57. Alay Çanakkale yolunda

Çanakkale Savaşları'nın mihenk taşlarından biri olan ve bu yıl 10'uncusu gerçekleştirilen 57. Alay Vefa Yürüyüşü için Tekirdağ Tarihi Valilik Binası önünde tören düzenlendi. Gel

Çerkezköy 13.03.2020 16:54:00 0
57. Alay Çanakkale yolunda

57. Alay Vefa Yürüyüşü için düzenlenen törene, Vali Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun,  Garnizon Komutanı Tankçı Kur. Alb. Cumhur Mustafa Kıcanaoğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, İl Emniyet Müdürü Mehmet Erduğan, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Osman Kılıç, İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan,  yürüyüşe destek veren kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende 26. 27. 57. Alayları Yaşatma Araştırma Gönüllüleri Derneği Başkanı Hikmet Selim Yılmaz kürsüye gelerek günün anlam ve önemine dair konuşmasını yaptı.

 

“TARİHİN AKIŞININ DEĞİŞTİĞİ YER”

 

Ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak konuşmasını yaptı. Başkan Albayrak Konuşmasında 57. Alay'ın Çanakkale Savaşları'nda kutsal bir rol üstlendiğini ifade etti. “Şanlı bir kahramanlık destanı olan Çanakkale Savaşı, Tekirdağ'dan başlar.” diyerek sözlerine devam eden Başkan Albayrak Çanakkale’de Türk halkının, millet olma bilincine eriştiğini, geri dönmeyi düşünmeden canlarını vatan uğrunda feda ettiklerini bir kez daha herkese hatırlattı. Albayrak Çanakkale’nin, Mustafa Kemal Atatürk'ün bir kahraman olarak tarih sahnesine çıktığı ve tarihin akışının değiştiği yer olduğunu söyledi.

 

 

“TÜM DOSTLARIMIZA HAYIRLI YOLCULUKLAR DİLİYORUM”

 

Albayrak konuşmasının devamında “Tekirdağ'dan Gelibolu'ya giderek vatan savunmasına omuz veren 57. Alayın büyük komutanı ve kahraman askerleri, savaşın çok kritik bir safhasında düşman askerlerinin ilerleyişini canları pahasına durdurmuşlardır. Tarihin akışının değiştiği bu büyük savaşta, 57. Alayın tüm fertleri şehit olmuştur. Başta Ulu Önderimiz Mustafa kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, Tekirdağ'dan Çanakkale'ye yürüyecek olan tüm dostlarımıza hayırlı yolculuklar diliyorum. Dualarımızı şehitlerimize ulaştırmalarını rica ediyorum" ifadelerini kullandı.

 

 

“TARİHİ BİR ÖNEME SAHİPTİR”

 

Başkan Kadir Albayrak’tan sonra kürsüye gereler Vali Aziz Yıldırım bir konuşma yaptı. “Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın bu toprak, bir devrin battığı yerdir. Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın bir vatan kalbinin attığı yerdir.” sözleriyle konuşmasına başlayan Vali Yıldırım, Çanakkale Zaferi’nin, Türk milletinin tarih boyunca kazandığı en önemli zaferlerden ve en büyük kahramanlıklardan biri olduğuna dikkat çekti. Çanakkale Zaferi’ni fedakârlığın doruk noktasına ulaştığı bir var olma ve yok olma mücadelesi olarak tanımlayan Vali Yıldırım “Tarihten silinmek istenen bir milletin, bütün yokluk ve imkânsızlıklara rağmen, vatanını canı pahasına nasıl savunduğunu bütün dünyaya göstermesi bakımından tarihi bir öneme sahiptir. Aziz milletimizin yüksek irade ve sarsılmaz inancıyla kazandığı Çanakkale zaferi, hem milli tarihimizi, hem de dünya tarihini adeta yeniden şekillendirmiştir.” dedi.

 

“BÜTÜN MİLLETLER VE İNSANLIK BİR KURTULUŞ REHBERİ”

 

Çanakkale Zaferi’nin, tarihte eşi ve benzeri olmayan bir kahramanlık destanı olduğunu aktaran Vali Yıldırım, bu zaferin aynı zamanda Cumhuriyetin kuruluşuna giden önemli bir adım olduğunu da kendisini dinleyenlere bir kez daha hatırlattı. Çanakkale’de verilen mücadelenin aynı zamanda bağımsızlık mücadelesi veren bütün milletler ve insanlık için de bir kurtuluş rehberi olduğunun altını çizen Vali Yıldırım, “Bu savaşa Tekirdağ’ımızdan da bir alay katılmıştır. Bu alay 57. Alaydır ve Komutanı Hüseyin Avni Bey’dir. 22 Şubat 1915 tarihinde törenle sancağı verilen 57. Alay, 23 Şubat 1915 tarihinde Çanakkale’ye doğru yola çıkarak 26 Mart 1915'te Çanakkale Bigalı Köyü'ne varmıştır ve burada yaklaşık 3000 subay ve asker, Conkbayırı’nda kendisinden yaklaşık 6 kat daha büyük bir düşman gücüne karşı taarruza geçmiştir. Göstermiş olduğu büyük kahramanlıkla dünya tarihine geçen 57. Alay, milletimizin inancını, savaş gücünü, kuvvet ve kudretini bütün dünyaya bir kez daha ispat etmiştir.” dedi.

 

“O RUHUN KAYBOLMADIĞININ EN GÜZEL GÖSTERGESİ”

 

57.  Alay Yürüyüş Komitesi’nin o günkü ruhu hala yaşattığını sözlerine ekleyen Vali Yıldırım, “57.  Alay’ın anısını yaşatmak için başlatacağınız bu yürüyüş, o günkü ruhun kaybolmadığının en güzel göstergesidir. Bu ruh bugün, özgür ve bağımsız Türkiye‘yi daima yaşatmak ve yüceltmek için taşıdığımız ruhtur. Bu vesileyle vatanımız, istiklalimiz, istikbalimiz için canlarını vermiş tüm şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmetle, minnetle anıyorum. Çanakkale Savaşları’nın büyük komutanı Aziz Atatürk’ün ruhu şad oldun.” diyerek konuşmasını tamamladı. Daha sonra komite üyeleri ve yürüyüş heyeti, Çanakkale’ye uğurlandı.

 

Haber/ Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10