Yavuz:Petek kapatmak kesinlikle tasarruf sağlamaz

Çerkezköy Mühendislik Doğalgaz Firması işyeri sahibi Makine Mühendisi Ersin Yavuz,  doğalgaz kullanan vatandaşların fazla  doğalgaz parası ödememesi için tasarruf etme yöntemleri konusunda bilgiler verdi

Çerkezköy 22.01.2020 17:06:00 0
Yavuz:Petek kapatmak kesinlikle tasarruf sağlamaz

Doğalgaz tasarrufu, kış aylarının başlamasıyla birlikte tüketicilerin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Soba kullanımının minimum düzeyde olduğu büyükşehirlerde tüketicilerin merak ettiği petekleri kapatmak tasarruf sağlar mı konusu, uzmanlar tarafından cevaplandı. Peki, doğalgaz tasarrufu nasıl yapılır? Petekleri kapatmak gerçekten tasarruf sağlar mı? İşte, akıllarda soru işareti oluşturan o konular

 

PETEK KAPATMAK TASARRUF SAĞLAMAZ

 

Çerkezköy Mühendislik Doğalgaz İşyeri Sahibi Ersin Yavuz, petek kapatmanın hiçbir zaman tasarruf sağlamadığını da belirtti. Yavuz,  “Petek kapatmak hiç bir zaman doğru bir tasarruf yöntemi kesinlikle değildir. Bunun yerine kombi düşük sıcaklıkta çalıştırılarak gün boyu sabit ısıda tutulmalıdır. Bu günlerde soğuk havaların hissedilmeye başlanmasıyla birlikte yüksek fatura ödemek istemeyen doğalgaz kullanıcıları tasarruf yapacaklarını sanarak çareyi belirli süre yakarak kombiyi kapatmakta buluyor. Ancak bu yöntem tamamen çok yanlıştır. Bu şekilde kullanılan kombi hiçbir zaman tasarruf sağlamaz” dedi.

 

 ODALAR DEVAMLI BELİRLİ KONFOR SICAKLIĞINDA TUTULMALI

 

 Yavuz, “Özellikle birçok vatandaşımız  az doğalgaz parası ödemek için özellikle evin bir odasını ya da iki odasını sıcak tutmaya çalışıyor.Oysa bu yöntemle doğalgaz kullanımı tasarruf sağlamaz. Esas önemli olan tüm odaların ayni sıcaklıkta yani düşük sıcaklıkta gün boyu kalmasıdır. Gün boyu belirli sıcaklıkta kalan odaların tamamının sıcaklığı aynı olduğundan içeride üşünmez. Ama bir yada iki oda ısıtılıyor ise ısıtılmayan odalardan sıcak odalara soğuk devamlı gelmesi ile ısıttığınız odalarda fayda vermez. Kısaca tüm odaların petekleri açık kalmalı ve düşük ısıda gün boyu tüm odalar belirli  sıcaklıkta olmalı ve bu da rahat bir şekilde oturulabilecek konfor sıcaklığıdır” diye konuştu.

 

 KOMBİYİ AÇIP KAPATMAYIN

 

Ersin Yavuz, sabah kombiyi kapatıp akşam açmanın da doğalgaz kullanıcısına ekstra maliyet getirdiğini de belirtti. Yavuz, “Doğalgaz kullanıcıları eğer çalışan aileler ise evden çıkarken sabah kombiyi kapatmamalıdır. Kombiyi tamamen kapatmak ve daha sonra yeniden açmak ekstra maliyet getirir. Kombi daha düşük bir ısı konumuna alınmalı yada kombiye bağlı bir oda termostatı var ise bunun derecesi düşürülerek kombinin  gün içerisinde daha az çalışması sağlanabilir. Eğer kombi gün boyu kapatılırsa hem ev hem de sistemde dolaşan ısıtma suyu tamamen soğur. Akşam kombi açıldığında oda sıcaklık belirli bir ısıya ulaşması için kombi hem daha fazla güç sarf edecek hem de fazla yakıt tüketecektir’’ dedi.

 

TASARRUF İÇİN DIŞ CEPHE YALITIMIDA ÇOK ÖNEMLİ

 

 Doğalgaz tasarrufunda binanın dış cephe yalıtımının da çok önemli olduğunu dile getiren Ersin Yavuz, “Bina dış cephe yalıtımı olan binalarda doğalgaz  yüzde40 tasarruf sağlar. Eğer binada dış cephe yalıtım imkanı yoksa, radyatörlerin arkasına ısı yalıtım levhaları koymak suretiyle derecede tasarruf sağlamak mümkündür. Oda termostatı kullanarak, her 1 derece farkta %6 tasarruf sağlanır.Peteklere termostatik vana takılması tasarruf sağlar. Az kullanılan odalarda düşük ayara getirilerek yerden ısıtma sistemi varsa, yoğuşmalı kombi kullanımı ciddi derecede tasarruf sağlar. Meskenin pencere ve kapıları pvc doğrama ve çift camlı olmalıdır.   Cift cam yok ise lastik fitille çevresi yalıtılabilir. Özellikle doğalgaz  kullanımına başlamadan önce kombi ve radyatörlerin bakımı mutlaka kış öncesi  yapılmalıdır. Peteklerin reglaj ayarı yapılmalıdır. Gece yatarken perdelerin kapatılması tasarruf sağlar. Radyatörlerin önünü kapayacak şekilde ev düzenlenmemelidir. Perdelerin, radyatörleri kapatmadığına da dikkat edilmelidir. Sıcak havalarda kombi ayarı düşürülmesi tasarruf sağlar. Tasarruflu kombi kullanımı için minimum 3 radyatörün çalıştırılması, sistem için gereken devir daimi sağlayan kombi pompasının daha az enerji harcamasını sağlar. Kombiler, her zaman tasarruflu yani bilinçli kullanıldığın da  hem konfor hem de ekonomik olarak avantaj sağlar”diye bilgi verdi.

Haber/Seyit SÜREN    


0282 726 91 91
0282 747 65 10