Diyabet hastalığına dikkat çekilecek

Çerkezköy Belediyesi ve Özel Optimed Hastanesi işbirliği ile Dünya Diyabet Günü nedeni ile 'Dünya Diyabet Günü Farkındalık Etkinliği' gerçekleştirilecek. Etkinliğin bugün saat 10.30â€

Çerkezköy 18.11.2019 15:53:00 0
Diyabet hastalığına dikkat çekilecek

Bugün saat 10.30’da Kızılpınar Kültür ve Sanat Merkezi’nde Optimed Hastanesi işbirliği ile gerçekleştirilecek olan ‘Dünya Diyabet Günü Farkındalık Etkinliği’ne tüm halkı davet eden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Kronik bir hastalık olan diyabet, her yaş grubu için tehdit oluşturmaktadır. Özellikle hızlı sosyal ve kültürel değişimler, nüfusun yaşlanması, kentleşme oranındaki artış, fiziksel aktivitelerde azalma, sağlıksız yaşam tarzı ve davranış biçimleri gibi nedenler diyabeti tetikleyen durumlardır” dedi.

 

ÜLKEMİZDE DE DİYABET HIZLA ARTMAKTADIR

 

Akay, “Diyabet sık görülen, kontrol altında tutulmazsa erken yaşta ölümlere ve engelliliğe yol açan, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur” diyen Belediye Başkanı Vahap Akay, “Yaşam boyu izlem ve tedavi gerektirir. Diyabet gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde giderek artmaktadır. Günümüzde küresel boyutta diyabet salgınından bahsedilmektedir. Bunun sebebi şişmanlık (Obezite) ve hareketsiz yaşamdır. Ülkemizde de diyabet hızla artmaktadır. Son yapılan çalışmalarda 20 yaş ve üzerindeki her 7-8 kişiden biri diyabetlidir. Diyabet sıklığı yaşlanma ile artmaktadır. Altmış yaş üzerindeki bireylerin yaklaşık olarak üçte biri (yüzde 35’i) diyabetlidir. Ülkemizdeki diyabet oranı açlık kan şekeri ve OGTT değerlendirmelerine göre 1998 yılında yüzde 7.2 olarak saptanmışken 2010 yılında bu oranın yaklaşık iki kat artarak yüzde 13.7’ye yükseldiği belirlenmiştir. Ülkemizde 2011 yılında yapılan Kronik Hastalıklar ve Risk Faktörleri Çalışması’nda AKŞ değerlendirmelerine göre ise yüzde 12 bulunmuştur. Nüfus artışı, yaşam süresinin uzaması, kentleşme, yaşam tarzı değişiklikleri (sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite azlığı) gibi etkenler diyabetin hızla artmasında rol almaktadır” diye konuştu.

 

OPTİMED HASTANESİ DOKTORLARI BİLGİ VERECEK

 

Diyabet hastalığı ile ilgili farkındalık oluşturmak ve hastalığa dikkat çekmek amacı ile Optimed Hastanesi ile birlikte ‘Dünya Diyabet Günü Farkındalık Etkinliği’ gerçekleştireceklerini belirten Belediye Başkanı Vahap Akay, “Bugün saat 10.30’da Kızılpınar Kültür ve Sanat Merkezimizde gerçekleştireceğimiz etkinliğe Optimed Hastanesi Diyetisyeni Sinem Kaya, Optimed Hastanesi doktorları Opr. Dr. Recep Çalışkan ve Doç. Dr. Emine Binnetoğlu katılarak, Diyabet hastalığı nedenleri, tanısı ve tedavileri ile ilgili bilgi verip, katılımcıların sorularını cevaplayacaklar” dedi.

 

Haber/Ogün DÜRÜMLÜ


0282 726 91 91
0282 747 65 10