By-Pass hastaları için yeni şans: MİDCAB

Özel İrmet Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Prof.Dr.İlhan Mavioğlu Trakya bölgesinde ilk kez uygulanan Minimal İnvaziv Koroner Arter By- Pass Cerrahisi (MİDCAB) kalp ameliyatıyla hastaların çok daha kısa bir sürede, no

Çerkezköy 8.12.2019 07:59:00 0
By-Pass hastaları için yeni şans: MİDCAB

Türkiye'de sayılı hastanede uygulanan MİDCAB yönteminin Trakya bölgesinde ilk kez Özel İrmet Hospital’de uygulandığını ileri süren Mavioğlu “ MİDCAB ameliyatları ilk defa 2009 yılında Amerikalı bir cerrah tarafından yapılmaya başladı. En önemli kısmı normalde Kroner By- Pass ameliyatlarında iman tahtası dediğimiz göğüs kemiği kesilerek ameliyat edilirdi aslında hastalar. Ve bu şekilde ameliyat olunca hastaların kemik iyileşmesi bir buçuk ay sürüyor. Hastaların iyileşme süreci boyunca hastaların sağ sola dönmeleri zor olurdu ve korse kullanmaları gerekirdi. Yine yara ile ilgili sıkıntılar yaşaması mümkün oluyordu.  MİDCAB ameliyatları bunu tamamen ortadan kaldırdı. Çünkü bunu bazı yerlerde kapalı diye nitelendiriliyor. Aslında tamamen kapalı değil ama çok küçük kesiklerle sol meme altından 4-5 santimetre kesilerle yapabiliyoruz. Aynı zamanda bu ameliyatları yaparken içerde By- Passları daha rahat yapabilmemiz için gelişmiş kamera sistemleri ve gelişmiş ekartiyor sistemleri kullanıyoruz. Bu şekilde aynı normalde önden kesilmiş gibi meme altından da aynı sayıda By-Pass ameliyatını 4-5 damara kadar aynı şekilde aynı kalitede yapabilme şansımız oluyor” dedi.

 

“İLK OLARAK 2016 YILINDA KULLANDIK”

 

Ameliyatlara Özel İrmet Hastanesi'nde 2016 yılında başladığını kaydeden Mavioğlu “ İlk önceleri tek damar ve iki damar olarak başladığımız ameliyatlara bugünlerde tüm damarlara yapabiliyoruz. Daha sonra 2017 yılında yapmış olduğum ameliyatların sonuçlarını Amerika’da bir kongrede sundum. Orada bu sonuçlar takdir toplamıştı. Bu yılın başında Hindistan’da yapılan Asya Kalp Damar Cerrahları Birliği toplantısına davet edildim. Orada da yine MİDCAB ilgili kendi tekniklerimi ve sonuçlarımı anlattım. Daha sonrasında tekniklerimle ilgili yine Asya Kalp Damar Cerrahisi Birliği’nin dergisinde bir yazım yayınlandı. Devamında Ekim ayında Çin’de yapılan Uluslararası Kardiyoloji Kongresi’nde yine davetli olaraktan bu tekniği ve bu teknikte kullandığım memeye giden atar damarı hazırlanmasını yönetimini anlattım. Bunlarda çok ilgi gördü ve çok ilgi topladılar. Bunun üzerine daha öncede talepte bulunmuşlardı. Bu özellikle ameliyatlar sırasında kullandığımız ekartiyor sistemi dediğimiz bizim ameliyatı yapabilmemizi sağlayan özel cihazları pazarlayan Amerika’daki bir firmanın isteği üzerine Filipinlerde Manila’da Ulusal Kalp Merkezi'nde çalışan iki doktor arkadaşımız hastanemize gelerek

bu tekniği öğrenmek ve izlemek istediklerini söylediler. Bende kabul ettim bunun üzerine 10 Kasım’da ülkelerinden uzun bir yol sonucunda Çerkezköy’e ulaştılar. Çerkezköy ve Çorlu’da misafir ettik. Daha sonra Pazartesiden Perşembe gününe kadar dört gün süre ile bizim hastanemizde gerçekleştirdiğimiz benim tarafından gerçekleştirilen 5 adet ameliyatı izlediler. Ameliyatlarla ilgili soruları sordular birlikte nasıl yapıldığı konusunda tartışmalar gerçekleştirdik kendileri çok faydalandıklarını söyleyerekten onları yolcu ettik. Ülkelerine döndükten sonra bu tekniği ilk defa hastalarına kullanmışlar ve çok başarılı olmuşlar. Bundan sonra bu teknikle devam edebileceklerini belittiler” dedi.

 

“BUNU YAYGINLAŞTIRMAK İSTİYORUM”

 

MİDCAB’in Türkiye’de özellikle hak ettiği ilgiyi toplamadığını kaydeden Mavioğlu “ Ben özellikle tüm hastalar için çok faydalı olduğunu düşündüğüm bu tekniğin ülkemizde de yeterince uygulanmasını ve daha fazla kişinin bu teknikten yararlanması gerekiyor. Teknik olaraktan başlangıçta zor gibi görünse de zaman içerisinde çok kolay öğrenilebilen ve uygulanabilen teknik olduğunu düşünüyorum. Hastaların kendileri de bunu talep etmeleri sayesinde çok daha fazla bölgede ve yerde bunu elde edebileceklerini umuyorum. Türkiye’de de yaygın olarak kullanılması amacıyla da bunun içi çeşitli broşürler hazırlamayı ve bunu yaygınlaştırmayı düşünüyorum” dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10