İrmet Hastanesi kendi maskesini de üretti

Çin'de başlayan koronavirüsü tüm dünyayı etkisi altına aldı. Dünya ile birlikte ülkemiz de koronavirüsten etkilenince tüm sağlık sektörü adeta alarma geçti. Hastaneler dolup taşarken eksikle

1.04.2020 19:58:00 0
İrmet Hastanesi kendi maskesini de üretti

Krizin patlamasıyla birlikte günlük maske üretiminin arttığını kaydeden Özel İrmetHospital Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. İlhan Mavioğlu "Maske bulma konusunda sıkıntı yaşadık. Hem fiyatında hem de temin konusunda sıkıntı yaşadığımız için biz de hastane olarak bu işi kendimiz yapabilir miyiz dedik. Aynı üretilen kumaşı bulma şansımız oldu. Bulduktan sonra hastanemizde mevcut olan çamaşırhane ve terzi odasında hastanemizin ihtiyacına yönelik olarak üretime başladık. Bu sayede de kendi ürettiğimiz maskeleri de gönül rahatlığı ile kullanacağız. El yıkamak ve el dezenfektesi yapmak virüse karşı en önemli önlemdir. Maskeler dikilirken ve hazırlanırken el değdiği için sterilize ediyoruz" dedi.

 

"DOKTORLAR İÇİN KULLANIŞLIDIR"

Hastane olarak siperli maskeyi de kendi imkanlarıyla ürettiklerini kaydeden Mavioğlu, "Bu maskeler Covid-19 olduğundan şüphe duyduğumuz hastalardan örnek alırken, ister istemez ve hapşırabileceği durumlarda örnek alan kişinin o süre zarfında kendini direkt olarak damlacıktan koruması ve gözlerini korumasını garanti altına alıyor. Örnek alımından sonra bu maske atılabilir ve yenisi de kullanılabilir. Maliyeti düşük olduğu için doktorlar için kullanışlıdır" diye konuştu.

 

"30-40 SİPERLİ MASKE ÜRETİYORUZ"

 

Maske fikrinin hastane yönetiminin aldığı karar sonrası ortaya çıktığını kaydeden İrmet Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Op.Dr. Ahmet Türker de, “Korana salgınıyla birlikte hastaneler acil olmayan ameliyatları almamaya başladı. Hastanemize yurt dışından yabancı hastalar geliyordu. Onların da virüs bulaştırma riskine karşı gelişlerini iptal ettik. Korona şüphesiyle hastaneye gelen hastalara hizmet veriyoruz. Aynı zamanda hastanemizin işlerinin düşmesi, hastaların gelmemesi nedeniyle ekstra maliyetler yüklendi. Tüm hastaneler de bununla ilgili çözüm aramaya başladı. Son zamanlarda fırsatçılar da piyasaya çıktı. Biz de yönetim olarak bu durumda kendimiz ne yapabiliriz diye düşündük. Şimdi kendi kullanacağımız malzemeleri üretiyoruz. Günde 150-200 cerrahi maske üretip hazırlayıp kullanıma sunuyoruz. Ayrıca günde ortalama 30-40 siperli maske üretiyoruz. Hastane olarak biz de kendi kendimize bir takım tedbirler alıyoruz" diye konuştu.

 

"EN ÖNEMLİ TEDBİR EVDE KALMAKTIR"

 

“Virüsten korkmalı mı korunmalı mıyız' sorusunu da cevaplayan Türker, "Bu virüs global salgındır. Bir şekilde herkes bu hastalığı geçirecek, ya da taşıyıcı olacak. O yüzden burada önemli olan insanların hepsinin aynı anda hasta olmamasıdır. Bu nedenle evde kalmaları öneriliyor. Geliştirirsek bir takım aşı ve ilaç bu hastalığa çare olarak çıkacaktır. Bu süreçte en önemli olan korunmak ve evde kalmaktır. Hastaneler hastaları tedavi etmek için kurulmuş işletmelerdir. Bu tür hastaların hastanelere gitmiş olması da gayet doğaldır. İnsanlarda bir takım söylemlerle korkutucu dedikodular oluşuyor. Sokakta gezen insanların hepsini potansiyel koronalı gibi düşünüp tedbirler almamız gerekiyor. Maskesiz dışarı çıkmayın ve sık sık ellerinizi yıkayın. Bir çok hastanede koronalı yatmıştır yada yatmaktadır, tedavi edilmektedir. Korunmak ve tedbir almak önemlidir" dedi.

 

"MASKE KULLANILMASINI ÖNERİYORUZ"

 

Türker, "Hastalığın yaygınlaşmasıyla birlikte hastaların maske takması uygun diyorduk. Hastalığın daha fazla yaygınlaşmasıyla birlikte hasta olmayanların da belli aralıklarla değiştirmek kaydıyla çok uzun süre takmamak kaydıyla maske kullanmasını öneriyoruz " diye konuştu.

 

Haber / Şaban KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10