'Bedava taşıyoruz' diye yaygara yapma hakları yok

Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As'ın son dönemlerde ücretsiz kart sahiplerinin kendilerine tanınan bu hakkı suiistimal ederek, keyfi olarak toplu taşıma aracı kullandÄ?

Çerkezköy 25.12.2019 16:51:00 0
 

Geçtiğimiz gün yazılı bir açıklama yapan Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As, şehir içi ulaşımda ücretsiz kart sahiplerinin kendilerine tanınan bu hakkı suiistimal ederek, keyfi toplu taşıma aracı kullandığını savunmuştu. Başkan AS, bu sorunun ortadan kaldırılması adına ücretsiz kart kullanımının sınırlandırılması gerektiğini bu konuda  yetkililerden destek beklediklerini kaydetmişti.

 

BAŞKAN AS’A TEPKİ GÖSTERDİ

 

Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As’ın haberini şaşkınlık ve üzüntü ile okuduğunu kaydeden Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar “ Ben isterdim ki oda Başkanımız Mustafa Bey bu açıklamayı yapmadan önce engelli ve yaşlı haklarını araştırsın yada bize bir uğrayıp konu hakkında fikir alışverişi yapsın. Öncelikle şunu belirteyim ; bir mahallede bir hırsız varsa bunu yakalayıp cezalandırmak yerine bütün mahalleyi hırsız ilan edip cezalandırmak ne kadar doğru ve hukukta bunun karşılığı var mı ? Kartı kullanan kişinin fotoğrafı benzemiyorsa şoför kimlik isteyip karşılaştırma yapabilir. İkincisi kişi yüzde 50 ve üzeri raporluysa bu ağır engelli veya özel gereksinimli anlamına gelir. Yani ulaşımda refakatçi hakkına sahiptir. Ücretsiz ulaşım kartı sahibinin kartı iki kez basması yeterlidir” dedi.

 

“YAYGARA YAPMAYA HAKLARI YOK”

 

Kocaçınar “Her şeyden önce engelli ve yaşlı vatandaşlar şunu bilmelidir ki hiç kimse ücretsiz taşınmıyor. Bunu şoförler cemiyeti yada kooperatifleri de biliyor. Toplu taşıma yapan araçlarda ki kart okuma cihazları binen engelli ve yaşlı ücretsiz kartı kullanan kişilerin bir ay boyunca kaç kişi taşıdı ise günlük Z raporunda bellidir. Şoför bu kişilerin aylık toplamını ise Aile Sosyal ve Çalışma Bakanlığına fatura eder ve kişi başı aylık 900 TL alır. Bunu yapmak ve vergiden kaçmak  için bu işlem zor geldiği için ‘ bedava taşıyoruz’ diye yaygara yapmaya hakları yok. 12 Temmuz 2013 tarihinde 4736 sayılı kanunda yapılan değişiklikle getirilen engelli ve yaşlı vatandaşlara yönelik ücretsiz seyahat uygulaması tüm Türkiye ' de hayata geçmiştir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan bu yönetmelik 04.03.2014 Tarih ve 28931 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürütmeliğe girmiştir.Yasalar, kurallar, tüzükler bunları söylerken her şeyi bir tarafa koyup insan yanımızla anlayıp düşünecek olursak ihtiyacımız olan tek şeyin bir parça hoşgörü olduğunu anlarız. Temsil ettiğim kurum ve tüm engelli Vatandaşlarımız adına konuya açıklama getirmek istedim. Umuyorum ki en kısa zamanda Başkan Mustafa As ile bir araya gelip süreçte yaşanan sorunları iyileştirebiliriz” dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10