Anneler Günü dolayısıyla çiçekçiler kısıtlamadan muaf tutuldu

İçişleri Bakanlığı, aralarında Tekirdağ'ın da bulunduğu 23 büyükşehir ve Zonguldak'ta uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması ile ilgili genelgeyi 81 il valiliğine gönderdi. Bu kaps

7.05.2020 14:27:00 0
Anneler Günü dolayısıyla çiçekçiler kısıtlamadan muaf tutuldu

Genelgeye göre 8 Mayıs Cuma günü saat 24.00 ile 10 Mayıs Pazar günü saat 24.00 arasında belirtilen istisnalar dışında Büyükşehir statüsündeki Adana, Ankara, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mardin, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van ve Zonguldak’ta 24 il sınırları içinde bulunan vatandaşların sokağa çıkmaları kısıtlanacak.

 

ÇİÇEKÇİ VE RESTORANLAR EVLERE SERVİS YAPABİLECEK

 

Kısıtlama günlerinde açık olacak iş yeri, işletme ve kurumlar ile istisna kapsamında olan yerler genelgede belirtildi. Bu kapsamda sokağa çıkma kısıtlamasından bir gün önce 8 Mayıs Cuma günü market, bakkal ve manavlar saat 23.00'e kadar açık olacak. 9 Mayıs Cumartesi ve 10 Mayıs Pazar günleri ise market, bakkal ve manavlar kapalı olacak. Cumartesi ve Pazar günü, ekmek üretiminin yapıldığı fırın veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri, ayrıca tatlı üretiminin yapıldığı ve satıldığı iş yerleri açık olacak. Tatlı satışı yapan iş yerleri, adrese paket servis yapabilecek. Lokanta ve restoran tarzı iş yerleri, ramazan ayı nedeniyle sadece evlere paket servis hizmeti sunacak. 10 Mayıs Pazar gününe denk gelen 'Anneler Günü' dolayısıyla çiçek satışı yapan iş yerlerinin de genelgede hafta sonu evlere servis şeklinde hizmet vereceği belirtildi.

 

KISITLAMANIN OLDUĞU GÜNLERDE HİZMET VERECEK YERLER

 

İlaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışına ilişkin faaliyetleri yürüten iş yerleri, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri, zorunlu kamu hizmetleri için gerekli kamu kurum ve kuruluşları ile havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, karayolları, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri, Acil Çağrı Merkezleri, AFAD birimleri, Vefa Sosyal Destek Birimleri, Göç İdaresi, PTT ve benzeri kurumlar kısıtlamanın uygulanacağı günler hizmet verecek. Yerleşim merkezleri için her 50 bin nüfusa bir adet ve il sınırları içinden geçen şehirler arası karayolu ve varsa otoyol üzerinde her 50 kilometre için bir adet olmak üzere akaryakıt istasyonu ve lastik tamircileri, valilik ve kaymakamlıklar tarafından kura ile belirlenerek kısıtlama günlerinde hizmet verecek. Belirlenen akaryakıt istasyonlarının marketleri de açık olacak.

 

KISITLAMADAN MUAF OLANLAR

 

Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten, rafineri ve petrokimya tesisleri ile termik ve doğalgaz çevrim santralleri gibi büyük tesis ve işletmeler, içme suyu dolum tesisleri ile içme suyu, gazete ve mutfak tüpü dağıtımını yapan şirketler, hayvan barınakları, hayvan çiftlikleri ve hayvan bakım merkezleri, sağlık hizmetlerinin kapasitesini arttırmaya yönelik acil inşaat, donanım ve benzeri faaliyetleri yürüten işletme ve firmalar, bulunduğu yerin İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurulu tarafından izin verilmesi şartı ile makarna, un ve unlu mamüller, süt, et, balık üretimi ile gibi temel gıda maddelerinin üretiminin yapıldığı tesisler ve kağıt, kolonya üretimi başta olmak üzere hijyen malzemeleri ile bu malzemelerin üretimi için ihtiyaç duyulacak hammaddelerin üretiminin yapıldığı tesisler, yurt içi ve dışı taşımacılık (ihracat/ithalat/transit geçişler dahil) ve lojistiğini yapan firmalar da hizmet verecek.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10