Öztrak: İşsizlik ve yoksulluk afeti yaklaşıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Tekirdağ Milletvekili Öztrak, ülke gündemine dair yaptığı açıklamada koronavirüs salgını nedeniyle ülkenin sosyo ekonomik açıdan yaşayacaÄ?

27.04.2020 16:40:00 0
Öztrak: İşsizlik ve yoksulluk afeti yaklaşıyor

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında dün parti genel merkezinde toplandı. Toplantının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak bir basın toplantısı düzenledi. Tekirdağ Milletvekili Öztrak basın toplantısında yaptığı açıklamada Covid-19 salgının, unuttuğumuz veya görmek istemediğimiz gerçekleri bize gösterdiğine dikkat çekerek “İnsanoğlunun ne kadar kırılgan olduğunu bu salgında gördük. Büyük krizler, afet veya salgın gibi zor dönemler, insanoğlunun kendisiyle hesaplaşmasına vesile olur. Ramazan ayı da Müslümanların kendileriyle ve nefisleriyle hesaplaştığı aydır. Sabrın, metanetin, merhametin ve kardeşliğin güçlendiği, ilahi rahmete mazhar olmuş bu özel ayın kardeşliğimize, yardımlaşmaya ve dayanışmaya vesile olmasını diliyoruz. Alacaklı borçlusuna, mülk sahibi kiracısına, işveren işçisine, güçlü muhtaca bugünlerde daha çok destek olmalıdır. Ramazan ayında hepimiz iyilikte yarışmalıyız. Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ise kurtuluş olan bu mübarek ayda, yapılacak ibadetlerin kabul olmasını diliyor, tüm İslam âleminin ramazan ayını tebrik ediyoruz.” dedi.

 

“AKTİF HASTA SAYISINDAKİ ARTIŞ DURDU”

 

Ramazan ayına sağlık cephesinde olumlu bir takım gelişmelerle başladığını kaydeden Tekirdağ Milletvekili Öztrak, “Son bir kaç gündür Covid-19’dan iyileşerek kurtulanların sayısı, virüse yakalananların sayısını geçmeye başladı. Aktif hasta sayısındaki artış durdu. Hatta bir miktar gerilemede yaşandı. Salgının başından bu yana iki hususun önemini ifade ediyoruz. Katı tedbir ve sürekli ihtiyat. Danimarka’nın yaptığı gibi katı tedbirleri ilk günden uygulasaydık, salgının belini çok önceden kırmış olacaktık. Biz ve belediye başkanlarımız bu nedenle, yaygın ve katı tedbirlerin uygulanması konusunda iktidarı birçok kez uyardık. 31 şehrimizde zorunlu sokağa çıkmama tedbirleri, meyvelerini bugün vermeye başladı. Biz kurallara riayet eden, tedbirli davranan tüm yurttaşlarımıza bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz.” şeklinde konuştu.

 

1 MAYIS BAYRAMI KUTLU OLSUN

 

Cuma günü 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü hakkında da açıklama yapan Faik Öztrak, tüm emekçilerin 1 Mayıs’ını şu şekilde kutladı: “Bizler evdeyken dışarıda görev yapan tüm kamu görevlilerine, polislerimize, jandarmalarımıza, bekçilerimize, belediye zabıtalarımıza ve belediye çalışanlarımıza, fırıncı esnafımıza, basın mensuplarına, bu zor günlerde, evlerinde kalan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için canla başla çalışan tüm apartman görevlilerine, kuryelere bu süreçte emek veren herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Cuma günü 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü… Bu vesileyle başta fabrikalarda sağlık tehlikesine rağmen iş durmasın diye çalıştırılan işçilerimiz olmak üzere tüm emekçilerimizin işçi bayramını kutluyoruz.”

 

“BİLİMİN VE LİYAKATİN ÖNEMİNİ BİR DEFA DAHA GÖRDÜK”

 

Bu süreçte fedakarca çalışan sağlık çalışanlarına şükranlarını sunan Öztrak sözlerine şöyle devam etti: “Elbette şükran duymamız gerekenlerin başında da sağlık çalışanlarımız var. Sağlık kadromuz, yaşadığımız son salgında, dünyadaki en iyiler arasında olduğunu ispat etti. Cerrahpaşa, Hacettepe gibi ülkemizin köklü sağlık kurumlarından yetişmiş bilim insanları, doktorlar, hemşireler, salgınla mücadelede çok önemli görevler üstlendiler. Bu salgında, kurumsallaşmanın, köklü kurumların korunmasının, bilimin ve liyakatin önemini bir defa daha gördük. Son yıllarda saray hükümetlerinin yaptığı gibi köklü kurumların genetiğiyle oynamak, bu kurumları bölüp, parçalamak ülkemize yarar değil, zarar verir bunu da açıkça gördük. Nitelikli sağlık personelimizi yetiştiren ve bugünlere getiren, tüm dünyaya parmak ısırtan bir sağlık devrimini gerçekleştiren Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu cumhuriyetimizle ne kadar gurur duysak azdır. Bunu fedakâr sağlıkçılarımıza ve cumhuriyetimizin eğitim anlayışına borçluyuz.”

 

“İŞÇİNİN PARASINI İŞÇİYE VERMENİN ADINA DESTEK DİYORLAR”

 

“Atalarımızın güzel bir sözü var: Başını acemi berbere teslim eden, pamuğunu cebinde taşısın diyorlar.” diyen Öztrak, ekonomide büyük bir işsizlik ve yoksulluk afetinin yaklaştığına dikkat çekti.  Sarayın acul damadı ne yapıyor?  Şeklindeki soruyu hükümete yönelten Öztrak, eleştirilerine şöyle devam etti: “Sağlıkçıların çabaları üzerinden, siyasi rant devşirmeye çalışıyor. Bir de her hafta bir kısa film çekip, internete yüklüyor. Son çektiği fragmanda da 200 milyar liralık bir destekten bahsediyordu. Borç vermenin, alacak ötelemenin, vergi yapılandırmalarının işçinin kendi parasını işçiye vermenin adına destek diyorlar. Aslında destek nedir? İşini ve gelirini kaybeden işçinin, dükkânını kapatan esnafın, çarkları nasıl döndüreceğini düşünen sanayicinin, tarlasına giremeyen çiftçinin bu krizde yitirdiği maaş, ücret, kazanç karşılığında belli bir nakdi cebine koymaktır. Vatandaşın krizde uğradığı zararın devlet tarafından çok açık ifade ediyorum telafi edilmesidir. Ama bakan, esnafa verilen kredi kartını, millete dağıtılan tüketici kredilerini, şirketlere verilen KGF kredilerini “destek” diye yutturmaya kalkıyor. Ama borç yiyen kesesinden yer der atalarımız. Verdiğiniz borçlarla, gelirini kaybeden millete yarınki gelirini, bugünden harcatıyorsunuz.”

 

EMEKLİNİN BAYRAM İKRAMİYESİNE BANKA EL KOYUYOR

 

Öztrak, “Emeklinin bayram ikramiyesini öne çektik diye duyurdunuz” sözleriyle kredi borcu olan emeklilerin ikramiyesine bankaların el koyduğunu belirterek “Bununla ilgili şikâyetler alıyoruz. Yine Mardin’de, çiftçilerimizin hesaplarına yatan desteklere, elektrik borcu karşılığında bloke konuyor. Ne anladık bu işten.” dedi.

 

VATANDAŞIN GERÇEĞİ FARKLI

 

Bakanın çekip, internete yüklediği fragmanlarla, vatandaşların yaşadığı gerçekler arasında çok büyük bir uçurum olduğunu kaydeden Öztrak, “Bakın, Bakan’ın bahsettiği 200 milyar liranın sağından bakıyoruz, solundan bakıyoruz millete karşılıksız verilen doğru dürüst telafi mahiyetinde bir destek yok. Bir tek “4,4 milyon aileye biner lira verilmiş”. Bir kere her şeyden önce şunu soralım, bir defaya mahsus vermiş olduğunuz bu 1000 liralarla bu insanlar nasıl geçinecek? Gelecek umudumuz olan çocuklarını nasıl besleyecekler? Çocuklarımız yeterli ölüde beslenemediği için bir nesli, büyük bir potansiyeli yitireceğiz. İleride Nobel ödülü almak, çok büyük bir devlet adamı olma potansiyeli olan çocuklar eksik beslenme nedeniyle bu yeteneklerini yitirecekler.” dedi. Öztrak konuşmasına “Bakın, şu verdiğiniz 1000 liralarla 4 milyon 400 bin kişiye toplam 4,4 milyar yapar. 200 milyar içinde 4,4 milyar yani yüzde 2,2. Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin diye söylenen desteklerin kaynağı ise işsizlik sigortası fonu. Yani işçinin kendi parasını işçiye veriyorsunuz. Sonrada bunu paketleyip destek diye sunuyorsunuz.” bilgilerini de ekledi.

 

“252 BİN 690 İŞLETMENİN KAPISINA KİLİT VURULDU”

 

 “Gelirini ve işini kaybedenlere de bir seferlik bin liralık yardım yapılmasıyla ilgili eleştirilerde bulunan Öztrak “Bin lira böyle bir dönemde evinde kalmaya zorladığınız, işletmesini kapattırdığınız insanları ve çalışanları ayakta tutmaya nasıl yetecek Allah aşkına. Bu krizi çalışanları, işletmeleri yok ederseniz bu krizi fırsata döndürmekten söz etme imkanınız kalmaz. Biz haftalardır söyleyip duruyoruz. Salgınla mücadele amacıyla; kahvehanesinden, berberine, düğün salonundan, tiyatrosuna 252 bin 690 işletmenin kapısına kilit vuruldu. Bunların çalışanlarına en azından bir asgari ücret tutarında destek verin. İşletmelerin yitirdikleri kazancın belli bir oranını tazminat olarak ödeyin. 1000 lirayla bu insanlar faturalarını mı ödeyecekler, mutfak masraflarını mı karşılayacaklar, kiralarını mı yatıracaklar? Elinizi korkak alıştırmayın. Yandaşa ne kadar cömertseniz, millete de o kadar cömert olun.” ifadelerini kullandı.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10