Yüceer: Kimyasal depolama alanı kurulması kaygı yaratıyor

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ Uluslararası Limanı'na likit tank çiftliği kurma projesini TBMM gündemine taşıdı.  CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Büyük Marmara Depremi'nde,

Tekirdağ 26.12.2019 17:28:00 0
 Yüceer: Kimyasal depolama alanı kurulması kaygı yaratıyor

Tekirdağ Süleymanpaş’da bulunan ve özelleştirilmesinin ardından Ceyport Tekirdağ Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. adını alan limana likit tank çiftliği kurulması planlanıyor. Aynı proje kapsamında 90 bin metrekarelik dolgu alanı oluşturulması amaçlanıyor. Dolgu alanı üzerinde likit tank çiftliği olarak kullanılacak alanın Barbaros Mahallesi’nin hemen yanı başında olması endişe yaratıyor. Limanın hemen yakınında bir ilköğretim okulu, bir lise, hastane ve Adalet Sarayı gibi çok sayıda kamu kurumu ve Namık Kemal Stadı buluyor.  Diğer yandan, kentin denizle bağlantısını keseceği düşünülen proje için gerekli dolgu malzemesinin bölgeden temin edilecek olması da kaygıları arttırıyor.

500 METRE ÖTESİNDEN FAY HATTI GEÇİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, projeyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle Meclis’te soru önergesi verdi.  Yüceer, “Projenin hayata geçirilmek istendiği alan 1. ve 2. derece deprem bölgesi olarak belirlenmiş alanlar içindedir. Üstelik proje alanından biri yarım kilometre, diğeri yaklaşık 1 kilometre ötede iki tane diri fay geçmektedir. Büyük Marmara Depremi’nde, dolgu alanı üzerinde bulunan sınai tesisler ve depolama tesislerinin yarattığı felaket ortadayken; 1. derece deprem bölgesinde yer alan iki aktif fayın hemen yakınına kimyasal depolama alanı kurulması kaygı yaratmaktadır” dedi.

TEKİRDAĞ’IN BAĞRINA İKİ HANÇER BİRDEN

Projenin Tekirdağ’ın sahil ile olan bağlantısını ortadan kaldıracağını belirten Yüceer, dolgu alanının yaygınlığının kentin silüetini de olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti. Yüceer, dolgu malzemesinin bölgeden temin edilecek olmasını ise “Tekirdağ’ın bağrına saplanacak ikinci bir hançer” diye niteledi.

Yüceer, projenin 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergen Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planına ve 1/25.000’lik Tekirdağ Çevre Düzen Planına da aykırı olduğunu ifade etti.

SORULAR YÖNELTTİ

Yüceer Bakan Kurum’un cevaplaması istemiyle” MTA’nın “Diri Faylar” arasında gösterdiği fay hatlarının hemen yakınında, 1. Deprem Bölgesi’nde likit tank çiftliği adı altında kimyasal depolama alanı oluşturulmasının, halk ve çevre sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin bir araştırma yapılmış mıdır?

90 bin metrekarelik alan için gerekli dolgu malzemesi nereden temin edilecektir? Bu kadar yoğun bir dolgu çalışmasının hem dolgunun yapılacağı alana hem malzemenin temin edileceği alana hem de taşıma güzergahına etkileri incelenmiş midir?  Likit tank çiftliğindeki depoların temizlenmesiyle oluşacak kirlilik düzeyi yüksek atıkları arıtacak tesis için Bakanlığınızın aradığı şartlar nedir? Söz konusu projenin ÇED başvurusunda bahsi geçen tesis, bu şartları karşılamakta mıdır?  Projenin deniz ekosistemine etkisine ilişkin bakanlığınız bir çalışması var mıdır? Limanın genişletilmesiyle kent içinde, kimyasal yük taşıyan TIR ve uzun araç yoğunluğu yaşanacağı tahmin edilmektedir. Bu ve benzer durumların yaratacağı risklere ilişkin Bakanlığınızın belirlediği kriterler var mıdır? Varsa nedir ve hangi yasaya/yönetmeliklere dayanmaktadır?” sorularını yöneltti.

Haber/Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10