Turuncuya bürünen deniz şaşkınlık yarattı

Tekirdağ sahilinde denizin rengi turuncuya döndü. Turuncu rengi gören vatandaşlar şaşkınlık yaşarken uzamanlar ise her yıl Mart ve Nisan aylarında bu durumun yaşandığını nedenini ise plankton (mikroskopla

Tekirdağ 28.04.2020 16:35:00 0
Turuncuya bürünen deniz şaşkınlık yarattı

Planktonlar nedeniyle deniz suyu renginin yer yer turuncuya büründüğü Süleymanpaşa sahillerini gören vatandaşlar şaşkınlık yaşadı. Her yıl Mart ve Nisan aylarında bu durumun yaşandığını ve deniz suyu sıcaklığının yükselmesiyle meydana gelen plankton çoğalması ile deniz suyunun renk değiştirdiğini belirten uzmanlar, renk değişiminin mevsimsel etkenlerle gerçekleştiği ve herhangi bir olumsuzluğa yol açmadığını söyledi.

 

DENİZİN UYANIŞI ANLAMINA GELİYOR

 

Denizin turunca renge boyanmasının daha öncede yaşandığını belirten uzmanlar, bu olayın ilkbahar ve yaz mevsiminde bütün doğada olduğu gibi denizde de uyanışın başladığının göstergesi olarak açıkladı. Uzmanlar açıklamalarına şöyle devam etti: "Bazı canlılar bu uyanıştan nasibini alarak çoğalır. Plankton denilen biyolojik canlı, çoğalma sırasında kendi içerisinde patlama yaşar. Bu patlamaya bağlı olarak da planktonun türüne göre deniz turuncu, kahverengi, yeşil ve kırmızı renklerine boyanır. Planktonun aşırı biçimde çoğalmasına bağlı kıyı şeridi boyunca renkler oluşur. Çünkü bu canlının içerisinde renk hücreleri vardır.”

 

“BUNA DOĞAL BİR EKOLOJİK OLAY DİYEBİLİRİZ”

 

Bu renklenmenin Şarköy ve Hoşköy sahillerinden başlayıp, oradan itibaren kıyı şeridinden Marmara'nın içlerine doğru gittiğini kaydeden uzmanlar “Bu canlıya diğer adıyla 'noctiluca' denilir" dedi. Denizde yaşanan renk değişiminde korkuya ve telaşa mahal verecek bir durum söz konusunun olmadığını ifade eden uzmanlar,"Bu canlı iki tane kamçısı olan tek hücreli bir biyolojik canlıdır. Dış görünüş olarak deniz anasına benzetilir ama deniz anasından farklıdır. Türkiye'nin tüm kıyılarında bulunur. Buna doğal bir ekolojik olay diyebiliriz. Bu geçici bir olaydır. Telaşa mahal verecek bir evsel, kentsel veya endüstriyel atıkların oluşturduğu kirlilik değildir" dedi.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10