Hacıbekiroğlu: İletişimde anlatmak ve anlaşılmak en önemli taraftır

Çerkezköy Ticaret Sanayi Odası'nda eğitmen Seyyal Hacıbekiroğlu tarafından 'İletişim Becerisi' konulu seminer verildi. Seminerde konuşan Hacıbekiroğlu, "İletişimde en önemli kısÄ?

Çerkezköy 24.12.2019 16:45:00 0
Hacıbekiroğlu: İletişimde anlatmak ve anlaşılmak en önemli taraftır

Dün saat 13.30’da ÇTSO Konferans Salonu’nda eğitmen Seyyal Hacıbekiroğlu tarafından ‘İletişim Becerisi’ konulu seminer verildi.

 

FARKLILIKLARI ANLAYABİLMEK EN KIYMETLİ VE DEĞERLİSİDİR

 

 “İletişimiz nasıl yapacağız” diyen Hacıbekiroğlu, “İş odaklı ve insan odaklı insanlar var. İki tip insanımız var o nedenle bunların her birinin bir arada olduğu dengesiyle karşı tarafa iyi ifade ettiğimiz bir şey iletişim. İş odaklı insanların tek hedefi var başarı. İş odaklı insanların yarısı başarı yarısı da zafer peşindedirler. İnsan odaklı kişilere baktığımızda da insanların iletişimini önemsiyorlar. Yarısı etrafında çok kişi olsun istiyor. Bir kısmı da etrafındaki insanların onu sevmesini istiyor. Birbirimiz ne zaman anlıyoruz. Bunlar denk düştüğünde. O zamanda ne oluyor? Bizim bir birimize denk düşen taraflarımız varsa biz bir birimizi seviyoruz. Ve biz iyi insan oluyoruz. Eğer biri iş insanı oluyorsa farklı ise o iyi insan olmuyor. Buralarda anlaşılabilmek önemli. Birbirimizden farklı olduğumuz taraflarımız anladığımızda bildiğimizde fark ettiğimizde başka bir insanın da olduğu fark edebildiğimizde aslında iyi iletişim devreye giriyor. Farklılıkları anlayabilmek en kıymetli ve değerlisidir.” diye konuştu.

 

İLETİŞİM, ANLATMAK VE ANLAŞILMAKTIR

 

Eğitmen Seyyal Hacıbekiroğlu, “Duygumuz, düşüncemiz ve fikirlerimiz hepimizin var. Bunları bir birimize aktarma şekline iletişim deniliyor. Bence en önemli kısmı aktarmaktan ziyade anlamak ve anlaşılmakla iletişimin belki de en önemli tarafıdır. Bilginin, duygunun ve düşüncenin benden size geçmesi değil. Yani sadece anlatmak değil, karşı tarafın sizin niyetinizin olduğu gibi anlaşılmasını sağlamak ve anlaşıldığından da emin olmaya iletişim deniliyor.” dedi.

 

ARTIK NİTELİKLİ İNSAN SERMAYEDİR

 

Zamanın hızla değiştiğini söyleyen Hacıbekiroğlu, “İlk zamanlarda insan beden gücü ağırlıklıydı.  Tarım toplumu zamanına gelince daha fazla tarım yapan güçlü olmaya başladı. Sanayi devrimi ile birlikte işler mekanikleşmeye başladı. Bu mekanikleşmeye sahip olanlar güçlü idi. Şimdi ki zamana gelirsek bilgi, iletişim ve teknoloji çağıdır. Bilginin fazlalığından ziyade bilginin aktarılma şekli çok daha kıymetlidir. Yani bilginin o insanda yarattığı etki çok önemli. Bilgiden çok bilgelik çok önemlidir. Artık nitelikli insan sermayedir.” ifadelerini kullandı.

 

EN FAZLA YATIRIM YAPMAMIZ GEREKEN TARAFIMIZ İLETİŞİM BECERİMİZ

 

Hacıbekiroğlu, “Dünyanın en önemli danışmanlık şirketlerinden biri olan Deloitte’nin yaptığı bir çalışmada insan becerilerinin içindeki en önemli becerilerden bir tanesinin dayanıklılık, esneklilik, uyum ve iletişim becerisi olduğunu söylüyor. Yani böyle düşündüğümüz zaman en fazla yatırım yapmamız gereken tarafımız iletişim becerimiz. Hepimiz bir şekilde birbirimizi kendimiz var ediyoruz. Yani ben burada size hissettirdiğim duygu ile aslında kendi adımın yanına bir şey daha katıyorum. İhtiyaçlarımız karşılıklı olarak denk düştüğünde zaman aslında ortaya iyi bir değer çıkıyor.” dedi.

 

NE SUNDUĞUNUZ DEĞİL DE ONU NASIL SUNDUĞUNUZ ÖNEMLİDİR

 

“Bugünlerde herkes iş istiyor” diyen Hacıbekiroğlu, “Herkes başarı istiyor. Herkes değer görmek ve anlaşılmak istiyor. Ama baktığımız zaman kendimize acaba aynı şeyi anlamak ve başarmak üzere daha iyi yapmak üzere çabamızın çok az olduğunu görüyoruz. İstek çok çabamız az. Çaba olmadan yaşam da kendimizi konumlandıramıyoruz ve varlığımız değerli olmuyor. Bizi diğerlerinden ayıran özellikte bunlar oluyor. Örneğin sade Türk Kahvesi, kim yaparsa yapsın ne kadar bir birinden farklı olabilir. Bir kahve ama bunu sunma şekli çok önemli. Bir insanın kahveyi sunarken size hissettirmiş olduğu duyguyu, yanında bir çikolata ve güler yüzle sade kahve beklide şekerli kahveden daha tatlı geliyor. O nedenle ne sunduğunuz değil de onu nasıl sunduğunuz önemlidir.” diye konuştu.

 

İNSAN OLARAK BUNLARA YATIRIM YAPMAMIZ GEREKİYOR

 

Hacıbekiroğlu, “Dünyanın önde gelen danışmanlık şirketleri yaptığı çalışmada, teknoloji gelişiyor. Yapa zekadan ve bir sürü yeni şeyler oluyor. Ama bugününde ve geleceğin en önemli becerileri duygusal ve bilişsel beceriler. Uyum, esneklik zaman yönetimi gibi iletişimsel beceriler en fazla beklenen becerilerdir. Çünkü diğerlerini zaten robotlar yapacak. İnsanları diğerlerinden ayıran ve robotlarla bir arada çalışmaya ve yaşamı sürdürecek şey insanı insan yapan özelliklere yatırım yapmasıdır diyor. İnsan olarak bunlara yatırım yapmamız gerekiyor.” dedi.

 

DEĞERLERİMİZLE VE NİTELİĞİMİZLE HAYATTA YOLUMUZA DEVAM ETMEK ÖNEMLİDİR

 

“Şikâyet ettiğimiz her şey biraz bizde var” diyen Hacıbekiroğlu, “Bazılarında daha fazla olduğunda yoruluyoruz. Hepimizin geliştirmesi gereken tarafları var. Ama temelinde hepimiz iyi insanlarız. Yaşamda kişiliğimizle, değerlerimizle, ilgilerimizle, ihtiyaçlarımızla, coğrafyamızla farklıyız. Coğrafya kaderdir denilir ve doğrudur. Farklılıklarımızın hepsi bugün bunları burada konuşuyoruz. Biz yalancı insanı da seviyoruz. Hırsız, hırsızlığı destekler, iyi iyiyi seçer. Aslında hepimiz bir sebeplerle bir yere geliyoruz. Zaten niyetimiz ve amacımızda gerçekten varlığımızla bir değer katabilmek. İnsanlara benzeyerek onlardan bir farkımız kalmaz önemli olan iş yapış şeklimizle, değerlerimizle ve niteliğimizle hayatta yolumuza devam etmek önemlidir.” ifadelerini kullandı.

 

İŞİ EN İYİ ŞEKİLDE YAPMASI EN ÖNEMLİ OLAN ŞEY

 

Hacıbekiroğlu, “Başarıyı nasıl tanımladığımız çok önemli. Yani iş odaklı hayattaki motivasyon kaynaklarımıza dönüp bakmamız lazım. Herkesin motivasyonu farklı.  Biri lüks araba sahip olduğunda başarılı ve mutlu hissediyor, biri o koltuğa oturmak başarılı ve mutlu hissediyor. Yani herkesin motivasyon ve başarı anlayışı farklıdır. Bizi birbirimizden ayıran şeylerde bu. İnsanları yorumlarken, kişilerin meslekleri ile yorumlamak da çok doğru değil. Bir kişi işi en iyi şekilde yapması en önemli olan şey. Unvanlar değil o insanları değerli kılan çünkü o unvanlar kalıcı değildir. Yaptığımız şeylerin hakkını veriyorsak zaten diğer başka bir şeye ihtiyaç yok.” dedi.


0282 726 91 91
0282 747 65 10