Çerkezköy'de İstiklal Marşı'nın kabulü kutlandı

İstiklal Marşı'nın kabulünün 99. Yıl dönümü Çerkezköy Kaymakamlığı'nın düzenlediği programla Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi'nde kutlandı.

Çerkezköy 12.03.2020 18:44:00 0
Çerkezköy

İstiklal Marşı’nın kabulünün 99. Yıl dönümü dolayısıyla dün saat 10.30’da gerçekleşen kutlama programına, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Merkez Komutanı Albay Erdoğan Keskin, İlçe Emniyet Müdürü Sertan Topkaya,  İlçe Jandarma Komutanı Volkan Torun, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş ve şube müdürleri, diğer kamu kurum müdürleri siyasi parti ve STK temsilcileri ile öğrenciler katıldı. Programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. İstiklal Marşı Okuma Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.

“ANADOLU’YA İLK KOŞAN MEHMET AKİF ESOY’DU”

Günün anlam ve önemine dair konuşmayı Kızılpınar Anadolu Lisesi Edebiyat Kürşat Uğur yaptı. konuşmasına “600 yıllık koskoca imparatorluğumuz 20. Asrın başında adeta doğum sancısında ölen bir ana gibi çöküvermişti.” sözleriyle başlayan Edebiyat Öğretmeni Kürşat Uğur, “Fakat doğan çocuk yaşayacaktı. Hatta ölü ananın göğsünden süt emerek gelişecekti. Çünkü İstanbul simsiyah bulutlarla kaplıyken Anadolu’da fecir aydınlığı hakimdi. Milli mücadelenin ilk kımıldanışları başlamıştı. Çok değil birkaç gün önce Çanakkale’de büyük bir cesaret örneği gösteren Mehmetçik şimdilerde silahsız, aç ve bitkin bir haldeydi. Ancak hiçbir vatanseverin bu zillete katlanması düşünülemezdi. Nitekim çok geçmeden Anadolu’da milli mücadelenin meşalesi çoktan parlamıştı. Anadolu’da açılan bu bayrağın altına ilk koşanlardan biri de Mehmet Akif Esoy’du.” ifadeleri şair Mehmet Akif’in milli mücadele ruhunu yaymak için nasıl çabaladığını ve o yıllarda yaşananları anlattı.

 

 

“BU ŞİİR SONSUZ GÜCÜ VE HER TÜRLÜ DEĞERİ TAŞIMAKTADIR”

Kürşat Uğur, milletin ızdırabını derinden hisseden Mehmet Akif’in milli mücadelenin ruhuna tercüman olan İstiklal Marşı’nı yazma evresini ise “O eşiz şiirini gece gündüz gözünü bir an dahi kırpmadan kaleme almıştır. Öyle bir şiir ortaya çıkmıştır ki bu şiir bir milletin trajik bir anda var olup olmama noktasında ihtiyaç duyduğu sonsuz gücü ve her türlü değeri taşımaktadır. Büyük Türk milletinin yılmayan müdacele ruhunu yansıtmaktadır. Bir ulusun yok olmama direncini, var olma mücadelesinin son ucudur bu marş adeta. Bu marş öyle bir şiirdir ki şairi bile ölüm döşeğinden ‘Bu İstiklal Marşı’nı kimse yazamaz. Ben dahi yazamam Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ diye haykırmıştır. Bu şiir İstiklal’in ta kendisidir.”sözleriyle anlattı. Kürşat Uğur sözlerini “Hakkıdır hakka tapan milletimin İstiklal” diyerek tamamladı.

ÖDÜL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

Ardından 2019-2020 eğitim öğretim yılında 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulüyle ilgili ilçe çapında düzenlen İstiklal Marşımızı Güzel Okuma Yarışması’nda dereceye giren öğrencilerin ödülleri verildi. İlkokullar arasında düzenlenen yarışmada Fevzi Paşa İlkokulu öğrencisi Ahsen Berru Demirtaş, ortaokullar arasında düzenlenen yarışmada Metin Seçkin Ortaokulu öğrencisi Ege Çıtak, Liseler arası düzenlenen yarışmada Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi öğrencisi Furkan Yağmurtaşan ilçe birincisi oldu. İlçe birincisi olan öğrencilerden Fevzi Paşa İlkokulu öğrencisi Ahsen Berru Demirtaş ilde düzenlenen yarışmada il üçüncsü, Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi öğrencisi Furkan Yağmurtaşan ise il birincsi oldu. Ancak ilde düzenlene programa katıldıkları için ödüllerini onları temsilen gelen öğrenciler aldı.

 

 

ÖDÜLLERİNİ ALDILAR

 

Ortaokullar arasında düzenlenen yarışmada Metin Seçkin Ortaokulu öğrencisi Ege Çıtak ve diğer öğrencilere ödüllerini Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban verdi. İlkokullar arasında düzenlene yarışmada Zeki Algun İlkokulu öğrencisi Hayrünnisa Kaya, ortaokullar arası düzenlenen yarışmada Özel Çerkezköy Uğur Ortaokulu öğrencisi Elanur Yüksel, Liseler arası düzenlenen yarışmada Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Anadolu Lisesi öğrencisi Murat Uğur Akçaalan ilçe 2. oldu. İlçe 2. Olan öğrenciler ödüllerini Çerkezköy Merkez Komutanı Albay Erdoğan Keskin’in elinden aldı.

ÖDÜLLERİNİ BAŞKAN AKAY’IN ELİNDEN ALDILAR

İlkokullar arasında düzenlene yarışmada Tepe İlkokulu öğrencisi Dünya Topkaya, ortaokullar arası düzenlenen yarışmada 75.yıl Ortaokulu öğrencisi Nisanur Durdağı , Liseler arası düzenlenen yarışmada Hacı Fahri Zümbül Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Duygu Fidan ilçe 3. oldu. İlçe üçüncüsü olan öğrencilere ödüllerini Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay verdi. Program Kızılpınar Anadolu Lisesi’nin hazırladığı İstiklal Oratoryosu ile devam etti.

 

Haber/ Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10