Belediye özel insanları kahvaltıda ağırladı

Çerkezköy Belediyesi Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi üyeleri ve aileleri için 3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısıyla birlik ve beraberlik kahvaltısı düzenledi. Çerkezköy Kaymakam

Çerkezköy 3.12.2019 13:36:00 0
Belediye özel insanları kahvaltıda ağırladı

Saat 10:00’da Tokoçin Restaurant’ta düzenlenen kahvaltıya Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Emniyet Müdürü Sertan Topkaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, İlçe Nüfus Müdürü Gülhan Yavuz, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar, dernek üyeleri ve aileleri katıldı.

 

 

FARKINDALIK OLUŞTURUYORUZ

 

Programa katılan Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Emniyet Müdürü Sertan Topkaya ve İlçe Nüfus Müdürü Gülhan Yavuz, restorana tekerlekli sandalye ile girerek bu güne özel farkındalık oluşturdular. Kahvaltıda konuşma gerçekleştiren Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar “ 3 Aralık Dünya Engelliler gününün kutlanacak bir gün olmadığını ifade etmek istiyorum. Bu günde farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Kahvaltının organizasyonu düzenleyen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’a da teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

“YASANIN GEREKLERİNİ YERİNE GETİRİLMESİ UNUTULDU

 

Kocaçınar “ Ülkemiz zorlu bir dönemden geçiyor. Engelliler bir yandan yeni haklar ya da olanaklar kazanırken diğer yandan da yeni sorunlarla veya uygulamada karşılaşılan sorunlarla yüz yüze bırakılıyor. Engelliler Haftası başlarken engellilerin içinde bulunduğu sorunları kamuoyu ile paylaşmak ve yetkililerden çözüm bulmalarını istiyoruz: 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı Yasa’ya göre kamuya açık alan, bina ve ulaşım araçlarının başta engelliler olmak üzere herkes için erişilebilir olmasının sağlanması gerekiyordu. Konulan sürelere uyulmadı, defalarca süre ertelemesi yapıldı. Ve artık yasanın gereklerini yerine getirilmesi neredeyse unutuldu. Çeşitli defalar ilan edilen istihdam seferberliklerine rağmen engellilerin hem özel sektörde hem de kamuda en azından Yasa ile konulmuş kotalar oranında istihdam edilmesi gerekiyordu, engelliler istihdam konusunda da unutuldu. Yükümlülüklerini yerine getirmeyenler hakkında cezai işlem yapılmadı. Oysa SGK verileri üzerinden bile bunun kontrolünü yapmak mümkündü. İstihdam edilen engelliler de ne yazık ki yine raporlarına ve bilgi-becerilerine göre çalıştırılmadı, işyerlerinde ayrımcılığa maruz kalmalarına zemin hazırlandı” dedi.

 

“KAPSAM DIŞI BIRAKILDI”

 

Kocaçınar “ Engellilerin haklarından yararlanmaları için gerekli olan sağlık kurulu raporlarına ilişkin yapılan mevzuat değişiklikleri her seferinde daha fazla engellinin eğitim, istihdam başta olmak üzere haklarından mahrum olmasına neden oldu. Kanun Hükmün Kararname ile taşeron işçilerinin kadroya geçirilmesinde engellilerin zorunlu emekliliğe sevk edilmesi, zaten geçinme güçlüğü içinde olan engellileri çok düşük emekli ücretlerine mahkûm etti. Defalarca uyarmamıza rağmen evde bakım yardımı mevzuatı değiştirilmedi, toplam gelir üzerinden yapılan hesaplarla binlerce aile evde bakmakta oldukları engelli bireylerine yardım alamaz oldu. Başkalarının yardımına muhtaç duruma düşürüldü. Sürekli değiştirilen sağlık uygulama tebliğleri ile engellilerin kullanmak zorunda olduğu ortez, protez ve yardımcı araçlar, tedavileri için gerekli ilaçlar ya kapsam dışı bırakıldı ya da Kurum tarafından karşılanan tutarları indirildi. Çoğunluğu açlık düzeyinde bile gelir sahibi olmayan engelliler günlük yaşamlarını ve tedavilerini sürdürecek desteği alamaz hale geldi” diye konuştu.

 

YAŞANAN SIKINTILARI ÖRNEKLERLE AÇIKLADI

 

Engelli vatandaşların yaşadıkları maddi zorlukları örneklerle açıklayan Kocaçınar “Kullanım süresi 5 yıl olan bir tekerlekli sandalyenin piyasa fiyatı 3 bin TL. SGK bunun 500 TL’sini karşılıyor. Kullanım süresi 10 yıl olan bir akülü tekerlekli sandalyenin piyasa fiyatı 10 bin TL, SGK bunun yalnızca 2 bin 500 TL’sini karşılıyor. Çocuk felci geçirenler başta olmak üzere engellilerin kullandığı ve piyasa değeri en düşük 5 bin TL olan yürüme cihazı için en çok bin 200 TL veriliyor. Doktor raporuna göre farklı yapılardaki işitme cihazlarının en düşük fiyatı bin TL’den başlıyor. SGK bu cihazlar için en fazla 500 TL ödüyor. Epilepsi, kas hastalarının kullandığı birçok ilaçtan fark bedeli alınıyor, birçoğu da SGK tarafından hiç karşılanmıyor. Eğer bu sandalye veya cihazları alan engelli çalışıyorsa ödeyeceği farkın yanı sıra ayrıca yüzde 20, emekli ise yüzde 10 SGK kesintisi yapılıyor. Bütün bu sıraladıklarımız yaşanmakta olan sorunlarımızın sadece küçük bir örneğidir” dedi.

 

“FIRSATÇILAR YÜZÜNDEN YİNE BİZLER MAĞDUR OLUYORUZ”

 

Son dönemlerde çoğu yerde sağlık kurulu raporları üzerinde oyunlar oynandığını, kimilerinin yüksek paralar karşılığında engelli olmayanlara raporlar temin edildiğini ve bu yolla emekli bile olanların bulunduğunu duydukça kahrolduklarını kaydeden Kocaçınar, “Bu rüşvetçiler, fırsatçılar yüzünden mağdur olan yine biz engelliler oluyoruz. Toplumun, hükümetin, yerel yönetimlerin bizleri eşit vatandaşlar olarak görmelerini ve herkes kadar haklarımızdan eşit biçimde yararlanmaktan başka talebimiz yoktur” dedi.

 

“KAHVALTI SOFRASINDA BULUŞTUĞUMUZ İÇİN MUTLUYUM”

 

Kocaçınar’ın ardından konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “ Bugün engelli vatandaşlarımız, ağabeylerimizin, kardeşlerimizin, büyüklerimizin yaşam şartlarını, durumlarını bir kere daha görmek, bir kere daha bu durumun farkında olmak amacıyla bir aradayız. Böylesine güzel bir günde, güzel bir kahvaltı sofrasında buluştuğumuz için mutluyum. Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanım Gülnur Hanım’a bizleri buluşturduğu için teşekkür ediyorum. Bir arada olmak, dertlerimizi, sıkıntılarımızı zaman zaman da olsa aynı sofrada konuşarak paylaşmak bizim için kıymetli” dedi.

 

“HER ZAMAN SİZE KAPIMIZ AÇIK”

 

Kahvaltıda konuşan Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban da “Bugün Birleşmiş Milletler’e göre, onların ilan ettiği Dünya Engelliler Günü. Bu güzel organizasyon için dernek başkanımıza ve finanse eden belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Bugün bize de içeriye tekerlekli sandalye ile girdik. Sizleri bir nebze de olsun anlayabilelim, farkındalık yaratalım diye yaptık bunu. Devletimiz son yıllarda engelliler için pek çok yasa ve mevzuat çıkararak durumlarını iyileştirmeye çalışıyor. Bizler de elimizden geldiğince engellilere karşı anlayışlı olmaya gayret ediyoruz ve çalışıyoruz. Kapımız her zaman açık. Sadece kaymakamlık değil, diğer tüm birimlerimizin de engellilere her zaman kapısı açık. Her zaman yardımcı olmaya hazırız. Bunu bilmenizi istiyorum.Sağlıklı her insan bir engelli adayıdır. Sağlıklı her insanın gelecekte engelli olabilme potansiyeli taşıdığını da bilmenizi istiyorum. Engellilere acımak değil, anlayışlı yaklaşılması gerektiğine inanıyorum. Ve çalışmalarımızı bu doğrultuda yaptığımıza inanmanızı istiyorum”açıklamasında bulundu.

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10