İl Sağlık Müdürlüğü Kolon Kanseri'ne dikkat çekti

Kolon kanseri konusunda farkındalığı yükseltmek ve kanser hakkında sağlık okuryazarlığı oluşturmak amacıyla ülkemizde Mart ayı "1-31 Mart Kolon Kanseri Farkındalık Ayı" olarak belirlendiÄ?

Tekirdağ 2.03.2020 16:49:00 0
İl Sağlık Müdürlüğü Kolon Kanseri

Sağlık Bakanlığı Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Kolorektal Kanseri’nin (Kalın Bağırsak Kanseri) dünyada ve Türkiye’de ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekilerek Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın kanser istatistikleri kayıtlarına göre hem erkeklerde hem de kadınlarda üçüncü sırada yer aldığı vurgulandı. Açıklamada Tedavi’nin, Kolorektal Kanseri’nde cerrahi, ilaç tedavisi (kemoterapi) ve ışın tedavisi (radyoterapi) gibi farklı tedavi seçenekleri ile yapıldığı belirtilirken sağlıklı yaşam davranışı olarak uygulanabilecek önlemlerde yer aldı.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Kalın Bağırsak Kanseri’nde erken teşhisin önemine vurgu yapılarak Türkiye’de kanser taramalarının Kanser Taraması Ulusal Standartlar ile belirlendiğini ifade edilerek “Dünya çapında 1 milyon 849 bin 518 kişiye (%10.2) kolorektal kanser tanısı konulurken, 880 bin 792 kişi (% 9.2) söz konusu kanser nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Kolorektal kanser erken evrede teşhis edildiğinde büyük ölçüde tedavi edilebilir. Kalın Bağırsak Kanseri’nde kanser tarama programlarının ilgili kansere yakalanan hastaların hastalığa tutulmuş ama hayatta kalan hastaların hastalık sonucu ölmüş insanlara oranında olumlu katkısı olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir.” denildi.

 

“10 YILDA BİR KOLONOSKOPİ TARAMA ÖNERİLİYOR”

Açıklamada “50-70 yaş arasında kadın ve erkek nüfusa Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) gibi merkezlerde güvenilir bir şekilde 2 yılda bir ücretsiz olarak tarama yapılmaktadır. 50-70 yaş arasında her 10 yılda bir de kolonoskopi ile tarama önerilmektedir. Ülkemizde %20-30 oranında kolorektal kanser taraması yapılmaktadır.” denildi.

EN BELİRGİN BELİRTİLERİ

Kalın Bağırsak Kanseri’nin en sık görülen belirtileri: “Bağırsak alışkanlıklarında ishal-kabızlık gibi değişikliklerin meydana gelmesi ve bu değişikliklerin birkaç günden uzun sürmesi, bağırsakta tam boşalmama hissi, dışkıda kan (parlak ya da koyu kırmızı), veya dışkı renginde koyulaşma, karında şişkinlik, kramp tarzında ağrı veya gaz şikâyeti, bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybı, güçsüzlük ve yorgunluk” olarak açıklandı.

KORUNMA YÖNTEMLERİ

Kalın Bağırsak Kanseri’ni önlemek için atılması gereken en önemli adımlardan birinin tarama olduğu vurgulanarak “Sağlıklı kiloda kalmak ve bunu sürdürmek, taze meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek, posa içeriği yüksek kuru baklagiller, tahıllar, sebze-meyveler gibi besinlerin tüketimi artırmak, günde 30-60 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite yapmak (tempolu yürüyüş, bisiklete binme gibi), sigara ve alkol kullanmamak” gibi sağlıklı yaşam davranışlarının uygulanmasıyla da kanserden korunabileceği belirtildi.

Haber/ Cengizhan KÜPELİOĞLU

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10