor, içlerine kapanıyorlar. Arkadaşlarına karşıdan bakabiliyorlar. Bunları önlemek için birlik beraberlik içinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Biz yetişkinler bile nefsimize hâkim olamıyorken, çocuklarımızın dayanma gücü dayanma gücünü nasıl arttıracağız? Sorular bunlarla bitmiyor ama bir çözümde üretmek gerekiyor. Ekolojik tarım biyolojik beslenme, organik yaşam, Glutensiz hayat nesillerimize borcumuz değil midir? Derneğimiz olarak sol yanımız attığı sürece ‘hayalleri, umudu, azmi, sevgisi, saygısı, birlik ve beraberlik, iyi niyet ve Glutensiz Diyet ile nesilleri güldürmek ve onlara olan borcu ödemek, bu gökkuşağının altında hoş bir seda bırakmak adına yoluna devam etmektedir.” diye konuştu.

 

ŞİİR VE MÜZİK DİNLETİSİ SUNDULAR

 

Konuşmaların ardından Çerkezköy Seval Ahmet Çetin Fen Lisesi öğrencileri Gökçin Seçil Duran ve Deniz Hatice İlgin ‘Adı Glüten’ ve ‘Gelin Dostlar Çölyak’a’ isimli şiirleri okuduSonrasında iseÇerkezköy Seval Ahmet Çetin Fen Lisesi Müzik Öğretmeni Semih Coşkunses, İrem Çukur, Ecenaz Eşkin ve İsmail Candemir davetlilere müzik dinletisi sundu.

 

Haber/Ogün DÜRÜMLÜ

   


0282 726 91 91
0282 747 65 10