Akay: Kimseye diyet borcumuz yok

Çerkezköy Belediye Meclisi'nin 2020 Yılı ilk meclis toplantı Belediye meclis salonunda Başkan Vahap Akay başkalığında yapıldı. Sözleşmeli personellerin 2020 yılında çalıştırılması v

Çerkezköy 3.01.2020 17:34:00 0
Akay: Kimseye diyet borcumuz yok

Açılış ve yoklama ile başlayan 2020 yılının ilk Meclis toplantısında daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal marşı okundu.

“MECLİSTE DE GÜNDEME GETİRECEĞİM”

Toplantı öncesi  Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay Kızılpınar mahallesine yapılması planlanan çöp döküm sahası ile ilgili bilgilendirmede bulundu.  Akay “Tekirdağ'da bula bula Tekirdağ yüzölçümünün yüzde 2'sinde, yüzde 2'si olan dar alanda yaşayan, nüfus yoğunluğu her yıl yüzde 9 büyüyen, imar sahaları dar olan, Kızılpınar gibi çabuk hızla büyüyen bir mahallenin tam ortasına neredeyse 899 ada 1 parsele merkeze uzaklıkları haritada da gözlemliyorsunuzdur; Kızılpınar Mahallesi'ne 3 kilometre, İstasyon Mahallesi'ne 4 kilometre, Cumhuriyet Mahallesi'ne 3 kilometre ve Veliköy Mahallesi'ne 4 kilometre bir mesafede bir yeri meradan dönüştürülerek 10 yıl 15 yıl sonra yapılması planlanacak şekliyle bir Katı Atık Toplama Merkezi olarak işaretleme tarihi Büyükşehir Meclisi'ne geldi. Şu anda İstanbul'un Batı yakasının tüm çöpü biliyorsunuz yakın zamanda gündemimizde de oldu bu konuda ilçemiz sıkıntı da yaşıyor, oraya yatırım yapılmamasından dolayı. Seymen'de buraya mesafesi yaklaşık olarak 10 kilometre olan bir alanda şuan Çerkezköy bunun sıkıntısını yaşarken bir yandan da merkeze uzaklığı 15 kilometre olan Demirli Atık Tesisi'nin o günkü açıklamalarda şehre bu kadar yakın mesafelerde bunlar yapılmamalı diye açıklandıktan sonra şehre 3 kilometre mesafeye Katık Atık Tesisi'nin işaretlemeyi ben bütün Çerkezköy kamuoyunun, bütün büyükşehir belediyesi meclis üyelerimizin buradaki meclis üyelerimizin hassasiyetle davranacaklarını düşünerek dikkatine sunmak istiyorum. Bu konu önümüzdeki hafta yapılacak Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi'nin gündemine de gelecek. Ben orada da bu konu ile ilgili biraz daha detaylı açıklamaları yapacağım. Tüm meclis üyelerimizin dikkatine sunmak için bu açıklamayı yapma gereği duydum” dedi.

“SONUNA KADAR ARKANIZDAYIZ”

Akay’ın ardından  söz alan AK Partili meclis üyesi Adem İçli “ Anlattığınız konunun tabiî ki karşısında olacağız. Burada en çokta size görev düşüyor. Yalnız bu konuyu gündeme getiren Süleymanpaşa Belediyesi mi? Büyükşehir Belediyesi mi? Valilik dediniz biraz daha konuyu açarsanız bizde biraz müdahil oluruz. Kim tarafından gündeme getirildiğini öğrenelim. Çerkezköy nasıl karşı çıkıyorsa bütün ilçeler de karşı çıkar. Yani bu konu Süleymanpaşa'nın talebi dahi olsa burada Büyükşehir’e büyük görev düşüyor. Bunu gündeme almak, bu imar planlarını Çerkezköy'e getirmek tabi ki sizlerin dahilinde olacaktır. Geçen basın açıklamanızı da dinledik. Yıkarım, yakarım dediniz. Umarım böyle olur. Sonuna kadar bu konuda arkanızdayız, sizi destekleyeceğiz” dedi.

“ İTİRAZIM USULE”

Başkan Akay “ Şuan demirli katı atık tesisi var. Tekirdağ'ın tüm ilçelerinin bütün çöpleri Çerkezköy'de dahil şuan Demirli'ye taşınıyor. Toplama merkezi Çorlu’da. Biz buradan araçlarımızla Çorlu'ya aktarma merkezine getiriyoruz, oradan Demirli'ye taşınıyor. Tabi ki bu çöp bir yerde toplanacak. Burada bakmamız gereken mesela bu çöp Süleymanpaşa'da, Çerkezköy'de, Kapaklı'da, Çorlu'da toplanmasının dışında bunun nüfus yoğunluğu fazla olan merkezlere olan uzaklığı. Bu konudaki sıkıntıların yaşanmaması adına bugün koyduğunuz işaretin 15 sene sonra 20 sene sonra imar planlarında, şehir büyümelerinde o tesisleri ve planları bugünden işaretleme gibi duruma düşerseniz sıkıntı burada. Benim bahsetmek istediğim konu budur. Burada olmasın Süleymanpaşa'da olsun falan demiyorum. Ancak işaretlediğiniz alanların bakın Süleymanpaşa Belediye Başkanının buna itiraz ettiği Ağustos ayındaki açıklamasında, 'Merkeze bu kadar yakın alanda bu tesisler yapılır mı?' gibi bir söylem var. Şuanda işaretlenen alanın merkeze uzaklığı 3 kilometredir. Benim itirazım budur. Büyükşehir Belediyemizin de bu konuda eksikliği var. Altını çizerek söylüyorum. Valilik bu atık tesisi işaretleme komisyonu kurmuş. Bu komisyonu kurması gereken Büyükşehir Belediyesidir. Çünkü kararı alacak Büyükşehir Meclisidir. Birinci itirazım usule zaten. İkinci itirazım bu komisyon kurulmuş, bu komisyonda başka ilçe sınırlarında neden işaretliyorsunuz? Dolayısıyla benim itirazım önce usule, eğer bir komisyon kuruluyorsa bu komisyonu kurması gereken büyükşehir belediye meclisi. Dolayısıyla bu kararı bu gündemi sıcak tutmamız lazım. Tekirdağ'ın en küçük yüzölçümlü ilçesi Çerkezköy’dür. Tekirdağ yüzölçümünün yüzde 2'si Çerkezköy. Şimdi hal böyle iken en dar alan bizde, metrekareye düşen nüfus yoğunluğunun en yoğun şekli bizde, bizden sonra metrekareye düşen kişi sayısı çok çok arkadadır. Hal böyle iken bu alanın işaretlenerek bu şekilde önümüze gelmesine itirazım buydu. Bunu bu kadar dikkat çekici bir şekilde ifade etmemdeki sebepte buydu” dedi.

MECLİS AĞUSTOS AYINDA TATİL YAPACAK

Bilgilendirmenin ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. İlk gündem maddesinde Yazı İşleri Müdürlüğü’nün 17.12.2019 gün ve 97 sayılı Diğer Kuruluşlarla İlişkiler hakkındaki müzekkeresinin müzakeresi görüşülerek, oy birliği ile kabul edildi. Ardından gündemin ikinci maddesinde yer alan Yazı İşleri Müdürlüğü’nün 17.12.2019 gün ve 96 sayılı Meclis tatil ayı kararı hakkındaki müzekkeresinin müzakeresi görüşülerek, Ağustos ayının Meclis tatil ayı olmasına oy birliği ile karar verildi.

DENETİM KOMİSYONU ÜYELERİ SEÇİLDİ

Gündemin 3. maddesinde yer alan Denetim Komisyonu oluşturulması görüşülerek, yapılan gizli oylama ile Denetim Komisyonu üyeliklerine Beytullah Coşkun, Serdar Ürkmez, Cevdet Aykaç, Adem İçli ve Mehmet Han Atbaşı seçildi.Gündemin dördüncü maddesinde engellilere yapılan yardım hakkındaki müzekkeresinin müzakeresi görüşüldü. Gündem maddesi ile alakalı konuşan AK Partili meclis üyesi Neziha Temür “ Bende bir engelli annesiyim. Belediyemizin engelliler ile ilgili yaptığı hizmetlerden ötürü Belediye Başkanımız ve meclis üyelerine teşekkür ediyorum” dedi. İlgili gündem maddesi ise görüşülmek üzere plan ve bütçe komisyonuna havale edildi.

“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Gündemin 5. maddesinde yer alan Yazı İşleri Müdürlüğü’nün 17.12.2019 gün ve 93 sayılı ücret tarifesi hakkındaki müzekkeresinin müzakeresinin Tarife Komisyonu’na havale edilmesinin ardından, gündemin 6. maddesinde yer alan İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün 30.12.2019 günlü sözleşmeli personellerin 2020 yılında çalıştırılması ve ücretlerinin tespiti hakkındaki müzekkeresinin müzakeresi görüşüldü. Konuyla ilgili söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Adem İçli, “3 adet avukat demişiz, 6 ekonomist demişiz. 6 tabip demişiz. 5 adet veteriner demişiz. 1 adet sanat tarihçisi, 1 adet arkeolog demişiz. Bu arkadaşlarımız ne iş yapacak?” diye sordu. Bunların belediyeye verilen kadro sayıları olduğunu belirten Başkan Vahap Akay, “Bunları çalıştırıp çalıştırmama yetkisi belediyede Bir sonraki gündem maddesinde göreceksiniz, bunların sınıfları var” dedi. Gerekçeli raporları okuduğunu söyleyen İçli “Gerekçeler dikkatimi çekti. Bugünün gerekçesi bunlar değildir. Şu aklıma geliyor. Bu kadrolar yarın başkanımız nezdinde dolacaktır. İnsanın aklına gelmiyor değil. Seçim zamanı verilen vaatler mi var? Bu vaatlerle ilgili diyet borçları mı var? Seçim zamanı verilmiş sözler bugün bana bile geldi. ‘Belediyeden kadro verildi, söz verildi, işe gireceğiz’ diye bekleyen vatandaşlar var. Bunun takipçisi olacağız” dedi.

“KİMSEYE DİYET BORCUMUZ YOK”

Adem İçli’nin sözleriyle ilgili konuşan Belediye Başkanı Vahap Akay “Kimseye diyet borcumuz yok. Çerkezköy Belediyesi bu konuda çok hassas davranıyor. Seçim dönemi geçeli 9 ay oldu. Çerkezköy Belediyesi’nin toplam personeli yüzde 10 azaldı. Bundan haberiniz var mı? Burada bir diyet borcu görüyor musunuz? Bence göremiyorsunuz. Durum bu. İhtiyacımız olan personelleri Çerkezköy Belediyesi’ne faydalı olacak personelleri tabi ki alacağız” diye konuştu. İlgili gündem maddesinin CHP ve İYİ Parti Grubu’nun oylarıyla oyçokluğuyla kabul edildi. AK Parti grubu ilgili gündem maddesine red oyu verirken, MHP grubu ise çekimser oy kullandı.

KOMİSYONLARA GÖNDERİLDİ

Gündemin yedinci maddesinde plan ve bütçe komisyonu üye seçimine geçildi. CHP Meclis Üyeliği’nden istifa ederek İYİ Parti’ye geçen Dilek Köksal’ın Nisan 2020 tarihine Plan ve Bütçe Komisyon Üyeliği görevine devam etmesi oy çokluğu ile kabul edildi. Bir sonraki gündem maddesinde  Park ve Bahçeler Müdürlüğü Yönetmeliği hakkındaki müzekkeresinin müzakeresi görüşülerek, oy çokluğu ile kabul edildikten sonra Meclis gündeminin 9. maddesinde yer alan İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün 24.12.2019 gün ve 14618 sayılı 7 adet boş memur kadrosunda unvan ve derece değişikliği yapılması ile İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün 27.12.2019 gün ve 15051 sayılı 13 adet boş memur kadrosunda unvan ve derece değişikliği yapılması hakkındaki müzekkeresinin müzakeresi oy çokluğu ile kabul edildi. Onuncu gündem maddesinde dolu memur kadrosunda derece değişikliği yapılması oy birliği ile kabul edilirken., İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 23.12.2019 gün ve 52 sayılı kamu yararı kararı hakkında müzekkeresinin müzakeresi İmar ve Bayındırlık komisyonuna havale edildi.

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

Meclis İmar ve şehircilik Müdürlüğü’nün 23.12.2019 gün ve 53 sayılı plan notu değişikliği talebi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün 30.12.2019 gün ve 1331 sayılı kira hakkındaki müzekkeresinin müzakeresi Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildikten sonra, gündemin 14. maddesinde yer alan Belediye Meclisi’nin 02.12.2019 gün ve Toplantı Nosu:19, Karar Nosu: 116 olan gündemin 1. maddesinde İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilen pergola (Gölgelik) hakkındaki İmar ve Bayındırlık Komisyon raporunun görüştü. Yapılan bilgilendirmede çalışmaların Ocak ayı içerisinde tamamlanarak, Şubat ayı Meclis toplantısında nihai kararın verilmesine oy birliği ile karar verildi. Belediye Meclis gündemine sonradan ilave edilen 2 adet Belediye hissesi satışı incelenmek üzere İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildikten sonra 2020 mali gelir yılında iş deneyim belgesi harcı alınması talebi de Tarife Komisyonu’na havale edildi. Gündem maddelerinin tamamlanmasının ardından Çerkezköy Belediye Meclisi’nin Ocak ayı Meclis toplantısının ilk oturumu sona ererken, Belediye Meclisi 8 Ocak Çarşamba günü saat 11.00’da yeniden toplanarak, komisyonlara gönderilen konuları karara bağlayacak.

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10