Aygun: SGK yasasındaki yoksulluk tanımı değişmeli

Gıda fiyatlarından devlete ödenen vergilere, ulaşım fiyatlarından elektrik ve doğalgaz fiyatlarına kadar her alanda gerçekleşen büyük zamlar, alım gücünü yarı yarıya düşürdü. CHP TekirdaÄ?

Tekirdağ 27.01.2020 13:48:00 0
Aygun: SGK yasasındaki yoksulluk tanımı değişmeli

Mevcut yasaya göre, aile içinde kişi başına düşen geliri; brüt asgari ücretin üçte birinden az olanların yoksul kabul edilerek, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerinin devletçe ödendiğini belirten Aygun, “Yani hane içinde kişi başına geliri 981 liranın altında olanlar yoksul kabul ediliyor. Ankara’da yaşayan bir ailenin oğlu Eskişehir’de üniversitede okusa1687 liraya çıkarılan hızlı trenin aylık abonman parasını bile ödeyemiyor. Yoksulluk kriterini‘asgari ücretin üçte ikisinden az olma’ koşuluna dönüştürmek gerekiyor. Bu yönde teklif verdim, hemen değiştirelim” dedi.

 

5 MİLYONU AŞAN VATANDAŞ SIKINTI İÇİNDE

 

Aygun, 2019 yılı içinde ve 2020 başı itibarıyla yağmur gibi gelen zamların bu kara kışta vatandaşı mağdur ettiğini, 5 milyona yakın vatandaşın geçim derdi nedeniyle GSS primlerini ödeyemediğini, sağlık hizmeti almakta büyük sıkıntılar yaşadığını söyledi. Bu tablonun Türkiye’de yoksulluğun derinleştiğini ortaya koyan Aygun, “Bu tablo üzerinden gereken yasal değişikliğin hemen yapılması gerekir” diye konuştu.

 

“SÜRE 2020’YE KADAR UZATILDI”

 

Bakanlar Kurulu kararında yapılan değişiklik ile GSS prim borcu olanların sağlık hizmeti alması için gereken sürenin 2020 yılına kadar uzatıldığını ifade eden Aygun “ Bu pansuman çözümlerle sıkıntı giderilemez. Süre, 2020’ye kadar uzatıldı, ya sonrası? Esas mesele yoksulluğun derinleşmesi ve milletin alım gücünün düşmesidir. Yasadaki yoksulluk kriteri değiştirilmelidir. Devletin GSS primlerini ödediği kesim genişletilmedir” diye konuştu.

 

“BU GELİRLE KİMSE YAŞAYAMAZ”

 

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 60. Maddesine göre, “aile içindeki kişi başına düşen geliri brüt asgari ücretin üçte birinden az olanların” yoksul kabul edilerek GSS primlerinin devletçe ödendiğini anımsatan Aygun, “Bu koşul, asgari ücretin üçte ikisinden az olma şeklinde değiştirilmelidir. Asgari ücret brüt 2 bin 943 lira. Bunun üçte biri 981 lira ediyor. Kişi başına 981 liranın altı gelirle ne yol parası ne öğle yemeği ödenir” dedi. Aygun,  Ankara-Polatlı arası aylık abonman hızlı tren biletinin 877 liraya, Ankara-Eskişehir aylık abonman ücretinin bin 687 liraya çıkarıldığını kaydederek “Yani Ankara’da yaşayan bir ailenin oğlu Eskişehir’de üniversitede okusa, aylık tren abonman ücretini bile karşılayamaz. 3 çocuk yapın demekle olmuyor. Yoksulluk kriteri, asgari ücretin üçte ikisi şeklinde değiştirilmelidir. Hane içinde kişi başına düşen geliriniz 1962 liranın altı olursa en azından daha makul olur. Bugün kişi başına 981 liranın altındaki bir gelirle kimse yaşamayaz” dedi. Aygun, TBMM’ye bu konuda bir yasa teklifi sunarak, hane içinde kişi başına düşen aylık geliri, asgari ücretin üçte ikisinden az olan vatandaşların Genel Sağlık Sigortası primlerinin devlet tarafından ödenmesi talebinde bulunduğunu, buna destek verilmesini istedi.

Haber/Cengizhan KÜPELİOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10