Koçak: Bu süreçte işveren ve işçiler elini taşın altına koydu

Çerkezköy'de binlerce işçinin çalıştığı OSB'de faaliyetlerini sürdüren Türk Metal Sendikası üyelerinin çalıştığı fabrikalarda 3 vardiya çalışma döneminin başladığınÄ?

Çerkezköy 12.05.2020 15:12:00 0
Koçak: Bu süreçte işveren ve işçiler elini taşın altına koydu

Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, koronavirüs salgın dönemini değerlendirdi.

 

3 VARDİYA ÇALIŞIYOR

 

Fabrikalarda üyelerinin yeniden çalışmaya başladığını kaydeden Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı ve TürK-İş Tekirdağ Temsilcisi Murat Koçak, salgın döneminde duran fabrikaların 4 Mayıs itibariyle yeniden çalışmaya başladığını kaydetti. Koçak, "Sendikamıza bağlı büyük fabrikalarda çalışan üyelerimiz 4 Mayıs itibariyle iş başı yaptılar ve üç vardiya şeklinde çalışıyorlar. Sadece kronik rahatsızlığı olan üyelerimiz izinli, diğerleri çalışıyor" dedi.

 

"İŞÇİLERİMİZ MAAŞLARINI TAM ALDILAR"

 

Covid19 nedeniyle kapanan fabrikalar, çalışmayan işçiler ekonomik kayba uğrarken Türk Metal Sendikası üyelerinin, bu durumdan etkilenmediğini ifade eden Koçak, "Üyelerimizin maaş konusunda, ücret konusunda fazla bir sıkıntısı olmadı. Kısacası bu süreçte üyelerimizin maaşlarında kesinti olmadı ve maaşlarını tam aldılar. Kısa çalışma ödeneğinden faydalananların maaşlarında yüzde 3-5 arasında kesinti oldu. Bizlerde işveren ile görüştük, arkadaşlarımızın ücretlerinde kesinti olmamasını ve bu eksik rakamı işvereninin karşılamasını istedik. İşveren de bunu kabul etti ve Allah'a şükür çalışan üyelerimiz de kayıp yaşamadan maaşlarını tam aldılar" dedi.

 

"TAŞIN ALTINA ELİMİZİ KOYDUK"

 

Covid-19 virüsünün tüm dünyayı sardığını kaydeden Koçak, "Bu süreçte işveren ve emekçiler olarak taşın altına elimize koyduk. Birlik ve beraberlik içerisinde devletin gösterdiği kurallara uygun olarak, iş sağlığı ve güvenliğine uygun şekilde servislerde, yemeklerde, iş ortamında alınan tedbirler eşliğinde fabrikalarda çalışmalar başlamış durumdadır. Örgütlü olmanın neticesinde bu zamana kadar çalıştığımız fabrikalarda büyük bir vaka olmadı" diye konuştu.

 

"SENDİKASIZ FABRİKALARDA İŞÇİLERİN DURUMU ÇOK KÖTÜ"

 

Örgütsüz ve sendikasız fabrikaların işçileri düşünmediğini kaydeden Koçak, "İşte burada sanayi bölgesindeyiz ve duyuyoruz ki  1 ay, 15 gün ücretsiz izne çıkarılmışlar. İşçileri düşünmeden bile fabrikayı kapatmışlar. Gerçekten bunlar yanlış davranıştır. Sendikasız çalışan emekçi kardeşlerimizin kirası, elektrik, suyu ve doğalgazı var. Ayrıca çocuklarının ve ailesinin geçimi var. Bir ay maaş almadığı zaman bunların ihtiyacını kim karşılayacak. Örgütlü ve sendikalı ve sendikasız çalışmanın faydasını arkadaşlarımız daha iye anlıyor. Türkiye genelinde kayıtlı 210 bin üyemiz ile yaptığımız uygulama da bu şekildedir. Ücretlerinde kesinlikle hiç bir hak kaybı olmadan ve ücretsiz izin vermeden bu süreci atlatıyoruz" dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10