Doğalgazda tasarruf etmenin püf noktaları

Havaların soğuması ile birlikte vatandaşlar kombileri açmaya başladı. Doğalgaza gelen son zamlardan sonra vatandaş bu kış doğalgaz yakımın da nasıl tasarruf ederim derdine düştü. Doğalgaz kullanı

Çerkezköy 15.12.2019 15:49:00 0
Doğalgazda tasarruf etmenin püf noktaları

Doğalgazın doğru kullanıldığında güvenli ve ekonomik bir yakıt oluduğunu söyleyen Aktif Yapı’nın sahibi Zafer Okan Özkan, evlerde alınacak küçük önlemlerle yüzde 20’lerde tasarruf sağlamanın mümkün olduğunu söyledi. Özkan, “petek kapatmanın doğru bir tasarruf yöntem değil. Bunun yerine kombiyi daha düşük sıcaklıkta çalıştırarak evin gün boyu sabit ısı da tutulması gerekiyor. Soğuk havaların hissedilmesi ile birlikte yüksek fatura ödememek için doğalgaz aboneleri, çareyi evin kullanılmayan odalarının peteğini kapatmakta buluyor.” dedi.

 

HER ODANIN PETEĞİ YANMASI GEREKİR

 

Evin kullanılmayan bir odası yakmayarak tasarruf sağlanamayacağını söyleyen Özcan, “Önemli olan odalarımızı konfor sıcaklığında tutmaktır. Örneğin salonu 20, kullanılmayan odayı 18, sürekli kullanmadığımız odayı 25 derecede tutmak doğru bir ısınma yöntemidir. Bir odanın peteğini kapatıp diğer odayı ısıtarak tasarruf elde etmek mümkün değil” diye konuştu.

 

EVDEN ÇIKARKEN KOMBİYİ KAPATMAYIN

 

“İşe giderken ya da evden çıkarken hemen vatandaşlar kombiyi kapatıyor ama kombiyi tamamen kapatmak ekstra maliyetler doğuruyor” diyen Özcan, “Kombiyi kapatmak yerine daha düşük sıcaklığa alınabilir veya kombiye bağlı bir oda termostatı varsa bunun derecesini düşürerek kombinin gün içerisinde daha az çalışmasını sağlayabilirsiniz. Böyle yaparsanız ev tamamen soğumaz belli bir sıcaklıkta kalır. Kombiyi tamamen kapattığımızda hem evimiz hem de sistem dolaşan ısıtma suyumuz tamamen soğuyacaktır. Akşam eve geldiğinizde kombiyi açtığınızda kombi evi istediğiniz sıcaklığa getirmek için fazla güç sarf edecek ve daha fazla yakıt tüketecektir. Doğalgazı açma kapama bir tasarruf yöntemi değildir. Odaları tamamen soğutmaktansa belli bir sıcaklığa düşürerek daha tasarruf edebiliriz.” ifadelerini kullandı.

 

PETEKLERİN ETRAFINA EŞYA KOYMAYIN

 

Doğalgazda alınacak önlemler ciddi ölçüde tasarruf edileceğini ifade eden Özcan, “Mantolama yöntemiyle ısı yalıtılmış bir bina ciddi ölçüde yakıt tasarrufu sağlayacaktır. Zaten doğalgazda en önemli şey yalıtımdır. Çift camlı pencereler, peteklerin üstünü, yanını sağını ve solunu eşyalarla kapatmayacak şekilde evi dekore etmek odayı ısıtmada çok önemlidir. Ayrıca oda termostatı ve termostatik vanalar kullanarak istediğimiz konfor sıcaklığında odalarımızı gereksiz ısıtmayarak da tasarruf elde edebiliriz.” dedi.

 

BACA VE CİHAZ BAKIMINI BELLİ PERİYOTLARLA YAPTIRILMALI

 

Kış öncesi doğalgaza bakımın çok önemli olduğunu belirten Özcan, havalandırma menfezlerinin kesinlikle kapatılmaması uyarısında bulundu. Özcan, “Karbonmonoksit zehirlenmesinin önüne geçmek için kesinlikle tesisat ile oynanmamalı ve değiştirilmemesi gerekiyor. Kullanıcı tesisatına asla müdahale etmemelidir. Baca ve cihaz bakımını belli periyotlarla yaptırılmalıdır. Hatalı işlem yapılırsa karbonmoksit zehirlenmeleri, patlamalarla karşılaşılabilir.” diye konuştu.

 

PETEK UZUNLUĞUNA DİKKAT EDİLMELİ

 

Özcan, “Evde yeterli ölçüde petek uzunluğu olması gerekiyor aksi halde kombi daha çok efor sarf edeceği için yüksek fatura ile karşılaşabilirsiniz. Petek ölçülerinin her yüz metrekare alana en az 7 metre civarında petek konulmalıdır. Az petek varsa yakıt tüketimi fazla olur. Ama petek ölçüleri uygunsa daha az eforla daha iyi bir ısıtma sağlayabilirsiniz. Ayrıca peteklerin temizlenmesi de çok önemlidir. Petek bakımı yapılmazsa ısı transferi geçmez. Böyle olunca da kombi daha çok efor sarf eder ve daha çok yakıt tüketimi yapar.” ifadeleri kullandı.

 

Haber/Ogün DÜRÜMLÜ

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10